ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΣΔΕΠ
Συντριπτική απόρριψη του νέου νόμου - πλαίσιου

Δεύτερη δύναμη στην Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών αναδείχτηκε η ΔΗΠΑΚ

ICON

Με την απόρριψη του νέου νόμου - πλαίσιου και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία (149 κατά και μόνο 5 υπέρ) σφραγίστηκε το 8ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, που ολοκληρώθηκε προχτές. Το συνέδριο αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, και έδωσε ηχηρή απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, δηλώνοντας ότι το πανεπιστημιακό κίνημα δεν πτοείται ούτε από την τρομοκράτηση ούτε από τη συκοφάντηση, που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση απέναντι στο κίνημα, προκειμένου να περάσει την πολιτική της.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση - ΑΕΙ (ΔΗΠΑΚ) στέριωσε και αύξησε τις δυνάμεις της στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), καθώς αναδείχτηκε για άλλη μια φορά δεύτερη δύναμη, αυξάνοντας τις ψήφους της και διατηρώντας το ποσοστό της.

Η ΔΗΠΑΚ, στο συνέδριο, συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάδειξη των κυρίαρχων προβλημάτων του πανεπιστημιακού κινήματος. Οι εκπρόσωποί της με τις τοποθετήσεις τους στάθηκαν στο ρόλο του πανεπιστημίου και στην αναγκαιότητα σύνδεσής του με την κοινωνία και τις ανάγκες των εργαζομένων. Υπογράμμισαν πολύ σοβαρά ζητήματα για την τακτική και τη στρατηγική του κινήματος, ενώ σημείωσαν την αναγκαιότητα εναλλαγής των μορφών πάλης και την ποικιλία τους. Ιδιαίτερα απέδωσαν πολύ μεγάλη σημασία στην ανάγκη συμμαχίας του πανεπιστημιακού κινήματος με το μάχιμο εργατικό και γενικότερα λαϊκό κίνημα.

Στο συνέδριο αποκαλύφθηκε ο ρόλος των «προθύμων» συνομιλητών της κυβέρνησης, που επιχείρησαν να παρουσιάσουν - χωρίς αποτέλεσμα - ότι έχουν αυξημένη δύναμη. Στον προγραμματισμό δράσης προτάσεις κατέβασαν οι: Συσπείρωση, ΔΗΠΑΚ, Πανεπιστημιακή Αναβάθμιση και ΑΡΣΗ. Λίγο πριν την ψηφοφορία, Πανεπιστημιακή Αναβάθμιση και ΑΡΣΗ ανακοίνωσαν ότι ενιαιοποιούν τον προγραμματισμό τους και καταθέτουν ένα κοινό κείμενο, στη βάση της πρότασης για ανοιχτά πανεπιστήμια και διάλογο, δίνοντας χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση. Ανάμεσα στις τρεις προτάσεις υιοθετήθηκε τελικά η πρόταση της Συσπείρωσης. Η ΔΗΠΑΚ επέμεινε στη δική της προγραμματική πρόταση.

Η ΔΗΠΑΚ κατέθεσε απολογισμό - εκτενή αποσπάσματα δημοσιεύτηκαν στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» - που υπερψηφίστηκε από το συνέδριο ταυτόχρονα με τον απολογισμό δράσης που κατέθεσε η Συσπείρωση, ως ένα ενιαίο κείμενο, με 118 ψήφους υπέρ έναντι 27 κατά και 16 λευκών. Ο απολογισμός της ΔΗΠΑΚ κύρια επισήμανε τις πολιτικές παραμέτρους, σε σχέση με την ανάπτυξη του πανεπιστημιακού κινήματος και τη δράση της Διοικούσας Επιτροπής. Αποτιμούσε κριτικά, συνολικά τη δράση των πανεπιστημιακών. Ταυτόχρονα, αναδείκνυε ότι η αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ και στην οποία συναινεί το ΠΑΣΟΚ, είναι πολιτική ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις της ΕΕ, τις διακηρύξεις της Λισαβόνας και της Μπολόνια.

Το 8ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία το σχέδιο για το νέο νόμο - πλαίσιο σε ειδικό ψήφισμα το οποίο υπερψήφισαν 149 έναντι 5 συνέδρων που ψήφισαν κατά. Στο ψήφισμα οι πανεπιστημιακοί απαιτούν «την άμεση απόσυρση» του νομοσχεδίου, ενώ τονίζουν ότι «την ευθύνη των δραματικών συνεπειών στο πανεπιστήμιο και την κοινωνία, εάν ψηφιστεί, την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση. Το πανεπιστημιακό κίνημα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει αγωνιστικά οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη για τα πανεπιστήμια».

Τα αποτελέσματα των εκλογών για τη νέα 33μελή Διοικούσα Επιτροπή, στο σύνολο των 205 ψηφισάντων (επί 207 αντιπροσώπων) είναι τα παρακάτω: ΔΗΠΑΚ, 42 ψήφους (20,49%) και 7 έδρες στη Διοικούσα Επιτροπή, Συσπείρωση Πανεπιστημιακών (ΣΥΝ), 78 ψήφοι (38,05%) και 13 έδρες, Συνεργασία Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΠΑΣΟΚ) 31 ψήφοι (15,12%), 5 έδρες, Αριστερή Μεταρρύθμιση (ΑΡΣΗ - πλατφόρμα του ΣΥΝ) 26 ψήφοι (12,68%), 4 έδρες, Ανεξάρτητη Κίνηση Πανεπιστημιακών (ΝΔ) 17 ψήφοι (8,29%), 3 έδρες, Κίνηση Μελών ΔΕΠ ΕΜΠ (ΝΔ) 6 ψήφοι (2,93%), 1 έδρα, Πανεπιστημιακή Συνεργασία Ιωαννίνων 3 ψήφοι (1,46%), Ανεξάρτητοι Πανεπιστημιακοί 1 ψήφος (0,49%) και Λευκά 1. Στο προηγούμενο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, υπήρχε ακόμα το σχήμα της Φυσικομαθηματικής, το οποίο επρόσκειτο στο χώρο του ΣΥΝ και είχε συγκεντρώσει 2 έδρες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θα συνεχιστεί η επίθεση στην ανώτατη εκπαίδευση

Η επίθεση της κυβέρνησης στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα αλλά και στην ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης μπορεί να κορυφώνεται, αλλά δεν τελειώνει με το νόμο - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Οπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει δύο ακόμα νομοσχέδια, που θα αφορούν στην έρευνα και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Τα δείγματα που έχουμε μέχρι τώρα γι' αυτά τα νομοθετήματα φανερώνουν ότι πρόκειται για συνέχεια των αναδιαρθρώσεων στην κατεύθυνση της εντονότερης σύνδεσης της έρευνας με τις πρόσκαιρες ανάγκες των επιχειρήσεων και για γενίκευση της υποβάθμισης των προπτυχιακών σπουδών.

Η ατζέντα της κυβέρνησης για την Παιδεία ήταν αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με την υπουργό Παιδείας, Μ. Γιαννάκου. Πρακτικά, μετά την ψήφιση του νόμου - πλαίσιου ξεκινάει για την κυβέρνηση η περίοδος που θα επιδιώξει την εφαρμογή του και για την πλήρη εφαρμογή αυτής της παράδοσης των ιδρυμάτων στις επιχειρήσεις, ενδεχομένως να χρειαστούν και άλλα υποστηρικτικά μέτρα. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας «η μεταρρύθμιση (...) θα προσαρμόσει πάρα πολλά πράγματα (...) σε όσα γίνονται στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και του κόσμου», ανάμεσα στα οποία προφανώς εντάσσει τους ανυπέρβλητους ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά της εργατικής τάξης... Ο πρωθυπουργός, επίσης, μίλησε για αναβαθμισμένη Παιδεία στους νέους, ώστε «να διεκδικούν θέσεις εργασίας με ίσους όρους έναντι των Ευρωπαίων συναδέλφων τους», δηλαδή, να είναι οι απόφοιτοι όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης εξίσου «ανταγωνιστικοί» με τους Ευρωπαίους, άρα να είναι: Φθηνοί απόφοιτοι!

Αργότερα, ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ), τον πανεπιστημιακό Σπ. Αμούργη, ο οποίος «φύσει και θέσει» τάχτηκε υπέρ των αναδιαρθρώσεων. Η ΑΔΙΠ (στην οποία εκπροσωπείται και η «αγορά» μέσω της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων) θα έχει τον έλεγχο για την προώθηση της διαδικασίας της «αξιολόγησης» στην ανώτατη εκπαίδευση, έχει ήδη δραστηριοποιηθεί για να φέρει στα ιδρύματα τις διαδικασίες και τα κριτήρια «αξιολόγησης» που επιβάλλει η ΕΕ. Στους στόχους της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της αξιολόγησης των ΑΕΙ (η λεγόμενη εσωτερική) μέχρι τον Ιούλη του 2007 και η δεύτερη φάση (εξωτερική) μέχρι τον Ιούνη του 2008.

Αναβλήθηκε η δίκη των φοιτητών

Από τη χτεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες
Από τη χτεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες
Αναβλήθηκε για την Τρίτη, 13 Μάρτη, η δίκη των φοιτητών Τιμόθεου Αλεξανδρόπουλου, ο οποίος κατηγορείται για «διατάραξη κοινής ειρήνης», «απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης» και Ηλία Μαλαξού, ο οποίος κατηγορείται για «απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένων». Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για συλλήψεις που έγιναν στο σωρό, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

«Είναι μια σκηνοθετημένη προσπάθεια να αμαυρωθεί ο αγώνας μας. Θα πάρουν την απάντηση στο δρόμο», λένε οι φοιτητές - οι οποίοι συγκεντρώθηκαν και χτες το μεσημέρι, στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Μαζί τους βρίσκεται πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δ. Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η «Δημοκρατική Συσπείρωση», το ΠΑΜΕ και πλήθος συνδικάτων. «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας. Θα είμαστε μαζί σας μέχρι την τελική νίκη», λένε οι εκπρόσωποι συνδικάτων.

Η στιγμή εκδίκασης για τους δύο φοιτητές πλησιάζει και λίγο πριν η αίθουσα του δικαστηρίου βρίσκεται σε αστυνομικό κλοιό. Γεγονός που προκαλεί την άμεση αντίδραση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» και των συνδικάτων, οι οποίοι διαμαρτυρόμενοι στον κ. Κατσιάννη, προϊστάμενο του δικαστηρίου, παίρνουν τη δέσμευση για απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από την αίθουσα.

Οι ασφαλίτες - μάρτυρες κατηγορίας Κωνσταντίνος Καραδήμας του Χρήστου, Γεώργιος Γεωργίου και Θωμάς Παπαντριανταφύλλου, αποχωρούν κάτω από φωνές αποδοκιμασίας και βροντερά συνθήματα: «Φοιτητές, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά. Η τρομοκρατία δε θα περάσει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ