Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οι φωτιές συνεχίζουν να καίνε...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΛΕΣΚΟΒΑΤΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Πυρκαγιές από άνδρες του UCK σε σπίτια Τσιγγάνων και Σέρβων. Ξυλοδαρμοί Σέρβων γιατρών. Κι όμως, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ ανακοίνωσαν χτες πως η κατάσταση ασφαλείας "προοδευτικά βελτιώνεται"...

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Λουί Γκαρνό είπε χτες πως οι "άνθρωποι του Κοσσυφοπεδίου πρέπει τώρα να υιοθετήσουν ειρηνικά μέσα", για να λύσουν τις διαφορές τους, διότι "η σύγκρουση τελείωσε".

Ο Γκαρνό μάλλον ευχή διατύπωνε, παρά εκτίμηση για την πραγματικότητα. Στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, χτες, 5.000 Αλβανοί συγκεντρώθηκαν και κραύγαζαν ρυθμικά "UCK", ενώ απέναντί τους περίπου 100 Σέρβοι απαντούσαν φωνάζοντας"Σερβία". Η σύγκρουσή τους απετράπη λίγο πριν συναντηθούν σε μια γέφυρα.

Κρούσματα βίας αναφέρονταν χτες και στο υπόλοιπο Κόσσοβο. Στο Λίπλιαν, νότια της Πρίστινας, 10 Σέρβοι γιατροί υπέστησαν επίθεση από Αλβανούς, μέλη του προσωπικού μιας κλινικής. Ενα ζευγάρι Σέρβων ξυλοκοπήθηκαν στο Ουρόσεβατς. Ενα καναδικό ελικόπτερο δέχτηκε πυρά πάνω από την Πρίστινα.

Πολλά σπίτια πυρπολήθηκαν το προηγούμενο 24ωρο στο Κόσσοβο, στον υπό γερμανική διοίκηση τομέα της KFOR. Εφτά στο Οράχοβατς,με σερβική κοινότητα 2.000 ανθρώπων. Στο Πρίζρεν, ένα σπίτι καταστράφηκε εντελώς από τις φλόγες και καπνός υψωνόταν ακόμη σήμερα το μεσημέρι από τα καμένα.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ

29.000 άνδρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη στο Κόσσοβο, από το σύνολο των 57.000 που υπολογίζεται ότι θα περιλαμβάνει η KFOR συνολικά.

Ωστόσο, χτες η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αρχίζει την επιστροφή 700 στρατιωτών της, αφού η κατάσταση έχει "ομαλοποιηθεί".

Ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Τζορτζ Ρόμπερτσον, είπε πως το προσωπικό υποστήριξης και οι υπηρεσίες επιμελητείας θα είναι εκείνα τα τμήματα που θα αποχωρήσουν πρώτα, και κατόπιν θα ακολουθήσουν οι δυνάμεις υποστήριξης της μοίρας των ελικοπτέρων.

Οι 700 στρατιωτικοί που θα αποχωρήσουν ήταν οι πρώτες μονάδες που έφτασαν στο Κόσσοβο και πλέον δεν είναι απαραίτητες στην ειρηνευτική δύναμη KFOR, προσέθεσε ο Ρόμπερτσον.

Οι βρετανικές δυνάμεις στο πλαίσιο της KFOR θα ανέλθουν στους 10.000 και πιθανόν να φθάσουν και τους 13.000 στρατιώτες.

Η αντιπολίτευση

Με τις ενδείξεις της αμερικανικής υποστήριξης να πληθαίνουν, η αντιπολίτευση της Γιουγκοσλαβίας μοιάζει να πιστεύει ότι ήρθε η "ώρα" της: "τώρα ή ποτέ", είναι ένα από τα συνθήματα που φωνάζουν οι υποστηρικτές της.Η ηγεσία της αντιπολίτευσης προτείνει γενική απεργία και μαζική ανυπακοή.

Ο Ζόραν Τζίντζιτς, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος προχτές σε διαδηλωτές που τον επευφημούσαν στην πόλη Ούζιτσε της Δυτικής Σερβίας, δήλωσε πως πιστεύει ότι οι Σέρβοι μπορούν να κάνουν τη χώρα να παραλύσει, για να πιέσουν τον Μιλόσεβιτς να παραιτηθεί.

"Βλέπουμε τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες να συμβαίνουν τα εξής με τον ακόλουθο τρόπο: οι άνθρωποι να κατεβαίνουν στους δρόμους... Η Σερβία στο σύνολό της να είναι μία χώρα στην οποία επικρατεί γενική ανυπακοή, γενική απεργία. Κι αυτός να φεύγει", τόνισε ο Τζίντζιτς.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε χθες ότι οι διαδηλώσεις κατά του Μιλόσεβιτς που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα θα επεκταθούν σε ολόκληρη της Σερβία.

Ο Τζίντζιτς επέστρεψε στη Σερβία την Κυριακή από το Μαυροβούνιο, όπου είχε καταφύγει στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, φοβούμενος, όπως είπε, για τη ζωή του μετά το χαρακτηρισμό του "προδότη" που του απέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ, για τις σχέσεις του με τη Δύση.

Στο Λέσκοβατς, ένας διαδηλωτής συνελήφθη από την αστυνομία. Σήμερα αναμένεται να υπάρξει διαδήλωση της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ άφησαν να εννοηθεί πως θα παράσχουν βοήθεια για την ανοικοδόμηση σερβικών περιοχών και πόλεων που ελέγχονται από τη σερβική αντιπολίτευση. "Δε θα βοηθήσουμε τον (πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας) Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να ανοικοδομήσει τη Σερβία, για προφανείς λόγους, αλλά έχουμε στο νου μας την κατάσταση που επικρατεί σε πολλές πόλεις που ελέγχονται από ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Σερβία και την επιθυμία του λαού τους για ένα καλύτερο αύριο", είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Φόλεϊ.

"Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε", συμπλήρωσε.

Κατά τον Φόλεϊ οι ΗΠΑ δεν έχουν προς το παρόν "συγκεκριμένο σχέδιο" για την παροχή βοήθειας για την ανοικοδόμηση περιοχών της Σερβίας που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.

Ο Σολάνα

Περιοδεία σε χώρες των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής αρχίζει από την επόμενη εβδομάδα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, σε μια εκστρατεία "δημοσίων σχέσεων", η οποία θα συμπεριλάβει και συνομιλίες για "διαδικασίες ένταξης" χωρών στη συμμαχία. Ο Σολάνα θα μεταβεί στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία, στη Σλοβενία, και ακόμη στη Λιθουανία, στην Εσθονία και στη Λεττονία. Σύμφωνα με αναλύσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, η ένταξη πολλών από αυτές τις χώρες (αν όχι όλων) στο ΝΑΤΟ θεωρείται "κρίσιμη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ