ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Κόντρες γύρω από τον επιμερισμό της «χασούρας»

Εν μέσω των αντιπαραθέσεων που εκδηλώνονται στην ΕΕ για τη διαμόρφωση νέων μηχανισμών «διάσωσης» και χρηματοδοτικής στήριξης κρατών, αλλά και ευρωπαϊκών τραπεζών, συνεχίζονται τα παζάρια και οι συζητήσεις γύρω από τους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελαφρύνουμε το χρέος, όπως κάναμε και πριν, μειώνοντας το επιτόκιο ή επιμηκύνοντας το χρόνο αποπληρωμής των δανείων. Αυτά τα μέτρα είναι δυνατά, αλλά με τον όρο ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε χτες ο επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης Γ. Ντάισελμπλουμ, περιγράφοντας το σενάριο που φαίνεται επικρατέστερο για την ώρα. Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο παραμένει εξαιρετικά θολό σε σχέση τους τελικούς όρους, οι οποίοι ενδεχομένως να αποτελέσουν νέο πεδίο αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε κράτη, κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, στο λεγόμενο «επίσημο τομέα» όπου έχει περιέλθει η μεγάλη μάζα του κρατικού χρέους, μετά το «κούρεμα» του 2012.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σχεδιάζεται η μετακύλιση της αποπληρωμής των ομολόγων στα 50 χρόνια (από 30 σήμερα) και η μείωση κατά 0,5% του επιτοκίου που ισχύει σήμερα. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω «σενάριο» δεν περιλαμβάνει τα κρίσιμα στοιχεία, όπως η σημερινή αξία και η χρονική διάρκεια των ομολόγων που θα επιλεγούν για την τελική ρύθμιση «διευκόλυνσης». Επίσης, κεντρικές τράπεζες κρατών της Ευρωζώνης εμφανίζονται αρνητικές για το χρέος που κατέχουν οι ίδιες.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η παροχή νέου δανείου για την κάλυψη των «χρηματοδοτικών αναγκών» της διετίας 2014 - 2015. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για πρακτικές «ανακύκλωσης» και για την αποπληρωμή των τοκοχρεωλυτικών δόσεων που θα «τρέξουν» στο επόμενο διάστημα. Λόγος γίνεται για παροχή δανείου ύψους από 10 μέχρι και 20 δισ. ευρώ, διακύμανση που έχει άμεση σύνδεση με το ύψος της «ελάφρυνσης» που θα προκριθεί για τα υπάρχοντα δάνεια.

Κουρνιαχτός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Κουρνιαχτός ξεσηκώνεται και γύρω από τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των ντόπιων τραπεζικών Ομίλων. Σύμφωνα με διαρροές αξιωματούχων της ΕΕ, «φαίνεται λιγότερο πιθανό να μπορεί η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς χρήματα που είχαν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών». Το δε Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ, ο σημερινός μεγαλομέτοχος των τραπεζών) σε επιστολή του στην τρόικα ζητά να επιταχυνθεί η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται λόγος για «καθυστερήσεις» που απειλούν την έγκαιρη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Γιούρομπανκ όσο και την «εύρυθμη λειτουργία» του ΤΧΣ.

Σε έμμεση παρέμβαση, γύρω από το ύψος της «ανακεφαλαιοποίησης», προχώρησε ο «οίκος αξιολόγησης» Fitch, σύμφωνα με τον οποίο, η πλειονότητα των δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους «παραμένουν προστατευμένοι». Σημειώνουν ότι στο δ' τρίμηνο του 2013 οι τράπεζες ανέκτησαν το 2,6% από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Επίσης, αναμένουν μείωση στις τιμές των κατοικιών κατά 6% για το 2014.

Ανταγωνισμοί εκδηλώνονται στους κόλπους της ΕΕ και γύρω από τη διαμόρφωση των εποπτικών και χρηματοδοτικών οργανισμών και εργαλείων, με τους ανασχεδιασμούς να φαίνεται να αφορούν την αμέσως επόμενη φάση. Σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», παρουσίασε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο «η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι εξακολουθεί να στηρίζει τη δουλειά της τρόικας στην τωρινή συγκυρία και ότι αυτή είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένη, από κοινού με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Απαντώντας, τέλος, στις κατηγορίες του Γερμανού αντικαγκελάριου Ζ. Γκάμπριελ ότι η Ελλάδα παραποίησε στοιχεία, προκειμένου να μπει στην ΟΝΕ, ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στην ευρωομάδα των σοσιαλδημοκρατών, ανέφερε ότι «η Ελλάδα μπήκε στη ζώνη του ευρώ το 2001 με μια ελαστική ερμηνεία των στοιχείων για να μπει η Ιταλία. Γιατί η Ιταλία είχε χειρότερα στοιχεία από την Ελλάδα», ενώ συμπλήρωσε επίσης ότι «αν δείτε πίσω από κάθε σκάνδαλο στην Ελλάδα ποιος υπάρχει, θα διαπιστώσετε δυστυχώς ότι υπάρχει συνήθως μια μεγάλη γερμανική εταιρεία, η Siemens, η Ferrostahl, η MAN, η Daimler Chrysler»...

ΑΔΜΗΕ
Παραδίδονται στα μονοπώλια τα δίκτυα μεταφοράς

Ψηφίζεται σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο

Με ονομαστική ψηφοφορία σήμερα το μεσημέρι ολοκληρώνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παράδοση της τεράστιας και στρατηγικής σημασίας υποδομής των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα μονοπώλια. Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ ΑΕ) με την πώληση του 66% των μετοχών του (μέχρι τώρα είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ) σε ιδιώτες. Το Δημόσιο θα αποκτήσει το υπόλοιπο 34%. Το τίμημα θα καθοριστεί ανάλογα με την τελική προσφορά του ιδιώτη επενδυτή.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο έδωσε την αφορμή για να συνεχιστεί η παραπλανητική για το λαό αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, που κατέληξε σ' όλο κι όλο ένα αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Οι ομιλητές του απέκρυψαν πλήρως ότι και αυτό το «έγκλημα» φέρει ατόφια τη σφραγίδα της ΕΕ και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων του κλάδου. Πρόβαλαν τον ισχυρισμό ότι η ιδιωτικοποίηση των δικτύων δεν προβλέπεται από κοινοτική οδηγία για να καταλήξουν ότι η σχετική απόφαση είναι αποκλειστική επιλογή της «κακής» κυβέρνησης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι, από τη μια, η συγκυβέρνηση αναγάγει σε πανάκεια την πολιτική της ΕΕ, ενώ, από την άλλη, η «αξιωματική αντιπολίτευση για το έγκλημα που συζητάμε σήμερα και για τον ΑΔΜΗΕ και για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» ισχυρίζεται ότι «δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη η Ευρωπαϊκή Ενωση. Διότι την ευθύνη, λέει, την έχει η τρόικα και η κυβέρνηση, λες και η τρόικα δεν είναι Ευρωπαϊκή Ενωση, λες και δε συμμετέχει στην τρόικα η Ευρωπαϊκή Ενωση». Και ξεκαθάρισε: «Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει ένα συγκεκριμένο στόχο: είναι η ενιαία ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά και τα ενιαία δίκτυα, για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των μεγάλων μονοπωλιακών πολυεθνικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Και γι' αυτό έχει επιλέξει όχι τώρα, αλλά από τις αρχές του 1990, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και μετά, την πολιτική απελευθέρωσης και της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας».

Επισήμανε ότι: «Δεν υπάρχει υγιεινή και ανθυγιεινή απελευθέρωση. Η απελευθέρωση είναι μία στο καπιταλιστικό σύστημα. Και αυτή είναι οι ιδιωτικοποιήσεις των πηγών παραγωγής Ενέργειας, είτε αυτές είναι ορυκτές είτε ανανεώσιμες πηγές. Επίσης, οι ιδιωτικοποιήσεις των μονάδων παραγωγής. Ηδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία στη ΔΕΗ, αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές». Πρόσθεσε ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα πολύ κερδοφόρο πεδίο για τα μονοπώλια, ενώ επισήμανε ότι ταυτόχρονα με την ιδιωτικοποίηση εξελίσσεται και η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και η διαμόρφωση πανάκριβων τιμολογίων για το λαό. «Σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλιακών ομίλων, το ρεύμα δεν μπορεί να είναι ποτέ κοινωνικό αγαθό (...) και πάντοτε ο ρόλος του αστικού κράτους ήταν να θωρακίσει αυτές τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων», υπογράμμισε.

Αντίστοιχης επιδίωξης είναι και αυτά που προωθούνται για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και για τη ναυπηγική βιομηχανία όπως δείχνει η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης χαρακτήρισε «εγκληματική» απόφαση «την παραχώρηση επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας στους επιχειρηματικούς ομίλους» και ανέφερε τις δραματικές επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ σε βάρος του λαού. Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ΑΔΜΗΕ όσο και αν δεσμεύεται η κυβέρνηση, όσο και αν φέρνει τροπολογίες.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Απογείωση στα 64 δισ. ευρώ

Σε ρότα διόγκωσης συνέχισαν και για το 2013 τα εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, εξέλιξη που συνδέεται με τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων, με την αδυναμία τους να πληρώσουν τους ασήκωτους φόρους και τα χαράτσια. Στο τέλος Δεκέμβρη 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, διαμορφώθηκαν στα 63,9 δισ. ευρώ, από 56,1 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2012 (αύξηση 7,8 δισ. ευρώ ή 13,9%).

Φυσικά πρόσωπα: Στο τέλος Δεκέμβρη τα φυσικά πρόσωπα, που εμφανίζονται με «ληξιπρόθεσμες οφειλές», έφτασαν στα 2,35 εκατομμύρια άτομα, από περίπου 2 εκατομμύρια στο τέλος Ιούνη. Ετσι, στο τελευταίο 6μηνο προστέθηκαν στις λίστες ακόμη 350.000 οφειλέτες, μεταξύ αυτών και λαϊκά νοικοκυριά που εντάχτηκαν σε ρύθμιση διευκόλυνσης, αλλά που στη συνέχεια δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν. Το σύνολο της εμφανιζόμενης οφειλής διαμορφώνεται στα 23,4 δισ. ευρώ από 20,7 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2012.

Νομικά πρόσωπα: Το ύψος των οφειλών φτάνει στα 40,4 δισ. ευρώ, από 35,4 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκέμβρη του 2012.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ποσά από κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» έφτασαν στα 687 εκατ. ευρώ.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Μείωση λιανικών πωλήσεων το Δεκέμβρη

Μείωση κατά 1,6% σημείωσε το Δεκέμβρη του 2013 ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη συγκριτικά με τον Νοέμβρη, ενώ συγκριτικά με τον Δεκέμβρη του 2012, ο σχετικός δείκτης συρρικνώθηκε κατά 1%, σύμφωνα με τη Γιούροστατ.

Μείωση κατά 0,8% εμφανίζουν οι λιανικές πωλήσεις το Δεκέμβρη και στο σύνολο της ΕΕ των «28» σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ συγκριτικά με το Δεκέμβρη του 2012 παρουσιάζουν αμελητέα αύξηση 0,1%.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις σε ετήσια βάση παρουσιάζονται στη Γερμανία (-2,4%), στο Βέλγιο (-1,9%) και τη Φινλανδία (-1,3%) και οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην Πολωνία (6,7%), στη Ρουμανία (5,9%) και τη Βουλγαρία (5,6%).

Να σημειωθεί ότι το Νοέμβρη, οι λιανικές πωλήσεις είχαν σημειώσει αύξηση κατά 0,9% στην Ευρωζώνη, κάνοντας τους αναλυτές να «αισιοδοξούν» ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το Δεκέμβρη, μήνα που παραδοσιακά ενισχύεται το λιανεμπόριο, εκτιμήσεις που εν τέλει δεν επιβεβαιώθηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ