Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιφυλακτικός ο αραβικός κόσμος στις διακηρύξεις Μπάρακ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Με επιφυλακτικότητα αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία αποδέχτηκαν τις δεσμεύσεις του νέου πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ, για άμεση και συνολική προώθηση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" στη Μέση Ανατολή οι ηγεσίες των γειτονικών, στο Ισραήλ, αραβικών χωρών.

"Θετικές αλλά γενικόλογες και ασαφείς" χαρακτήρισε τις υποσχέσεις του Εχούντ Μπάρακ ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σέλιμ Χος, ο οποίος εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός θα διατάξει, όντως, την απομάκρυνση του ισραηλινού στρατού από το Ν. Λίβανο, μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Ο Σ. Χος υπογράμμισε ότι η ισραηλινή αποχώρηση θα πρέπει να γίνει με βάση την απόφαση 425 του ΟΗΕ, η οποία προβλέπει αποχώρηση "άνευ προϋποθέσεων" από τα αραβικά εδάφη.

Ενθαρρυντικό χαρακτήρισε το "άνοιγμα" του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού προς τη Συρία, η Δαμασκός. Με ανακοίνωσή της η συριακή ηγεσία δηλώνει ότι συμμερίζεται το στόχο του Εχούντ Μπάρακ για επίτευξη συνολικής ειρήνης στην περιοχή και τονίζει ότι είναι έτοιμη να ανταποκριθεί θετικά σε κάθε κίνηση καλής θέλησης του Ισραήλ που θα βασίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του, ο Εχούντ Μπάρακ, μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του και έχοντας εξασφαλίσει την ευρεία υποστήριξη του Κοινοβουλίου με 75 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές, έσπευσε να δώσει σαφή δείγματα της ειλικρίνειας των διακηρύξεών του. Οπως έγινε γνωστό, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Ε. Μπάρακ θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, στην Αλεξάνδρεια, τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα μεταβεί και στην Ιορδανία. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι στις 15 - 16 του Ιούλη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και τον υπουργό Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ