Τρίτη 6 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θα συνεχιστεί η επίθεση στην ανώτατη εκπαίδευση

Η επίθεση της κυβέρνησης στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα αλλά και στην ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης μπορεί να κορυφώνεται, αλλά δεν τελειώνει με το νόμο - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Οπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει δύο ακόμα νομοσχέδια, που θα αφορούν στην έρευνα και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Τα δείγματα που έχουμε μέχρι τώρα γι' αυτά τα νομοθετήματα φανερώνουν ότι πρόκειται για συνέχεια των αναδιαρθρώσεων στην κατεύθυνση της εντονότερης σύνδεσης της έρευνας με τις πρόσκαιρες ανάγκες των επιχειρήσεων και για γενίκευση της υποβάθμισης των προπτυχιακών σπουδών.

Η ατζέντα της κυβέρνησης για την Παιδεία ήταν αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με την υπουργό Παιδείας, Μ. Γιαννάκου. Πρακτικά, μετά την ψήφιση του νόμου - πλαίσιου ξεκινάει για την κυβέρνηση η περίοδος που θα επιδιώξει την εφαρμογή του και για την πλήρη εφαρμογή αυτής της παράδοσης των ιδρυμάτων στις επιχειρήσεις, ενδεχομένως να χρειαστούν και άλλα υποστηρικτικά μέτρα. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας «η μεταρρύθμιση (...) θα προσαρμόσει πάρα πολλά πράγματα (...) σε όσα γίνονται στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και του κόσμου», ανάμεσα στα οποία προφανώς εντάσσει τους ανυπέρβλητους ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά της εργατικής τάξης... Ο πρωθυπουργός, επίσης, μίλησε για αναβαθμισμένη Παιδεία στους νέους, ώστε «να διεκδικούν θέσεις εργασίας με ίσους όρους έναντι των Ευρωπαίων συναδέλφων τους», δηλαδή, να είναι οι απόφοιτοι όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης εξίσου «ανταγωνιστικοί» με τους Ευρωπαίους, άρα να είναι: Φθηνοί απόφοιτοι!

Αργότερα, ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ), τον πανεπιστημιακό Σπ. Αμούργη, ο οποίος «φύσει και θέσει» τάχτηκε υπέρ των αναδιαρθρώσεων. Η ΑΔΙΠ (στην οποία εκπροσωπείται και η «αγορά» μέσω της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων) θα έχει τον έλεγχο για την προώθηση της διαδικασίας της «αξιολόγησης» στην ανώτατη εκπαίδευση, έχει ήδη δραστηριοποιηθεί για να φέρει στα ιδρύματα τις διαδικασίες και τα κριτήρια «αξιολόγησης» που επιβάλλει η ΕΕ. Στους στόχους της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της αξιολόγησης των ΑΕΙ (η λεγόμενη εσωτερική) μέχρι τον Ιούλη του 2007 και η δεύτερη φάση (εξωτερική) μέχρι τον Ιούνη του 2008.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ