ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Νέα έκκληση Οτσαλάν για ειρηνευτική συμφωνία
  • Οξύνεται η αντιπαράθεση Τουρκίας - Ιταλίας, με αφορμή την έκκληση του ιταλικού Κοινοβουλίου για μη επιβολή της θανατικής ποινής στον Κούρδο ηγέτη
  • Νέα εισβολή του τουρκικού στρατού στο Β. Ιράκ καταγγέλλει η Βαγδάτη

ΑΓΚΥΡΑ.-

Νέα έκκληση προς την τουρκική κυβέρνηση να αποδεχτεί το συντομότερο δυνατό την πρόταση ειρήνης, που διατύπωσε κατά τη διάρκεια της δίκης του, απηύθυνε, χθες, με επιστολή του ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προειδοποιώντας ότι πιθανώς να μην έχει επ' αόριστον τον πλήρη έλεγχο των ανταρτών του ΡΚΚ. Την ίδια στιγμή, οξύνεται η ένταση στις τουρκο - ιταλικές διπλωματικές σχέσεις μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού περί υποστήριξης του ΡΚΚ ως τρομοκρατικής οργάνωσης από την ιταλική Βουλή.

Τη δυσαρέσκειά του για την αδιαφορία της τουρκικής κυβέρνησης όσον αφορά στην ειρηνευτική του πρόταση, που αποσιωπά την προοπτική δημιουργίας ανεξάρτητου ή αυτόνομου κράτους και δίνει ιδιαίτερο βάρος στην αναγνώριση των δικαιωμάτων του κουρδικού λαού μέσα στα πλαίσια της Τουρκίας, εξέφρασε, με επιστολή του, που δημοσιοποίησαν οι δικηγόροι του ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ο Κούρδος ηγέτης κατακρίνει την τουρκική κυβέρνηση για την παντελή απραξία της στον τομέα των κουρδικών δικαιωμάτων και τονίζει ότι, αν και σήμερα μπορεί να ελέγξει τους αντάρτες του ΡΚΚ, αυτό δε σημαίνει ότι θα μπορεί να το κάνει και μετά από αρκετό καιρό έλλειψης προόδου. Την επιστολή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν αρνήθηκε να σχολιάσει εκπρόσωπος του ΡΚΚ στην Ευρώπη, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν διαφωνίες στους κόλπους του ΡΚΚ.

Εντείνεται η ιταλο - τουρκική διπλωματική κόντρα

Στο μεταξύ, στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε να παρουσιαστεί, χθες το απόγευμα, ο Τούρκος πρεσβευτής στη Ρώμη Νετσάτι Ουτκάν, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ ότι "η ιταλική Βουλή υποστηρίζει το ΡΚΚ και ενεργεί όπως θα έκανε αν παρείχε υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση". Οι δηλώσεις Ετσεβίτ, που έγιναν σαν απάντηση στην έκκληση που απηύθυνε την Τρίτη η ιταλική Βουλή να μην εφαρμοστεί η εσχάτη των ποινών για τον Κούρδο ηγέτη, συμπληρώνεται από τη χθεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Μεχμέτ Ατατσανλί, ο οποίος προειδοποιεί την Ιταλία "να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας για να μην πληγούν ανεπανόρθωτα οι σχέσεις των δύο χωρών". Ανακοινώσεις σε έντονο ύφος εκδόθηκαν και από τα γραφεία του Ιταλού πρωθυπουργού Μάσιμο ντ' Αλέμα και του υπουργού Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, όπου και οι δύο άνδρες τονίζουν ότι "η Ιταλία έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στη θανατική ποινή, και μπορεί να εκφράζει τη διαφωνία της ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος".

Αντίθετα, με τα αλλεπάλληλα σχόλια που προκάλεσε η ιταλική έκκληση για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σιωπή ιχθύος τηρεί η τουρκική κυβέρνηση αλλά και ο στρατός απέναντι στις καταγγελίες της Βαγδάτης, ότι, ήδη, από το Σάββατο βρίσκεται σε εξέλιξη νέα μεγάλη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων ανταρτών στο Β. Ιράκ. Οπως υποστήριξε η Βαγδάτη, "για άλλη μια φορά με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του ΡΚΚ, ο τουρκικός στρατός παραβιάζει την ακεραιότητα του Ιράκ και καλείται να αποχωρήσει άμεσα". Την καταγγελία της Βαγδάτης, επιβεβαίωσε, χτες, και το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι ΝΤV, σύμφωνα με το οποίο 10.000 Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται 15 χιλιόμετρα μέσα στο ιρακινό έδαφος μαχόμενοι τους μαχητές του ΡΚΚ.

Νέα επίθεση

Θανάσιμα τραυματίστηκε από Τούρκους στρατιώτες, αργά το βράδυ της Τρίτης, Κούρδος αντάρτης, ο οποίος ήταν έτοιμος να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας μπροστά στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Μπατμάν στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπως ανακοίνωσαν χτες οι αρχές ασφαλείας της χώρας. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι, όπως φαίνεται οι αντάρτες του ΡΚΚ συνεχίζουν και εντείνουν τις επιθέσεις τους παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του φυλακισμένου ηγέτη τους.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα σε ανάλογη επίθεση αυτοκτονίας τραυματίστηκαν 17 άτομα, ενώ αντάρτες του ΡΚΚ επιτέθηκαν, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, σε κομβόι του τουρκικού στρατού στην επαρχία Χακκάρι με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Τούρκος αξιωματικός και ένας στρατιώτης.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιφυλακτικός ο αραβικός κόσμος στις διακηρύξεις Μπάρακ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Με επιφυλακτικότητα αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία αποδέχτηκαν τις δεσμεύσεις του νέου πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ, για άμεση και συνολική προώθηση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" στη Μέση Ανατολή οι ηγεσίες των γειτονικών, στο Ισραήλ, αραβικών χωρών.

"Θετικές αλλά γενικόλογες και ασαφείς" χαρακτήρισε τις υποσχέσεις του Εχούντ Μπάρακ ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σέλιμ Χος, ο οποίος εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός θα διατάξει, όντως, την απομάκρυνση του ισραηλινού στρατού από το Ν. Λίβανο, μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Ο Σ. Χος υπογράμμισε ότι η ισραηλινή αποχώρηση θα πρέπει να γίνει με βάση την απόφαση 425 του ΟΗΕ, η οποία προβλέπει αποχώρηση "άνευ προϋποθέσεων" από τα αραβικά εδάφη.

Ενθαρρυντικό χαρακτήρισε το "άνοιγμα" του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού προς τη Συρία, η Δαμασκός. Με ανακοίνωσή της η συριακή ηγεσία δηλώνει ότι συμμερίζεται το στόχο του Εχούντ Μπάρακ για επίτευξη συνολικής ειρήνης στην περιοχή και τονίζει ότι είναι έτοιμη να ανταποκριθεί θετικά σε κάθε κίνηση καλής θέλησης του Ισραήλ που θα βασίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του, ο Εχούντ Μπάρακ, μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του και έχοντας εξασφαλίσει την ευρεία υποστήριξη του Κοινοβουλίου με 75 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές, έσπευσε να δώσει σαφή δείγματα της ειλικρίνειας των διακηρύξεών του. Οπως έγινε γνωστό, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Ε. Μπάρακ θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, στην Αλεξάνδρεια, τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα μεταβεί και στην Ιορδανία. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι στις 15 - 16 του Ιούλη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και τον υπουργό Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σκάνδαλο οδήγησε σε απόπειρα αυτοκτονίας τον υπουργό Οικονομικών

ΑΓΚΥΡΑ.-

Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μπασκέντ της τουρκικής πρωτεύουσας, ο υπουργός Οικονομικών Χικμέτ Ουλούγκμπαϊ, μετά από την προσπάθειά του να αυτοκτονήσει, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες.

Ο 60χρονος Ουλούγκμπαϊ φαίνεται να έχει διαφύγει τον άμεσο κίνδυνο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Νοσοκομείου, Μεχμέτ Χαμπεράλ και επιβεβαίωσε, λίγο αργότερα, ο υπουργός Υγείας Οσμάν Ντουρμούς. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, φανερά συγχυσμένος και συγκινημένος, ενημέρωσε λακωνικά τη Βουλή για το συμβάν, χαρακτηρίζοντας τον Ουλούγκμπαϊ "άτομο με υψηλότατο αίσθημα ευθύνης που δεν άντεξε να ακούει τις άδικες υπόνοιες που εκφράστηκαν σε βάρος του".

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να θέσει τέρμα στη ζωή του, λίγο μετά τη μετάδοση ρεπορτάζ από τουρκικό κανάλι, σύμφωνα με το οποίο ευθύνεται για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων των συνομιλιών που ο ίδιος διεξήγαγε με το ΔΝΤ. Οπως φημολογείται εντόνως, τις τελευταίες μέρες, ο Ουλούγκμπαϊ διέρρευσε προς τον πρόεδρο μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρίας, που είναι συγγενής του τρίτου κυβερνητικού εταίρου Μεσούτ Γιλμάζ, έγγραφο, στο οποίο αναγράφονται τα συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβει το ΔΝΤ προκειμένου να βοηθήσει την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, να ενισχύσει την πιστωτική της ικανότητα και να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Από την πλευρά της, η χρηματιστηριακή εταιρία φέρεται να χρησιμοποίησε το έγγραφο για να προχωρήσει σε συμφέρουσες κινήσεις στη χρηματαγορά.

Τις φήμες αυτές διέψευσε κατηγορηματικά, εξαρχής, η τουρκική κυβέρνηση αλλά τελικά στοίχισαν τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών Τσινέιτ Σελ, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη βδομάδα. Προσωρινά τα καθήκοντα του Ουλούγκμπαϊ ανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χουσαμετίν Οζκάν.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αμετάβλητη η κατάσταση

ΚΑΡΓΚΙΛ.-

Σταθερά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο πεδίο της μάχης στο Κασμίρ. Τα ινδικά στρατεύματα έχουν εξαπολύσει, ευρείας εμβέλειας, στρατιωτική επιχείρηση στις χιονισμένες πλαγιές των Ιμαλαϊων, στην προσπάθειά τους να απωθήσουν ολοκληρωτικά και οριστικά τους ισλαμιστές εισβολείς πίσω από τη Γραμμή Ελέγχου που χωρίζει το Κασμίρ. Ανώτεροι αξιωματούχοι του ινδικού στρατού επαναλάμβαναν χθες ότι δεν υπάρχει καμία κίνηση υποχώρησης εκ μέρους των εισβολέων, οι οποίοι, αντίθετα, πραγματοποιούν αντεπιθέσεις για να ανακαταλάβουν τα εδάφη που έχασαν τις τελευταίες μέρες. Το πακιστανικό Γενικό Επιτελείου Στρατού τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία κίνηση, ασχέτως της συμφωνίας που φέρεται να επιτεύχθηκε ανάμεσα στον Πακιστανό πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ και τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον στην Ουάσιγκτον την Κυριακή, αν δεν επιστρέψει στο Ισλαμαμπάντ ο πρωθυπουργός. Ο Ναουάζ Σαρίφ συναντήθηκε, χθες, και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό το ακριβές περιεχόμενο της συζήτησής τους.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
"Παιχνίδια" της G7 με το Τσέρνομπιλ

ΚΙΕΒΟ.-

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα απέρριψε χτες την πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης για την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με καύσιμο τον άνθρακα και το φυσικό αέριο, προκειμένου να αντικαταστήσουν την πυρηνική μονάδα του Τσέρνομπιλ, και απείλησε πάλι να μην κλείσει το έτος 2000 τη μονάδα, όπου σημειώνονται σοβαρές βλάβες. "Η θέση της Ουκρανίας είναι σθεναρή και δεν πρόκειται να την αλλάξουμε", τόνισε ο Κούτσμα ενόψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Κίεβο. Η "Ομάδα των Επτά" (G7) πλουσιότερων χωρών του κόσμου έχει δεσμευτεί το 1995 να καταβάλει στην Ουκρανία το ποσό των 3,1 δισ. δολαρίων για την κατασκευή δύο αντιδραστήρων στις μονάδες του Ρόβνο και του Χμελνίτσκι για να αντικαταστήσουν το Τσέρνομπιλ. Ως αντάλλαγμα, το Κίεβο υποσχέθηκε να κλείσει το 2000 την προβληματική αυτή μονάδα, η οποία παράγει ακόμα το 7% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. "Πέρασαν ήδη 5 χρόνια (από τη συμφωνία με τις χώρες της G7). Η απόφαση αυτή πρέπει να εφαρμοστεί και όχι να συζητηθεί", κατέληξε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Ο Χ. Ουλούκμπαϊ δίπλα στον Μ. Ετσεβίτ στη διάρκεια συνεδρίασης της τουρκικής Βουλής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ