ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το κίνημα να διεκδικήσει αθλητισμό στην υπηρεσία του λαού

Σε σύσκεψη παραγόντων του αθλητισμού μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Να γίνει υπόθεση πάλης του λαϊκού κινήματος το θέμα ενός αθλητισμού που θα βρίσκεται στην υπηρεσία του λαού και όχι του κεφαλαίου», ζήτησε χτες, μιλώντας σε σύσκεψη παραγόντων του αθλητισμού, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η σύσκεψη έγινε στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής στην Αθήνα και τιμητικά στο προεδρείο της συζήτησης παρακάθισαν ο πρωταθλητής στο μήκος Σπύρος Βασδέκης και ο πρωταθλητής στο ύψος Δημήτρης Κοκότης.

Για την προώθηση μιας τέτοιας πολιτικής που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα, κάλεσε σε υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ, ώστε με ενισχυμένη τη δύναμή του να παλεύει από καλύτερες θέσεις για την προώθηση της λαϊκής συσπείρωσης που απαιτείται στη μάχη με το μεγάλο κεφάλαιο και στο χώρο του αθλητισμού.

«Ο αθλητισμός δεν είναι υπεράνω της πολιτικής». Αντίθετα, οι ίδιοι πρωταγωνιστές της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν κάνει από την αρχή καθαρό ότι «η πολιτική επικράτηση επιβάλλεται να αντικατασταθεί από την αθλητική επικράτηση», υπενθύμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους και τόνισε:

«Ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είναι προκλητική η πριμοδότηση της βιομηχανίας του αθλητισμού και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας για φυσική αγωγή και αθλητισμό.

Το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό. Αφορά και πολιτικές επιδιώξεις για τον αποπροσανατολισμό και την αποπολιτικοποίηση του λαού και της νεολαίας.

Τη σημερινή περίοδο οι λαϊκές ανάγκες για σωματική αγωγή και άθληση έχουν αναπτυχθεί εκρηκτικά. Ταυτόχρονα όμως έχει διευρυνθεί η διάσταση ανάμεσα σ' αυτό που απολαμβάνουμε κι αυτό που μπορούμε να απολαύσουμε.

Η κρατική αθλητική πολιτική υποχώρησε συνειδητά και άφησε το κενό να καλυφθεί από ιδιώτες, που μάλιστα δεν προσφέρουν ουσιαστική σωματική αγωγή και λαϊκό αθλητισμό.

Τα πολυκλαδικά μονοπώλια, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, κατέχουν ομάδες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, μέσα μαζικής ενημέρωσης γενικά ή εξειδικευμένα στον αθλητισμό. Οργανώνουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό και μέσω των αθλητικών ομάδων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Συνθήκη της Νίκαιας της ΕΕ εντάσσει τον αθλητισμό στις κοινές πολιτικές.

Η ΕΕ αναφέρεται πια στην οικονομία του αθλητισμού και του ελεύθερου χρόνου, ενώ διαπλεκόμενοι τομείς του αθλητισμού γίνεται και η βιομηχανία οπτικοακουστικών μέσων, παραγωγής αθλητικών ειδών και μέσων άθλησης. Η λειτουργία του υπόκειται στους νόμους της αγοράς.

Το ποδόσφαιρο είναι το μεγαλύτερο θύμα.

Ο λαϊκός ερασιτεχνικός αθλητισμός έχει αποδυναμωθεί, ιδιαίτερα στον τομέα του ποδοσφαίρου.

Η τηλεθέαση αποτελεί σημαντικό εμπορικό τομέα που προσπορίζει τεράστια κέρδη.

Η ΦΙΦΑ έχει τζίρο περισσότερα από 400 δισ. δολάρια το χρόνο και προσωπικό 4 εκατομμύρια άτομα.

Ιστορικές ομάδες στην Ελλάδα έχουν φτάσει στα όρια της κατάρρευσης.

Ο δικομματισμός με τις παραλλαγές του λειτουργεί και στο ποδόσφαιρο.

Οι αμοιβές των ποδοσφαιριστών ειδικά διακρίνονται για μεγάλες διαφορές.

Οι αντιθέσεις και οι ανισότητες είναι εκρηκτικές».

Μια μεστή συζήτηση που θα συνεχιστεί...

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους πρωταθλητές Ελλάδας Σπ.. Βασδέκη και Δημ. Κοκόλη
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους πρωταθλητές Ελλάδας Σπ.. Βασδέκη και Δημ. Κοκόλη
«Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα και μάλιστα κοινωνικό. Η πρόταση που καταθέτει το ΚΚΕ, όχι μόνο βοηθάει να αναδειχτεί αυτή ή άλλη άποψη, αλλά συμβάλει, ώστε να ξαναδημιουργήσουμε ένα αθλητικό κίνημα στη χώρα μας με άλλο προσανατολισμό».

Η άποψη αυτή αντικατοπτρίζει το περιεχόμενο και την ουσία της εποικοδομητικής και ειλικρινούς συζήτησης που έγινε χτες το βράδυ στα γραφεία της «Πανηπειρωτικής», με παράγοντες του αθλητισμού, όπου η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, παρουσίασε το πλαίσιο σκέψης - προβληματισμών και τις θέσεις του Κόμματος για τον αθλητισμό. Ακολούθησε μια μεστή συζήτηση, μέσα από την οποία οι άνθρωποι που αγαπούν το χώρο και βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα και τις διαστρεβλώσεις του κατέθεσαν την άποψη και την εμπειρία τους, για να επιβεβαιωθεί και έτσι η ορθότητα της άλλης οπτικής και της διαφορετικής πρότασης που καταθέτει το ΚΚΕ, η βάση και η απήχηση που έχουν οι θέσεις του.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής FIBA, χαρακτηριστικά εκτίμησε ότι «το μοντέλο της πλήρους εμπορευματοποίησης αρχίζει και καταρρέει μια και ο σύνδεσμός του με την κοινωνία ήταν μία και μοναδική αξία, το χρήμα. Το μοντέλο της αθλητικής εμπορικής επιχείρησης έχει αποτύχει», είπε. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι σε πρόσφατη συζήτησή του με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ Γιόζεφ Μπλάτερ ο παράγοντας του ποδοσφαίρου παραδέχτηκε ότι αυτή τη στιγμή οι ποδοσφαιρικές επιχειρήσεις στη γηραιά ήπειρο χρωστάνε 7 δισ. ευρώ και το τρομακτικό αυτό άνοιγμα θα κληθούν να το καλύψουν οι λαοί.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Σάμιος γραμματέας του αθλητικού συλλόγου «Απόλλων Δυτικής Αττικής», αναφερόμενος στις διαστρεβλώσεις του αθλητισμού τόνισε ότι καθημερινά 500.000 παιδιά στην Αμερική παίρνουν σκευάσματα και αναβολικά με σκοπό την καλύτερη επίδοση. Επίσης, ότι σε πρόσφατους αγώνες σκοποβολής από τους 89 αθλητές οι 87 πιάστηκαν ντοπαρισμένοι.

Ο Δημήτρης Μουρίκης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά τόνισε ότι στην περιοχή δεν υπάρχει καμιά στιβική εγκατάσταση, κανένα κολυμβητήριο Ολυμπιακών διαστάσεων, ενώ στον κεντρικό Πειραιά δεν υπάρχει ούτε ένα γήπεδο για τα ερασιτεχνικά σωματεία ποδοσφαίρου και πρόσθεσε: «Μέσα από τη σημερινή κουβέντα, αλλά και ανάλογες που θα ακολουθήσουν, μπαίνουν τα σπέρματα ενδυνάμωσης του αθλητικού κινήματος για την προβολή μιας άλλης άποψης για τον αθλητισμό».

Ο Κώστας Μπουντόλος, καθηγητής ΤΕΦΑ, ανέφερε ότι στη χώρα μας λειτουργούν πέντε τμήματα που έχουν 800 με 1.000 φοιτητές και τόνισε: «Μόλις αποφοιτούν βγαίνουν στην ανεργία, τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι;».

Ο Γιώργος Αντωνακάκης, αναφερόμενος στα φαινόμενα σήψης στο χώρο του αθλητισμού, είπε ότι παρουσιάστηκαν φαινόμενα χρηματισμού ακόμα και σε ακαδημίες αθλητών και τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να παρέμβει ουσιαστικά στο μαζικό αθλητισμό χρειάζεται χρήματα. Αρα πρέπει να τα διεκδικήσει».

Η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Αθλητικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε ότι κεντρικός στόχος του πολυεθνικού κεφαλαίου δεν είναι μόνο τα χρήματα, αλλά και ο αποπροσανατολισμός και η εξιλέωση των πολυεθνικών. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «να γράφει ο διάσημος αθλητής το όνομα μιας εταιρίας πολυεθνικής στη φανέλα του και όλοι να χαίρονται. Αλλά και να ταυτίζονται με την πολυεθνική, ξεχνώντας πόσοι άνθρωποι υποφέρουν στα σκλαβοπάζαρα των πολυεθνικών, για να αποκτήσουν αυτές υπερκέρδη». Ακόμα, τόνισε ότι η κυβέρνηση δε μαζεύει γνώμες αλλά κάνει πολιτικές επιλογές. Τέτοια ήταν το να δημιουργήσει το σκέπαστρο «Καλατράβα», τη στιγμή που δεν υπάρχουν γήπεδα να προπονηθούν οι αθλητές.

Οι θέσεις του ΚΚΕ
  • Αθλητισμός στην υπηρεσία του λαού και όχι του κεφαλαίου.
  • Υποστηρίζουμε ως βάση του αθλητισμού το ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο, είμαστε κατά των Α.Ε. Οι αθλητές να είναι αμειβόμενοι εφόσον δεν μπορούν να συνδυάζουν το επάγγελμα και τον αθλητισμό, όχι όμως οι επαγγελματίες που γνωρίζουμε.
  • Βάση το σχολείο και η γειτονιά. Εμφαση στο σχολείο. Βεβαίως και μαζικοί φορείς και Τ.Α.
  • Πρέπει να καταργηθεί το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει. Το κράτος σηκώνει το κύριο βάρος.
  • Υποδομές στο σχολείο και στη γειτονιά.
  • Να καθιερωθεί η κάρτα υγείας όλων των μαθητών και οι ιατρικές εξετάσεις στην αρχή και στη μέση της χρονιάς. Υπολογισμός της φυσικής τους ανάπτυξης και των επιδόσεών τους στο σχολικό αθλητισμό.
  • Οι βάσεις της φυσικής αγωγής στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό. Αρα εκσυγχρονισμός του προγράμματος στα σχολεία και διορισμός γυμναστών.
  • Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο η φυσική αγωγή να έχει και θεωρητικό και πρακτικό χαρακτήρα. Στο θεωρητικό να περιλαμβάνεται η ιστορία και κοινωνιολογία του αθλητισμού, η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, χρήσιμες οδηγίες για υγεία και διατροφή, πρώτες βοήθειες.
  • Να διδάσκονται κανονισμοί των κυρίων αθλημάτων, και οι βασικές αρχές της τεχνικής.
  • Τα προγράμματα φυσικής αγωγής να βασίζονται και στην πανελλήνια έρευνα από ειδικούς επιστήμονες.
  • Να αξιοποιηθούν οι σχολικοί αγώνες για την ανάπτυξη της άμιλλας και την ανάδειξη ταλέντων.
  • Αναβάθμιση της εκπαίδευσης στα ΤΕΦΑ, ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας. Φοιτητικός αθλητισμός.
  • Ο αθλητισμός των επιδόσεων να εντάσσεται στη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό. Να υπάρξει σύστημα επιλογής. Να προστατεύονται τα μικρά παιδιά από προπονητικές αυθαιρεσίες.
  • Να αναβαθμιστεί η λειτουργία του αθλητικού σωματείου.
  • Ενιαία προπονητική διαδικασία.
  • Υλικές και θεσμικές προϋποθέσεις για τον αθλητισμό επιδόσεων.
  • Μελέτη της ελληνικής ιδιαιτερότητας στον αθλητισμό.
  • Εκδημοκρατισμός των σωματείων, λαϊκή συμμετοχή.
  • Η βία στα γήπεδα είναι έκφραση της κοινωνικής βίας. Δεν αντιμετωπίζεται με αστυνομικά μέσα σε βάρος των φιλάθλων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ