Σάββατο 7 Ιούλη 2018 - Κυριακή 8 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
«Οδηγός» των ευρωατλαντικών διευθετήσεων στην περιοχή και μοχλός διεργασιών

Ως «παράδειγμα» για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής βλέπουν οι ΗΠΑ τη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ (φωτ. από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ πέρυσι τον Οκτώβρη)
Ως «παράδειγμα» για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής βλέπουν οι ΗΠΑ τη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ (φωτ. από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ πέρυσι τον Οκτώβρη)
Ως «οδηγός» για την επιτάχυνση συνολικά των επικίνδυνων σχεδιασμών για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δ. Βαλκανίων, στα οποία παίζει ρόλο σημαιοφόρου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναδεικνύεται η πρόσφατη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η οποία αναμένεται να ξεκλειδώσει και την είσοδο της γείτονος στη Σύνοδο του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Τετάρτη και Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την Πέμπτη το βράδυ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μ. Πενς, και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία (λίγο αργότερα αντίστοιχη συνομιλία πραγματοποιήθηκε και ανάμεσα σε Μ. Πενς - Ζ. Ζάεφ), όπου - σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου - «ο αντιπρόεδρος τον συνεχάρη για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος», ο δε πρωθυπουργός «υπογράμμισε τη σημασία που έχει η συμφωνία αυτή για τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια».

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη συνομιλία συζητήθηκαν επιπλέον οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και «ο ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή», όπου συνεχίζεται η προσπάθεια να κλείσουν οι ρωγμές στις σχέσεις με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ και να διατηρηθεί η Τουρκία στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, όσο και η παραπέρα «ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων ενόψει της ΔΕΘ», όπου τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη «βαλκανική ενδοχώρα» και τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πολύ υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση της αμερικανικής κυβέρνησης, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψης ακόμα και του ίδιου του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ.

Σφίγγει ο ευρωΝΑΤΟικός κλοιός

Την ίδια μέρα, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την έναρξη της αυστριακής προεδρίας, τόνιζε ότι «η σταθερότητα στην ευρωπαϊκή γειτονιά και η προσέγγιση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων» είναι βασική προτεραιότητα της προεδρίας, καθώς και ότι είναι σημαντικό να δοθεί μια «σαφής προοπτική ένταξης των χωρών αυτών στην ΕΕ», αλλά και ότι «η ευρωπαϊκή ιδέα θα ολοκληρωθεί όταν αυτές οι χώρες (σ.σ. των Δυτικών Βαλκανίων) ενταχθούν στην ΕΕ».

Αναφερόμενος ειδικά στην ΠΓΔΜ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, αλλά και την ελπίδα ότι τόσο τα Σκόπια όσο και η Αλβανία θα σημειώσουν επαρκή πρόοδο τους επόμενους έξι μήνες στον τομέα των «μεταρρυθμίσεων».

Το γεγονός ότι η συμφωνία χρησιμοποιείται ως «πρότυπο» για ανάλογες διευθετήσεις στη Βαλκανική και τη «συνανάπτυξή» της εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ (με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει σε όλη την περιοχή βρώμικες αμερικανοΝΑΤΟικές αποστολές), είχε φανεί εκ νέου μια μέρα νωρίτερα, στη Θεσσαλονίκη, στην 4η τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Σερβίας, όπου πέραν του Ελληνα πρωθυπουργού, μετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και οι πρωθυπουργοί Βουλγαρίας και Ρουμανίας, Μπόικο Μπορίσοφ και Βιόριτσα Ντάντσιλα αντίστοιχα.

Στις κοινές τους δηλώσεις κατόπιν, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για μεγάλες αλλαγές στα Βαλκάνια που έγιναν τον τελευταίο χρόνο και «αντιστροφή της πορείας αρνητικών γεγονότων» στην περιοχή, επικαλούμενος εξελίξεις όπως η Συμφωνία μεταξύ Βουλγαρίας - ΠΓΔΜ, η βουλγαρική προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ ή η «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών», όπως είπε, που «θέτει τις βάσεις για επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος», αλλά και η απόφαση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ΠΓΔΜ και Αλβανία τον Ιούνη του 2019.

Βέβαια, αίσθηση έκαναν οι δηλώσεις του Σέρβου Προέδρου, ο οποίος, δείχνοντας ότι η χώρα του δέχτηκε και στην τετραμερή πιέσεις να «εξομαλύνει» τις σχέσεις με το Κόσσοβο, ώστε να προχωρήσει η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, είπε ότι ο ίδιος «δεν έχει αναμειχθεί ποτέ στα ζητήματα άλλων χωρών» και ότι δεν μπορεί να συμμεριστεί την αισιοδοξία που απέπνεαν οι δηλώσεις Τσίπρα...

Χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού, που ζήτησε από το Βελιγράδι «να επιλύσει το συναισθηματικό θέμα με το Κόσσοβο, γιατί είναι σημαντικό για όλη την περιοχή». Ανέφερε δε ως «παραδείγματα προς μίμηση» τις συμφωνίες Σόφιας - Σκοπίων για μεταξύ τους διμερή ζητήματα και Σκοπίων - Αθήνας για το ονοματολογικό, επιβεβαιώνοντας ότι οι συμφωνίες αυτές λειτουργούν ως ευρωατλαντικός μπούσουλας για ολόκληρη την περιοχή.

ΝΑΤΟικό χρονοδιάγραμμα πολλαπλών χρήσεων

Στο μεταξύ, στην ΠΓΔΜ, το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε για δεύτερη φορά την Πέμπτη τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Καταγράφηκαν 69 ψήφοι «υπέρ» και ένα «παρών», ενώ απείχαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, μιλώντας για «παράνομη διαδικασία», «αντισυνταγματική και αντίθετη με τα εθνικά και κρατικά συμφέροντα».

Θυμίζουμε ότι το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ είχε εγκρίνει για πρώτη φορά τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών στις 20 Ιούνη, ωστόσο, στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, αρνήθηκε να υπογράψει το εκτελεστικό διάταγμα για τη δημοσίευση του νόμου και τον ανέπεμψε στο Κοινοβούλιο. Μετά και τη δεύτερη ψηφοφορία, ο νόμος κύρωσης της συμφωνίας θα επιστρέψει στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος αυτήν τη φορά, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι υποχρεωμένος να τον υπογράψει, αν και οι πληροφορίες μιλάνε για την προσπάθεια κωλυσιεργίας με ένα άτυπο «βέτο τσέπης».

Εξάλλου, την Πέμπτη το βράδυ, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζ. Ζάεφ, μιλώντας στην «ΕΡΤ», έδωσε και ένα χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων, λέγοντας ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (11-12/7) ξεκινά η συζήτηση στο σκοπιανό Κοινοβούλιο, βασικά για το δημοψήφισμα, το τι ερώτημα θα μπει και αν θα είναι δεσμευτικό ή «συμβουλευτικό».

Είπε, πάντως, ότι θα πραγματοποιηθεί στις 23/9, στις 30/9 ή στις 7/10. Ερωτηθείς, εξάλλου, πότε θα κυρωθεί η συμφωνία στη Βουλή, είπε: «Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι η 15η Ιανουαρίου. Αν γίνει νωρίτερα, ακόμη καλύτερα. Μάλιστα, θέλουμε να το τελειώσουμε πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς».

Να σημειωθεί ότι το τέτοιο χρονοδιάγραμμα «κουμπώνει» και με τις σχετικές διακηρύξεις κυβερνητικών στελεχών, όσο και τις δηλώσεις στην αρχή της βδομάδας του Π. Καμμένου ότι η τελική επικύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή έχει ακόμα δρόμο μπροστά της, γεγονός που αξιοποιείται - όπως και συνολικά η ίδια η συμφωνία - ως «όχημα» για τις διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσηλωμένος στα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» (2019-10-02 00:00:00.0)
Αυτή είναι (2018-12-05 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση χτες στην Αθήνα (2018-11-02 00:00:00.0)
Αρχισαν οι συνομιλίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ (2018-10-19 00:00:00.0)
Πιέσεις και ζυμώσεις με επίκεντρο τη Βουλή (2018-10-03 00:00:00.0)
Γερμανική αβάντα στη συμφωνία των Πρεσπών (2018-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ