ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2018 - Κυριακή 8 Ιούλη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
«Οδηγός» των ευρωατλαντικών διευθετήσεων στην περιοχή και μοχλός διεργασιών

Ως «παράδειγμα» για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής βλέπουν οι ΗΠΑ τη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ (φωτ. από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ πέρυσι τον Οκτώβρη)
Ως «παράδειγμα» για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής βλέπουν οι ΗΠΑ τη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ (φωτ. από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ πέρυσι τον Οκτώβρη)
Ως «οδηγός» για την επιτάχυνση συνολικά των επικίνδυνων σχεδιασμών για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δ. Βαλκανίων, στα οποία παίζει ρόλο σημαιοφόρου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναδεικνύεται η πρόσφατη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η οποία αναμένεται να ξεκλειδώσει και την είσοδο της γείτονος στη Σύνοδο του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Τετάρτη και Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την Πέμπτη το βράδυ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μ. Πενς, και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία (λίγο αργότερα αντίστοιχη συνομιλία πραγματοποιήθηκε και ανάμεσα σε Μ. Πενς - Ζ. Ζάεφ), όπου - σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου - «ο αντιπρόεδρος τον συνεχάρη για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος», ο δε πρωθυπουργός «υπογράμμισε τη σημασία που έχει η συμφωνία αυτή για τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια».

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη συνομιλία συζητήθηκαν επιπλέον οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και «ο ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή», όπου συνεχίζεται η προσπάθεια να κλείσουν οι ρωγμές στις σχέσεις με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ και να διατηρηθεί η Τουρκία στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, όσο και η παραπέρα «ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων ενόψει της ΔΕΘ», όπου τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη «βαλκανική ενδοχώρα» και τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πολύ υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση της αμερικανικής κυβέρνησης, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψης ακόμα και του ίδιου του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ.

Σφίγγει ο ευρωΝΑΤΟικός κλοιός

Την ίδια μέρα, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την έναρξη της αυστριακής προεδρίας, τόνιζε ότι «η σταθερότητα στην ευρωπαϊκή γειτονιά και η προσέγγιση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων» είναι βασική προτεραιότητα της προεδρίας, καθώς και ότι είναι σημαντικό να δοθεί μια «σαφής προοπτική ένταξης των χωρών αυτών στην ΕΕ», αλλά και ότι «η ευρωπαϊκή ιδέα θα ολοκληρωθεί όταν αυτές οι χώρες (σ.σ. των Δυτικών Βαλκανίων) ενταχθούν στην ΕΕ».

Αναφερόμενος ειδικά στην ΠΓΔΜ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, αλλά και την ελπίδα ότι τόσο τα Σκόπια όσο και η Αλβανία θα σημειώσουν επαρκή πρόοδο τους επόμενους έξι μήνες στον τομέα των «μεταρρυθμίσεων».

Το γεγονός ότι η συμφωνία χρησιμοποιείται ως «πρότυπο» για ανάλογες διευθετήσεις στη Βαλκανική και τη «συνανάπτυξή» της εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ (με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει σε όλη την περιοχή βρώμικες αμερικανοΝΑΤΟικές αποστολές), είχε φανεί εκ νέου μια μέρα νωρίτερα, στη Θεσσαλονίκη, στην 4η τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Σερβίας, όπου πέραν του Ελληνα πρωθυπουργού, μετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και οι πρωθυπουργοί Βουλγαρίας και Ρουμανίας, Μπόικο Μπορίσοφ και Βιόριτσα Ντάντσιλα αντίστοιχα.

Στις κοινές τους δηλώσεις κατόπιν, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για μεγάλες αλλαγές στα Βαλκάνια που έγιναν τον τελευταίο χρόνο και «αντιστροφή της πορείας αρνητικών γεγονότων» στην περιοχή, επικαλούμενος εξελίξεις όπως η Συμφωνία μεταξύ Βουλγαρίας - ΠΓΔΜ, η βουλγαρική προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ ή η «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών», όπως είπε, που «θέτει τις βάσεις για επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος», αλλά και η απόφαση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ΠΓΔΜ και Αλβανία τον Ιούνη του 2019.

Βέβαια, αίσθηση έκαναν οι δηλώσεις του Σέρβου Προέδρου, ο οποίος, δείχνοντας ότι η χώρα του δέχτηκε και στην τετραμερή πιέσεις να «εξομαλύνει» τις σχέσεις με το Κόσσοβο, ώστε να προχωρήσει η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, είπε ότι ο ίδιος «δεν έχει αναμειχθεί ποτέ στα ζητήματα άλλων χωρών» και ότι δεν μπορεί να συμμεριστεί την αισιοδοξία που απέπνεαν οι δηλώσεις Τσίπρα...

Χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού, που ζήτησε από το Βελιγράδι «να επιλύσει το συναισθηματικό θέμα με το Κόσσοβο, γιατί είναι σημαντικό για όλη την περιοχή». Ανέφερε δε ως «παραδείγματα προς μίμηση» τις συμφωνίες Σόφιας - Σκοπίων για μεταξύ τους διμερή ζητήματα και Σκοπίων - Αθήνας για το ονοματολογικό, επιβεβαιώνοντας ότι οι συμφωνίες αυτές λειτουργούν ως ευρωατλαντικός μπούσουλας για ολόκληρη την περιοχή.

ΝΑΤΟικό χρονοδιάγραμμα πολλαπλών χρήσεων

Στο μεταξύ, στην ΠΓΔΜ, το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε για δεύτερη φορά την Πέμπτη τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Καταγράφηκαν 69 ψήφοι «υπέρ» και ένα «παρών», ενώ απείχαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, μιλώντας για «παράνομη διαδικασία», «αντισυνταγματική και αντίθετη με τα εθνικά και κρατικά συμφέροντα».

Θυμίζουμε ότι το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ είχε εγκρίνει για πρώτη φορά τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών στις 20 Ιούνη, ωστόσο, στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, αρνήθηκε να υπογράψει το εκτελεστικό διάταγμα για τη δημοσίευση του νόμου και τον ανέπεμψε στο Κοινοβούλιο. Μετά και τη δεύτερη ψηφοφορία, ο νόμος κύρωσης της συμφωνίας θα επιστρέψει στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος αυτήν τη φορά, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι υποχρεωμένος να τον υπογράψει, αν και οι πληροφορίες μιλάνε για την προσπάθεια κωλυσιεργίας με ένα άτυπο «βέτο τσέπης».

Εξάλλου, την Πέμπτη το βράδυ, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζ. Ζάεφ, μιλώντας στην «ΕΡΤ», έδωσε και ένα χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων, λέγοντας ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (11-12/7) ξεκινά η συζήτηση στο σκοπιανό Κοινοβούλιο, βασικά για το δημοψήφισμα, το τι ερώτημα θα μπει και αν θα είναι δεσμευτικό ή «συμβουλευτικό».

Είπε, πάντως, ότι θα πραγματοποιηθεί στις 23/9, στις 30/9 ή στις 7/10. Ερωτηθείς, εξάλλου, πότε θα κυρωθεί η συμφωνία στη Βουλή, είπε: «Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι η 15η Ιανουαρίου. Αν γίνει νωρίτερα, ακόμη καλύτερα. Μάλιστα, θέλουμε να το τελειώσουμε πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς».

Να σημειωθεί ότι το τέτοιο χρονοδιάγραμμα «κουμπώνει» και με τις σχετικές διακηρύξεις κυβερνητικών στελεχών, όσο και τις δηλώσεις στην αρχή της βδομάδας του Π. Καμμένου ότι η τελική επικύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή έχει ακόμα δρόμο μπροστά της, γεγονός που αξιοποιείται - όπως και συνολικά η ίδια η συμφωνία - ως «όχημα» για τις διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
«ΝΑΙ στην Ειρήνη - ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ»

Ξεκίνησαν την Παρασκευή οι αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες

Από την εκδήλωση της οργάνωσης INTAL Βελγίου, την Παρασκευή
Από την εκδήλωση της οργάνωσης INTAL Βελγίου, την Παρασκευή
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ξεκίνησαν την Παρασκευή οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) στις Βρυξέλλες - τη διπλή πρωτεύουσα δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ - ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη βδομάδα (11 - 12 Ιούλη) και στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας «ΝΑΙ στην Ειρήνη - ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ».

Τα αντιιμπεριαλιστικά φιλειρηνικά κινήματα που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι από: Βέλγιο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Πολωνία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Νεπάλ, Ιρλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Νορβηγία, Ιράν, Ελβετία και Κύπρο. Επίσης, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών και τη Διεθνή Ενωση Δημοκρατικών Νομικών. Το ΠΣΕ θα εκπροσωπήσουν οι Θανάσης Παφίλης και Ηρακλής Τσαβδαρίδης, γενικός γραμματέας και εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ αντίστοιχα, ενώ θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ, της ΕΕΔΔΑ και της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Την Παρασκευή το απόγευμα έγινε εκδήλωση της οργάνωσης INTAL Βελγίου, όπου στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι ιμπεριαλιστικές διεργασίες ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ και τα καθήκοντα του φιλειρηνικού κινήματος, ενώ εκφράστηκε και η αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης. Μεταξύ άλλων, παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε ο Ηρ. Τσαβδαρίδης, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από οργανώσεις του φιλειρηνικού κινήματος από Πορτογαλία, Βέλγιο κ.ά.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σάββατο, με την αντιΝΑΤΟική Διεθνή Συνδιάσκεψη του ΠΣΕ, με κεντρικό εισηγητή τον Θ. Παφίλη. Το απόγευμα το ΠΣΕ θα συμμετάσχει σε αντιΝΑΤΟική διαδήλωση στο κέντρο των Βρυξελλών.

Εκδοση των «8» για «δίκαιη δίκη» των «2» αξιώνει η Τουρκία

Εκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλίσει «δίκαιη δίκη» για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, ζητά και επίσημα η Αγκυρα, σύμφωνα με επιστολή που δημοσίευσαν την Παρασκευή τα «Νέα». «Οι αρχές της Τουρκίας και η τουρκική κοινωνία περιμένουν την έκδοση των οκτώ δολοφόνων άμεσα και σας διαβεβαιώνουμε ότι οι δύο κρατούμενοι Ελληνες στρατιώτες θα έχουν μία δίκαιη δίκη στην Τουρκία», αναφέρεται.

Την επιστολή, που απευθύνεται στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντ. Ταγιάνι, έστειλε στις 31 Μάη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ, κατηγορώντας την ΕΕ για δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ό,τι αφορά το χειρισμό των δύο υποθέσεων. Καταγγέλλει ακόμη το Ευρωκοινοβούλιο επειδή εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της επιστροφής των Ελλήνων στρατιωτικών αλλά όχι υπέρ της έκδοσης των Τούρκων, και στηλιτεύει την ελληνική Δικαιοσύνη για «υποκρισία», επειδή αφήνει ατιμώρητους τους Τούρκους «εγκληματίες», όπως αναφέρει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ