Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Πιέσεις και ζυμώσεις με επίκεντρο τη Βουλή

Η Ρωσία σχεδιάζει να φέρει τη συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

ΣΚΟΠΙΑ.--

Περιθώριο περίπου 10 ημερών φαίνεται πως δίνει η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ όσον αφορά τη διάρκεια των διερευνητικών διαβουλεύσεων που ξεκίνησαν χτες με βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εξακριβώσει αν είναι εφικτή η εξασφάλιση των απαιτούμενων 80 ψήφων στο 120μελές κοινοβούλιο ώστε να προωθήσει τις συνταγματικές αλλαγές που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι ζυμώσεις αυτές καταβάλλονται παράλληλα με την όξυνση των ανταγωνισμών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ με τη Ρωσία, μετατρέποντας για μία ακόμη φορά την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων σε πυριτιδαποθήκη.

Αναφερόμενος στις ζυμώσεις που έχουν ξεκινήσει στη Βουλή, ο Ζάεφ επανέλαβε και χτες πως αν οι προσπάθειες αυτές καταλήξουν σε αδιέξοδο, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Πιο απρόθυμος εμφανίστηκε ο Αλί Αχμέτι, κυβερνητικός του εταίρος και αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αλβανικής μειονότητας, DUI, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για πρόωρες εκλογές επειδή «προτεραιότητα» είναι τα ενταξιακά σχέδια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Αντίθετα ο Χρίστιαν Μίτσοσκι, αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού VMRO - DPMNE, εμφανίστηκε «έτοιμος» για πρόωρες εκλογές.

Οι εσωτερικές διεργασίες στα Σκόπια «τρέχουν» παράλληλα με τον νέο κλοιό πιέσεων από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Χτες, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της εφημερίδας «Nezavisen Vesnik», ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος ένταξης στο ΝΑΤΟ από την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών:«Εχω δει ότι μερικοί βλέπουν την πιθανότητα να απορρίψουν τη συμφωνία για το όνομα και ταυτόχρονα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν θα συμβεί. Δεν υπάρχει εναλλακτική. Επομένως, θα αποφασίσουν ο λαός και η Βουλή των Σκοπίων. Αλλά είναι υποχρέωσή μου να ξεκαθαρίσω απολύτως ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος ένταξης στο ΝΑΤΟ από την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για το όνομα. Είμαστε έτοιμοι να σας καλωσορίσουμε στο ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να εφαρμόσετε τη συμφωνία».

Την «ανάγκη» να εξακολουθήσει να στηρίζεται η συμφωνία των Πρεσπών και να επιδιωχθεί η συνταγματική αλλαγή που προβλέπεται διέκρινε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι η καθαρή πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας όσων συμμετείχαν στην ψηφοφορία «αποτελεί βάση για αυτήν τη διαδικασία».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, προέβλεψε ότι αν χαθεί η «ευκαιρία» με τη συμφωνία των Πρεσπών τότε θα περάσουν «τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια» μέχρι να βρεθούν τα Σκόπια σε τροχιά ευρωατλαντικής ένταξης.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναμενόταν, ερμήνευσε διαφορετικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας διαπιστώνει πως οι ψηφοφόροι «επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις λύσεις που επιβλήθηκαν απέξω σε Σκόπια και Αθήνα, καθώς σημαντικοί πολιτικοί από ΝΑΤΟ και ΕΕ πήραν μέρος σε αυτήν τη μεγάλη εκστρατεία προπαγάνδας άμεσα, συμμετέχοντας ελεύθερα στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της βαλκανικής χώρας».

Επίσης σημειώνει ότι «η συμφωνία των Πρεσπών έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το μακεδονικό σύνταγμα» και καταλήγει ότι «τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών με βάση την παράγραφο 3 της απόφασης 845 του ΣΑ του ΟΗΕ, θα πρέπει να συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ