Πέμπτη 10 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αντιδράσεις πανεπιστημιακών

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν χτες ο Θ. Ξανθόπουλος και ο Σ. Σιμόπουλος, πρύτανης και αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αντίστοιχα

Τα περισσότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας παρέμειναν χτες κλειστά, καθώς απεργία είχε κηρύξει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΔΕΠ των ΑΕΙ, πολλά δε ανέστειλαν τη λειτουργία τους με αποφάσεις των Συγκλήτων και των πρυτανικών τους αρχών, ενώ άλλες Σύγκλητοι (Πανεπιστημίου Αθήνας, Οικονομικού Πανεπιστημίου) συνεδριάζουν σήμερα για να καθορίσουν τις επόμενες κινητοποιήσεις τους αντιδρώντας στην προώθηση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση.

Την παραίτησή τους, όπως είχαν προαναγγείλει, υπέβαλαν στον υπουργό Παιδείας οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και συγκεκριμένα ο πρύτανης του ιδρύματος, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος και ο αντιπρύτανης, Σίμος Σιμόπουλος. Σε σχετική επιστολή του προς τον υπουργό, ο πρύτανης του ΕΜΠ σημειώνει ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο «συνεχίζει να αγνοεί την αδιαπραγμάτευτη θέση όλων των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας», καθώς δεν περιλαμβάνει την προϋπόθεση αξιολόγησης για την ουσιαστική αναβάθμιση και ένταξη των ΤΕΙ στα ΑΕΙ της χώρας και, επιπλέον, «κατοχυρώνει τον πρώτο κύκλο σπουδών κατά τις προτάσεις και προδιαγραφές της Διακήρυξης της Μπολόνια, πιέζοντας προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης του χρόνου και του περιεχομένου των σπουδών και τα ελληνικά Πανεπιστήμια». Ο Θ. Ξανθόπουλος τονίζει ότι «η επιθυμητή σε όλους αναβάθμιση του επιπέδου των ΤΕΙ από τη σημερινή "ανώτερη" στην "ανώτατη" εκπαίδευση θα είναι ψευδεπίγραφη αν συντελεστεί μόνο στο χαρτί ενός νόμου».

Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του ΕΜΠ αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει τις πρυτανικές αρχές στις αντιδράσεις τους και κήρυξε 48ωρη απεργία για χτες και σήμερα, απαιτώντας απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ τη Δευτέρα, σε νέα Γενική Συνέλευση, θα αποφασιστεί η συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, στη χτεσινή συνεδρίασή της η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποφάσισε αναστολή όλων των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και διοικητικών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου από σήμερα Πέμπτη έως και την Τετάρτη 16 του Μάη. Και προτείνει μέχρι την επόμενη Τετάρτη, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου η Σύγκλητος, να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων καθώς και των Συλλόγων φοιτητών, προκειμένου να εκφράσουν τη γνώμη τους για τον τρόπο κλιμάκωσης των αντιδράσεων του ΑΠΘ.

Ακόμα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε την πλήρη αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος, από χτες και μέχρι να λήξει η συζήτηση του νομοσχεδίου - του οποίου ζητά την απόσυρση - στη Βουλή. Μάλιστα, αναφερόμενη στις τροπολογίες που κατέθεσε χτες ο υπουργός στο νομοσχέδιο, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου τις χαρακτηρίζει υπαναχωρήσεις και αναφέρει ότι αν υιοθετηθούν, οι πρυτανικές αρχές, οι κοσμήτορες, οι πρόεδροι των Τμημάτων και όλα τα μέλη της Συγκλήτου θα εξωθηθούν σε παραίτηση.

Τη λειτουργία του ανέστειλε από χτες και για όσο θα συζητιέται το νομοσχέδιο στη Βουλή και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με απόφαση που είχε λάβει η Σύγκλητος του ιδρύματος την προηγούμενη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ