Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΟΑΕΔ
Μαζικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται σε πολλές σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ όπου οι μαθητές αλλά και οι καθηγητές τους κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους στα σχέδια της κυβέρνησης για τριχοτόμηση του οργανισμού και σταδιακή ιδιωτικοποίησή του. Την επόμενη Πέμπτη 22 Μάρτη έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας από το Συντονιστικό Αγώνα Αθήνας - Πειραιά. Δυναμική όμως κινητοποίηση χιλιάδων σπουδαστών, γονιών και εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη με μαχητική πορεία διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από τη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ επί της οδού Λαγκαδά και έφτασε στο περιφερειακό τμήμα του ΟΑΕΔ στη Δωδεκανήσου, όπου οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, καταλαμβάνοντας το οδόστρωμα και σταματώντας για αρκετή ώρα την κυκλοφορία.

Αφού επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους κατευθύνθηκαν με πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου επέδωσαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης στο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, κ. Λυσσαρίδη. Τέλος η πορεία κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης όπου επιτροπή των διαδηλωτών συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΕΚΘ και εξέθεσε το βασικό αίτημα μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών που είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ.

Χτες εξάλλου τελούσαν υπό κατάληψη, που συνεχίζεται και όλη μέρα σήμερα, οι σχολές ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης, Ωραιοκάστρου και Λακιάς. «Περιφρουρούμε το δημόσιο χαρακτήρα του ΟΑΕΔ», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Ναθαναήλ Κατέλας και πρόσθεσε: «Εμείς δίνουμε προθεσμία μέχρι τις 25 του Μάρτη να μας εγγυηθεί ο υπουργός Εργασίας και η διοίκηση του ΟΑΕΔ ότι η μαθητεία θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα εκπαίδευσης. Αν έχουν άλλα κατά νου θα μας βρουν αντιμέτωπους με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας».

Τη μεγαλειώδη χτεσινή κινητοποίηση χαιρετίζουν με ανακοίνωσή τους η Οργάνωση Βάσης ΟΑΕΔ και η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ που τονίζουν: «Οι μαθητές και πολύ περισσότερο οι εργαζόμενοι μαθητές έχουν δείξει και στο παρελθόν ότι με τους αγώνες τους μπορούν να στριμώξουν όσους στρέφονται ενάντια στα δικαιώματά τους. Οι αγώνες των μαθητών σήμερα έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ.Ο αγώνας, πρέπει να μαζικοποιηθεί ακόμα περισσότερο, να συντονιστεί με τους αγώνες των εργαζομένων, να κλιμακωθεί με νέες πιο δυναμικές κινητοποιήσεις από κοινού με τους γονείς και τους καθηγητές. Να συντονιστεί με τον αγώνα των μαθητών του ΟΑΕΔ πανελλαδικά.»

  • Σε κατάληψη διαρκείας του κτιρίου του ΟΑΕΔ στο Βόλο, προχώρησαν μαθητές και καθηγητές των Σχολών Μαθητείας του Οργανισμού. Τις κινητοποιήσεις τους κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ συνεχίζουν και οι μαθητές των Σχολών Μαθητείας του Οργανισμού στη Λάρισα. Χτες το πρωί πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του ΟΑΕΔ, ενώ συνεχίζουν για τρίτη βδομάδα την κατάληψη των σχολών τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ