Τρίτη 6 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Πρώτος και καλύτερος στο διάλογο

Σε μια κίνηση που υπονομεύει το κίνημα και το αίτημά του για απόσυρση του νόμου - πλαισίου προχώρησε χτες ο ΣΥΝ, καταθέτοντας 28 τροπολογίες στο κυβερνητικό νομοσχέδιο και σηματοδοτώντας ουσιαστικά τη συμμετοχή του στο διάλογο επ' αυτού, αν και την ίδια στιγμή που δημοσιοποιούσε τις τροπολογίες του, καλούσε την κυβέρνηση να ...αποσύρει το νόμο!

Στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε, επιχειρήθηκε συγχρόνως να καλλιεργηθούν αυταπάτες και εφησυχασμός στο κίνημα πως ο νόμος δε θα εφαρμοστεί επειδή αντίκειται στο Σύνταγμα, καθώς όπως είπε ο Φ. Κουβέλης «διατάξεις του βρίσκονται σε αντίθεση με το σύνταγμα και είναι βέβαιο ότι διοικητικές πράξεις που θα εκδοθούν με βάση αυτόν το νόμο θα κριθούν από τη δικαιοσύνη για την αντισυνταγματικότητά τους» και «δε λαμβάνει υπόψη του την υπάρχουσα κατάσταση στον χώρο των ΑΕΙ, με αποτέλεσμα να καταστεί, μέσα στην τρέχουσα πραγματικότητα, ανεφάρμοστος».

Ο πανεπιστημιακός Ν. Θεοτοκάς διέκρινε στο νόμο - πλαίσιο «μέριμνα κρατικοποίησης των ΑΕΙ», ενώ η πανεπιστημιακός Σ. Βελισαρίου απεφάνθη ότι «το νομοσχέδιο περιέχει επουσιώδεις διατάξεις που δε χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, αλλά θα μπορούσαν να καλυφθούν με απλά διατάγματα». Η ίδια σχετικά με το άσυλο αρκέστηκε να αναφερθεί στην αντισυνταγματικότητα της παράλειψης του όρου περί «ελεύθερης διακίνησης ιδεών» και να επισημάνει ότι «δεν προσδιορίζεται τι ορίζεται ως άσυλο χωροταξικά». Ενώ για τα τετραετή συμβόλαια έκρινε απλά ότι «επαναπροσδιορίζεται ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας των πανεπιστημίων».

Ωστόσο, παρατηρήσεις υπάρχουν και επί της ουσίας των τροπολογιών που κατέθεσε ο ΣΥΝ. Για παράδειγμα: Ζητά εθνικό διάλογο από το ΕΣΥΠ για την αλλαγή του συστήματος πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση (πριν λίγες μέρες έκλινε σε όλες τις πτώσεις την ελεύθερη πρόσβαση για όλους). Ταυτίζεται με την κυβέρνηση ως προς τις ανταποδοτικές υποτροφίες στους φοιτητές με αντάλλαγμα εργασία με μερική απασχόληση. Υιοθετεί πρόβλεψη για μέλη ΔΕΠ μερικώς απασχολούμενα. Φυσικά, τάσσεται υπέρ της διατήρησης του καθεστώτος με τα κοινοτικά κονδύλια για ενίσχυση των ερευνητικών πόρων των ιδρυμάτων, αλλά και υπέρ του δικαιώματος μελών της ΔΕΠ σε περαιτέρω απασχόληση σε ερευνητικά προγράμματα κ.ά. Ζητά καθιέρωση θέση γραμματέα (δηλαδή μάνατζερ) σε κάθε ίδρυμα για «αποτελεσματικότερο συντονισμό και διεύθυνση του έργου των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών του ΑΕΙ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απορρίπτουν το σχέδιο νόμου (2007-02-23 00:00:00.0)
Στο συντονισμένο αγώνα η διέξοδος (2002-06-14 00:00:00.0)
Αντιδράσεις πανεπιστημιακών (2001-05-10 00:00:00.0)
Απεργούν στις 5 και 6 Μάρτη οι Πανεπιστημιακοί (2001-02-16 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε η "ομηρία" των μελών ΔΕΠ (1997-07-24 00:00:00.0)
Απεργία μέσα στις εξετάσεις (1997-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ