Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συζήτηση για το "Ευρωπαϊκό Δικαστήριο" κατά του ΝΑΤΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Οργανώσεις, γνωστοί νομικοί, μέλη του ΚΟΔΗΣΟ, ερευνητές της ειρήνης, πρώην στρατιωτικοί, η πρωτοβουλία "Μητέρες ενάντια στον πόλεμο" και άλλοι ενδιαφερόμενοι είναι της γνώμης ότι δε γίνεται το Δικαστήριο της Χάγης να επιδιώκει μονομερώς την παραπομπή Γιουγκοσλάβων και Σέρβων πολιτικών και να αφήνει στο απυρόβλητο τους κύριους υπεύθυνους - πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ - του επιθετικού πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Προς το σκοπό αυτό συνήλθαν και συζήτησαν το Σάββατο (3 Ιούλη) στο Βερολίνο γνωστές προσωπικότητες. Πρέπει κατά τη γνώμη τους να σχηματιστεί ένα ευρωπαϊκό δικαστήριο, που έστω κι αν δε θα είναι αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ ή έναν άλλο διεθνή οργανισμό, όμως θα είναι ανεπηρέαστο, θα έχει ηθικό κύρος και δε θα προσπαθήσει να συγκαλύψει καμιά πλευρά, αλλά κυρίως αυτούς που είναι υπεύθυνοι για το βάρβαρο πόλεμο κατά του γιουγκοσλαβικού λαού.

Ενας από τους ομιλητές, ο καθηγητής Βόλβγκανγκ Ρίχτερ, υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ενός είδους "δίκτυο επαφών" με ενδιαφερόμενους άλλων χωρών. Ανέφερε στο σημείο αυτό ότι η οργάνωση που εκπροσωπεί, η "Εταιρεία Προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτου και της αξιοπρέπειας του Ανθρώπου", έχει αποκαταστήσει επαφές με Ελληνες νομικούς, με ενδιαφερόμενους στη Βουλγαρία, με την Ιατρική Ενωση της Τσεχίας, με την Ιταλία και με βουλευτές της Ρωσικής Δούμας, η οποία - όπως δήλωσε - "χαιρετίζει κατά πλειοψηφία την πρωτοβουλία συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τον πόλεμο του ΝΑΤΟ".

Οι συγκεντρωμένοι υπογράμμισαν την ανάγκη συνεργασίας και με την ομάδα του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ράμσεϊ Κλαρκ, ενός από τους Αμερικανούς επικριτές της ΝΑΤΟικής επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Συμφωνία υπήρξε επίσης στην ανάγκη δημιουργίας διάφορων "ομάδων εργασίας", όπως για την έρευνα του ρόλου των μυστικών υπηρεσιών και των ΜΜΕ, για την "Παγκόσμια Νέα Τάξη Πραγμάτων", μια ομάδα με ειδικούς στους τομείς οικονομίας, της οικολογίας, της ιατρικής και των μακροχρόνιων συνεπειών του ΝΑΤΟικού πολέμου. Τα αποτελέσματα των ερευνητικών ομάδων θα τεθούν στη διάθεση και του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για το οποίο ο νομικός, καθηγητής Εριχ Μπούχολτς είπε ότι είναι "μονόφθαλμο" και όχι αδιάβλητο δικαστήριο.

Για διαπραχθέντα εγκλήματα πρέπει να παραπεμφθούν στο υπό συγκρότηση "Ευρωπαϊκό Δικαστήριο", οι αρχηγοί και κυβερνήτες και οι υπουργοί Εξωτερικών και Στρατιωτικών των εξής κρατών: ΗΠΑ (Κλίντον, Ολμπράιτ, Κοέν), Γερμανίας (Σρέντερ, Φίσερ, Σάρπινγκ), Γαλλίας (Σιράκ, Ζοσπέν, Βεντρίν), Αγγλίας (Μπλερ, Κουκ, Ρόμπινσον), Ιταλίας (Ντ' Αλέμα, Ντίνι, Σκονιαμίλιο) και από Βέλγιο, Ολλανδία, Καναδά, Νορβηγία και Ισπανία οι αντίστοιχοι πρωθυπουργοί και υπουργοί (η Ελλάδα δεν αναφέρθηκε).

(Η διεύθυνση επαφής και συνεργασίας στο Βερολίνο είναι: AG Tribunal c/o GBM, Weitlingstr. 89, 10317 Berlin).

Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζητούν «αποδείξεις» σε διάταγμα του Μιλόσεβιτς... (2002-06-20 00:00:00.0)
Νέα αναβολή λόγω της συνεχιζόμενης αδιαθεσίας του Μιλόσεβιτς (2002-03-23 00:00:00.0)
Γιατί υποστηρίζω τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (2001-07-21 00:00:00.0)
Καταπατούν κάθε έννοια δικαίου (2001-07-18 00:00:00.0)
Ασφυκτικές πιέσεις του Δικαστηρίου της Χάγης (2001-04-06 00:00:00.0)
"Επικρατεί παραλυσία" (1999-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ