Πέμπτη 10 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΕΙ
Σε ελιγμούς τακτικής επιμένει το υπουργείο
  • Στην Ολομέλεια της Βουλής το επίμαχο νομοσχέδιο που εγκαινιάζει την εφαρμογή της αντιδραστικής «Διακήρυξης της Μπολόνια»
  • Απορρίπτει το νομοσχέδιο το ΚΚΕ

Εν μέσω κινητοποιήσεων ξεκίνησε χτες η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής(στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαδήλωση)
Εν μέσω κινητοποιήσεων ξεκίνησε χτες η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής(στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαδήλωση)
Μπήκε τελικά χθες, όπως αναμενόταν στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ και η χθεσινή πρώτη μέρα συζήτησης σημαδεύτηκε με νέους τους ελιγμούς του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις που έχουν φουντώσει από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους φοιτητές και σπουδαστές. «Ψευτοανωτατοποίηση των ΤΕΙ» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναλύοντας τους λόγους που το κόμμα το απορρίπτει συνολικά. (Ο «Ρ» δημοσιεύει όλη την ομιλία της στις επόμενες σελίδες 24-25)

Συγκεκριμένα τώρα ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου απάλειψε από το πρώτο άρθρο του Ν/Σ τον όρο ότι τα ΤΕΙ είναι «μη πανεπιστημιακά ιδρύματα», ωστόσο, όπως δήλωσε στο τέλος της συνεδρίασης η πρόβλεψη ότι τα ΤΕΙ είναι «μη πανεπιστημιακά ιδρύματα» θα παραμείνει μόνο στην εισηγητική έκθεση το νομοσχεδίου, προκειμένου να διαφανεί η βούληση της κυβέρνησης ότι δε θέλει να τα εντάξει στα ΑΕΙ. Επειδή, όμως, όπως είπε έγινε κριτική στη Βουλή από τα κόμματα για τον όρο αυτό στα άρθρα του νομοσχεδίου ο όρος «μη πανεπιστημιακά ιδρύματα» θα απαλειφθεί, γιατί είναι ένας όρος απλά «περιγραφικός».

Ο Π. Ευθυμίου είπε ότι η κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι η κατάληξη ενός διαλόγου 18 ετών και κατοχυρώνει αυτό που δικαιωματικά έχουν κατακτήσει τα ΤΕΙ, δηλαδή την ένταξή τους στην ανώτατη εκπαίδευση. Τόνισε ότι δεν αλλάζει τίποτα στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και είπε ότι τα ΤΕΙ θα μπορούν να συνδιοργανώνουν μεταπτυχιακά μαζί με τα ΑΕΙ, χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα να οργανώνουν αυτοτελή μεταπτυχιακά και να χορηγούν διδακτορικό. Οσο για την έρευνα κατέθεσε τροποποίηση, σύμφωνα με την οποία τα ΤΕΙ θα «διεξαγάγουν κυρίως τεχνολογική έρευνα όπως αυτή εκάστοτε ορίζεται».

«Κακώς η κυβέρνηση επιμένει στους ισχυρισμούς της ότι με το νομοσχέδιο ρυθμίζει με άμεσο τρόπο τα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης», τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και υπογράμμισε: «Τον ισχυρισμό μας αυτό δεν τον στηρίζουμε μόνο και αποκλειστικά στις διαφωνίες που έχουν προκύψει στις εκπαιδευτικές κοινότητες ΑΕΙ και ΤΕΙ. Από σήμερα το πρωί έχουμε στα χέρια μας τις παραιτήσεις πρυτάνεων, συγκλητικών, τις διαφωνίες, τις επαναδιατυπώσεις προτάσεων από τα ΤΕΙ. Τον ισχυρισμό μας αυτό δεν τον στηρίζουμε μόνο στις διαφωνίες των σπουδαστών και των εκπαιδευτικών, αλλά και στο αντικειμενικό γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει με συγκεκριμένες προτάσεις τα προβλήματα που συνιστούν την ουσία του τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού μας γίγνεσθαι».

Ο βουλευτής τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν απαντάει αν διακρίνονται επιστημονολογικά και επιστημονικά η τεχνολογική μη πανεπιστημιακή εκπαίδευση και η πολυτεχνική πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Δεν απαντάει με ποιο τρόπο θα συνδέονται τα πτυχία και τα διπλώματα με την αγορά εργασίας. «Εμείς, είπε, προτείνουμε και αυτό οραματιζόμαστε να ρυθμίζεται με την ποιότητα του περιεχομένου των πτυχίων και των διπλωμάτων και όχι με τις κερδοσκοπικές επιλογές των μεγάλων επιχειρήσεων». Δεν απαντάει, συνέχισε, στον τρόπο με τον οποίο θα ρυθμίζονται τα θέματα του προσωπικού ΑΕΙ και ΤΕΙ και δεν αναφέρει με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου, κατέληξε, είναι μια εναρκτήρια πολιτική κίνηση για την υπαγωγή και την ένταξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσής μας στο πλαίσιο που ορίζουν οι αντιλήψεις της διακήρυξης της Μπολόνια. Ενα πλαίσιο, όπου οι τριετείς προπτυχιακές σπουδές της ανώτατης εκπαίδευσης υποβαθμίζονται και αποκτούν το χαρακτήρα μιας βραχύβιας επαγγελματικής κατάρτισης και μάλιστα φθηνής υπό προθεσμία να ανταποκριθεί σε επιθυμίες του μεγάλου κεφαλαίου.

Κατά της αρχής του νομοσχεδίου τάχτηκαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΝ.

Το θέμα στην Κυβερνητική Επιτροπή

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο υφυπουργός Παιδείας ενημέρωσε για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου την Κυβερνητική Επιτροπή που συνήλθε χτες και επιβεβαίωσε τη στήριξη της κυβέρνησης στο εγχείρημα. «Οι ρυθμίσεις που προωθούνται με αυτό το νομοσχέδιο αποτελούν δέσμευση της κυβέρνησης. Σε συνέπεια των όσων έχουμε εξαγγείλει, καταθέσαμε αυτές τις διατάξεις», δήλωσε, ενώ περιορίζοντας το πρόβλημα σε επιμέρους πλευρές του, είπε ότι οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ να δεχτούν ένα σύστημα αξιολόγησής τους, προκειμένου να ενταχθούν στο σύστημα, υπό τη νέα του μορφή, σε μια ορισμένη βαθμίδα και ότι τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ πρέπει να συνεργάζονται για τη διοργάνωση μεταπτυχιακών. Επανέλαβε δε, αποδεικνύοντας τον ονομαστικό και μόνο χαρακτήρα της ανωτατοποίησης, ότι δεν αλλάζουν τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ