Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Δυναμικό όχι στην «Μπολόνια»

Συλλαλητήρια χτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Το επόμενο αγωνιστικό «ραντεβού» την ερχόμενη Πέμπτη

Ενα μεγάλο «όχι» στις επιταγές της «Μπολόνια» και τα νομοσχέδια που την εφαρμόζουν στη χώρα μας, είπαν χτες φοιτητές από δεκάδες συλλόγους με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν σε διάφορες πόλεις. Μετά τις υποσχέσεις αγώνα που έδωσαν στα αμφιθέατρα, στις γενικές τους συνελεύσεις, οι φοιτητές ξεχύθηκαν στους δρόμους. Το μήνυμά τους είναι απλό και ξεκάθαρο: Αντιστέκονται στις ευρωεντολές και τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης. Ετσι, διαδήλωσαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Βόλο, την Κέρκυρα, απαιτώντας ενιαία ανώτατη δημόσια και δωρεάν παιδεία, ενώ έδωσαν ήδη το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού για νέες κινητοποιήσεις στις 22 Μάρτη.

Στην Αθήνα, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και γύρω στις 12 το μεσημέρι άπλωσαν τα πανό τους στην οδό Πανεπιστημίου. «Οχι στην Μπολόνια. Μόρφωση, ειδίκευση, για όλους μας δουλιά», απαιτούσαν οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, που το πανό τους μπήκε στην κεφαλή και ανέλαβε να οδηγήσει την πορεία, μέσω των οδών Πεσματζόγλου και Σταδίου, στο υπουργείο Παιδείας. Ακολουθούσαν οι φοιτητές του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΤΕΜΦΕ) Πολυτεχνείου, ο σύλλογος της Παντείου και με τη σειρά τους οι υπόλοιποι σύλλογοι που διοργάνωναν το χτεσινό συλλαλητήριο. «Τέρμα πια στην κοροϊδία, Ενιαία Ανώτατη Δημόσια Παιδεία», «Οσο τις Βρυξέλλες θα έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό», ήταν μερικά χαρακτηριστικά συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά χτες στο κέντρο της πόλης.

Μπαίνοντας στην οδό Μητροπόλεως σχολίασαν καυστικά την ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν αποκλείσει το υπουργείο Παιδείας, φωνάζοντας ότι «Με ΜΑΤ και βία, δε γίνεται Παιδεία». Ενώ δεν παρέλειψαν να στηλιτεύσουν την κυβερνητική πολιτική υποταγής στην ΕΕ και τις ανάγκες του κεφαλαίου, λέγοντας ότι «αυτό το υπουργείο δεν είναι της Παιδείας, είναι της ΟΝΕ και της ολιγαρχίας».

Εκπρόσωποι των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων ζήτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλά κανένας δε δέχτηκε να συνομιλήσει μαζί τους. Οι φοιτητές όμως, δεν πτοήθηκαν και δήλωσαν: «Δε σταματάμε, θα είμαστε και την άλλη Πέμπτη εδώ».

Στη Θεσσαλονίκη

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συλλόγων Φυσικού, Ψυχολογικού, Εικαστικού και Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι φοιτητές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Χημείου και από εκεί συγκροτημένα, μαζικά και δυναμικά, πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας προειδοποιούσαν: «Σημίτη, Ευθυμίου, ακούστε το καλά κι αυτά τα νομοσχέδια θα μείνουν στα χαρτιά», κατήγγειλαν πως τα όσα επιτάσσονται από τη «Διακήρυξη της Μπολόνια» οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και έδειχναν καθαρά το δρόμο που έχουν επιλέξει για να ανατραπούν τα όσα αντιεκπαιδευτικά σχέδια επεξεργάζονται ΕΕ και κυβέρνηση: «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται».

Στην Πάτρα

Στο αγωνιστικό κάλεσμα των αποφάσεων πέντε φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Πατρών (Βιολογικού,Μαθηματικού,Θεατρικών Σπουδών, Φυσικού και Εστίας), ανταποκρίθηκαν οι φοιτητές της αχαϊκής πρωτεύουσας, που διαδήλωσαν χτες το απόγευμα στους δρόμους της πόλης. Μαζί τους ήταν και σπουδαστές των ΤΕΙ, που συμμετείχαν με κάλεσμα της Πανσπουδαστικής.

Φοιτητές και σπουδαστές συγκεντρώθηκαν γύρω στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Ολγας και με οδηγό το πανό των συλλόγων που έγραφε «Οχι στη μετατροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ σε ΙΕΚ, φοιτητές σπουδαστές μαζί με το λαό για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση», ξεκίνησαν την πορεία τους που κατέληξε στη Νομαρχία.

Στο Βόλο

Μαχητικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χτες και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με δυναμική πορεία από το αμφιθέατρο Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι αγωνιστές φοιτητές κρατώντας πανό και βροντοφωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από την παιδεία, πετάξτε την Μπολόνια, εδώ δεν είναι Αγγλία»,«Μέχρι στις Βρυξέλλες ν' ακουστεί καλά, μόρφωση ειδίκευση για όλους μας δουλιά», πορεύτηκαν σε κεντρικούς δρόμους του Βόλου. Η πορεία κατέληξε στη Νομαρχία, όπου αντιπροσωπεία των φοιτητών επέδωσε το ψήφισμα της κινητοποίησης στο Νομάρχη Π. Σκοτινιώτη.

Στην Κέρκυρα

Κινητοποίηση ενάντια στις επιταγές της Μπολόνια πραγματοποίησαν χτες οι φοιτητές και στην Κέρκυρα. Συγκεκριμένα, με αποφάσεις των συλλόγων των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών και Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι φοιτητές της Κέρκυρας έκαναν γύρω στη 1 το μεσημέρι, μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία, απαιτώντας Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι δυο αυτοί σύλλογοι έχουν πάρει επίσης απόφαση για νέα κινητοποίηση στις 22 Μάρτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζί φοιτητές κι εργάτες (2006-06-23 00:00:00.0)
«Η αξιολόγηση θα μείνει στα χαρτιά» (2005-05-20 00:00:00.0)
«Οι νόμοι της Μπολόνια να μείνουν στα χαρτιά» (2005-03-31 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις (2004-05-27 00:00:00.0)
Αλλο ένα κατηγορηματικό «όχι» στην αξιολόγηση (2003-12-19 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών (1998-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ