Πέμπτη 10 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Δυναμική φοιτητική - σπουδαστική απάντηση

Μαχητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και πολλές πόλεις

Στο δρόμο και πάλι χτες φοιτητές - σπουδαστές (φωτο από το κέντρο της Αθήνας)
Στο δρόμο και πάλι χτες φοιτητές - σπουδαστές (φωτο από το κέντρο της Αθήνας)
Ξεχωριστή για τον παλμό και τη μαχητικότητά της ήταν η χτεσινή κινητοποίηση των φοιτητών και σπουδαστών σε πολλές πόλεις της χώρας. Τη σκυτάλη πήρε πρώτη η Αθήνα με διαδήλωση στο κέντρο της πόλης που διατράνωσε την απαίτηση για απόσυρση του νομοσχεδίου της ντροπής για τα ΤΕΙ και την ανάγκη για ένταση της πάλης για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί, φοιτητές και σπουδαστές με αποφάσεις των σπουδαστικών συλλόγων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ Πειραιά και Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ Αθήνας, αλλά και των φοιτητικών συλλόγων Νηπιαγωγών, Παντείου, Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΤΕΜΦΕ), Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Παρ' το πίσω όπως είναι το νομοσχέδιο της ντροπής», η απαίτηση των σπουδαστών, όπως την κατέγραφε το πρώτο πανό κι ακολουθούσε αυτό της ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, που έγραφε: «όχι στην Υποβάθμιση, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση». Πίσω τους το επίσης δυναμικό μπλοκ των φοιτητών με το πανό του συλλόγου της Παντείου, κι όλοι μαζί ένωναν τις φωνές τους στο σύνθημα «εργάτες αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

Η πορεία πέρασε από την οδό Πεσματζόγλου στη Σταδίου και λίγο πριν φτάσει στην πλατεία Συντάγματος, άλλο ένα μπλοκ σπουδαστών από τα ΤΕΙ της Λάρισας ενώθηκε μαζί τους. Η κατάληξή της ήταν έξω από το κτίριο της Βουλής, εντός του οποίου συζητιόταν εκείνη την ώρα το επίμαχο νομοσχέδιο. Την ίδια ώρα βρίσκονταν έξω από τη βουλή και καθηγητές των ΤΕΙ, σύμφωνα με το κάλεσμα της Ομοσπονδίας τους (ΟΣΕΠ), μαζί με αντιπροσωπείες σπουδαστών από τη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) του ΤΕΙ Πειραιά, και τα ΤΕΙ Χανίων και Ηπείρου.

Στην Πάτρα

Δυναμική ήταν η κινητοποίηση των φοιτητών και στην Πάτρα, όπου με κάλεσμα του Συλλόγου Φοιτητών Εστίας συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα στην Πλατεία Ολγας και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης. «Οχι στη συνθήκη της Μπολόνια, όχι στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, μόρφωση, ειδίκευση, δουλιά με δικαιώματα για όλους», έγραφε το πανό του συλλόγου, που οδηγούσε τους φοιτητές και τα συνθήματά τους αντίστοιχα, ενάντια στη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης που συνδέεται με τη γενικότερη κυβερνητική επίθεση στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.

Στην Κρήτη

Μαζικό και δυναμικό ήταν το χτεσινό συλλαλητήριο και στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου συμμετείχαν φοιτητές και των τεσσάρων τμημάτων (Χημικού, Μαθηματικού, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Επιστήμης Υπολογιστών). Οι αγωνιζόμενοι φοιτητές ξεκίνησαν γύρω στις 11:30 το πρωί από τα Λεοντάρια και πορεύτηκαν με πανό και συνθήματα που απαιτούσαν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, προς το κτίριο όπου εδρεύει η Περιφέρεια, όπου κατέθεσαν ψήφισμα. Στη συνέχεια πορεύτηκαν και «περικύκλωσαν» την πλατεία Ελευθερίας, όπου και παρέμειναν, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά μέτρα.

Ο σύλλογος ΧημικούΚρήτης έχει ήδη πάρει απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με κατάληψη μέχρι την Τρίτη, ενώ οι υπόλοιποι σύλλογοι θα πραγματοποιήσουν αύριο γενικές συνελεύσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας(2013-02-28 00:00:00.0)
«Θα μας βρουν μπροστά τους»(2008-06-27 00:00:00.0)
Διαδηλώνουν σήμερα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία(2007-11-01 00:00:00.0)
Με αποφασιστικότητα για τις 31 Μάρτη(2006-03-24 00:00:00.0)
ΟΧΙ στα ΚΕΣ, έξω οι εταιρίες απ' τις σχολές(2004-05-29 00:00:00.0)
Δυναμικό όχι στην «Μπολόνια»(2001-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ