Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Κόντρες γύρω από τον επιμερισμό της «χασούρας»

Εν μέσω των αντιπαραθέσεων που εκδηλώνονται στην ΕΕ για τη διαμόρφωση νέων μηχανισμών «διάσωσης» και χρηματοδοτικής στήριξης κρατών, αλλά και ευρωπαϊκών τραπεζών, συνεχίζονται τα παζάρια και οι συζητήσεις γύρω από τους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελαφρύνουμε το χρέος, όπως κάναμε και πριν, μειώνοντας το επιτόκιο ή επιμηκύνοντας το χρόνο αποπληρωμής των δανείων. Αυτά τα μέτρα είναι δυνατά, αλλά με τον όρο ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε χτες ο επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης Γ. Ντάισελμπλουμ, περιγράφοντας το σενάριο που φαίνεται επικρατέστερο για την ώρα. Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο παραμένει εξαιρετικά θολό σε σχέση τους τελικούς όρους, οι οποίοι ενδεχομένως να αποτελέσουν νέο πεδίο αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε κράτη, κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, στο λεγόμενο «επίσημο τομέα» όπου έχει περιέλθει η μεγάλη μάζα του κρατικού χρέους, μετά το «κούρεμα» του 2012.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σχεδιάζεται η μετακύλιση της αποπληρωμής των ομολόγων στα 50 χρόνια (από 30 σήμερα) και η μείωση κατά 0,5% του επιτοκίου που ισχύει σήμερα. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω «σενάριο» δεν περιλαμβάνει τα κρίσιμα στοιχεία, όπως η σημερινή αξία και η χρονική διάρκεια των ομολόγων που θα επιλεγούν για την τελική ρύθμιση «διευκόλυνσης». Επίσης, κεντρικές τράπεζες κρατών της Ευρωζώνης εμφανίζονται αρνητικές για το χρέος που κατέχουν οι ίδιες.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η παροχή νέου δανείου για την κάλυψη των «χρηματοδοτικών αναγκών» της διετίας 2014 - 2015. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για πρακτικές «ανακύκλωσης» και για την αποπληρωμή των τοκοχρεωλυτικών δόσεων που θα «τρέξουν» στο επόμενο διάστημα. Λόγος γίνεται για παροχή δανείου ύψους από 10 μέχρι και 20 δισ. ευρώ, διακύμανση που έχει άμεση σύνδεση με το ύψος της «ελάφρυνσης» που θα προκριθεί για τα υπάρχοντα δάνεια.

Κουρνιαχτός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Κουρνιαχτός ξεσηκώνεται και γύρω από τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των ντόπιων τραπεζικών Ομίλων. Σύμφωνα με διαρροές αξιωματούχων της ΕΕ, «φαίνεται λιγότερο πιθανό να μπορεί η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς χρήματα που είχαν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών». Το δε Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ, ο σημερινός μεγαλομέτοχος των τραπεζών) σε επιστολή του στην τρόικα ζητά να επιταχυνθεί η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται λόγος για «καθυστερήσεις» που απειλούν την έγκαιρη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Γιούρομπανκ όσο και την «εύρυθμη λειτουργία» του ΤΧΣ.

Σε έμμεση παρέμβαση, γύρω από το ύψος της «ανακεφαλαιοποίησης», προχώρησε ο «οίκος αξιολόγησης» Fitch, σύμφωνα με τον οποίο, η πλειονότητα των δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους «παραμένουν προστατευμένοι». Σημειώνουν ότι στο δ' τρίμηνο του 2013 οι τράπεζες ανέκτησαν το 2,6% από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Επίσης, αναμένουν μείωση στις τιμές των κατοικιών κατά 6% για το 2014.

Ανταγωνισμοί εκδηλώνονται στους κόλπους της ΕΕ και γύρω από τη διαμόρφωση των εποπτικών και χρηματοδοτικών οργανισμών και εργαλείων, με τους ανασχεδιασμούς να φαίνεται να αφορούν την αμέσως επόμενη φάση. Σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», παρουσίασε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο «η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι εξακολουθεί να στηρίζει τη δουλειά της τρόικας στην τωρινή συγκυρία και ότι αυτή είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένη, από κοινού με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Απαντώντας, τέλος, στις κατηγορίες του Γερμανού αντικαγκελάριου Ζ. Γκάμπριελ ότι η Ελλάδα παραποίησε στοιχεία, προκειμένου να μπει στην ΟΝΕ, ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στην ευρωομάδα των σοσιαλδημοκρατών, ανέφερε ότι «η Ελλάδα μπήκε στη ζώνη του ευρώ το 2001 με μια ελαστική ερμηνεία των στοιχείων για να μπει η Ιταλία. Γιατί η Ιταλία είχε χειρότερα στοιχεία από την Ελλάδα», ενώ συμπλήρωσε επίσης ότι «αν δείτε πίσω από κάθε σκάνδαλο στην Ελλάδα ποιος υπάρχει, θα διαπιστώσετε δυστυχώς ότι υπάρχει συνήθως μια μεγάλη γερμανική εταιρεία, η Siemens, η Ferrostahl, η MAN, η Daimler Chrysler»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην ατζέντα το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο (2015-11-20 00:00:00.0)
Διαδοχικά μέτρα στην υπηρεσία του κεφαλαίου (2015-11-06 00:00:00.0)
«Επιθετικές» προσφορές σε «επενδυτές» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου (2015-11-03 00:00:00.0)
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Με κράχτη την αντιλαϊκή πολιτική (2015-11-03 00:00:00.0)
Ο λογαριασμός ξανά στο λαό... (2015-10-31 00:00:00.0)
Επιταχύνονται ελέω ανακεφαλαιοποίησης (2013-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ