ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
Αδύνατη η ισοτιμία στην καπιταλιστική γαλέρα

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής στη Θεσσαλονίκη μίλησε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη

Κατάμεστο από φοιτήτριες και φοιτητές το αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής στη χτεσινή εκδήλωση

Motion Team

Κατάμεστο από φοιτήτριες και φοιτητές το αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής στη χτεσινή εκδήλωση
«Η ημέρα της γυναίκας έχει σημασία και για τους άντρες. Οι άντρες δεν πρέπει να παρέχουν τη συναίνεσή τους στις "διαρθρωτικές αλλαγές", που γίνονται σε βάρος των δικαιωμάτων των γυναικών. Το καπιταλιστικό σύστημα χρησιμοποιεί τις γυναίκες για να επιβάλει καθολικά την κυριαρχία του. Πρέπει κάθε μέρα να αγωνίζεστε μαζί, όχι χώρια άντρες και γυναίκες. Χρειάζεται να φτιάξετε μαζικό αλληλέγγυο κίνημα για όλα» σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ξεκινώντας την τοποθέτησή της στη συζήτηση με θέμα: «Νέα γυναίκα κι εργασιακή προοπτική», που διοργάνωσαν χτες σε αμφιθέατρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η Πανσπουδαστική Κ.Σ. και η Επιτροπή Νέων Γυναικών Φιλοσοφικής της ΟΓΕ.

Η εκδήλωση - συζήτηση έγινε στο κατάμεστο από φοιτήτριες και φοιτητές αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Εκ μέρους των διοργανωτών τονίστηκε ότι οι νέες γυναίκες σήμερα ζουν κι ωριμάζουν μέσα σε ένα κλίμα πλαστής ισότητας και πως η νέα γυναίκα πρέπει να κατακτήσει το δρόμο της πολιτικής πάλης, που θα τη φέρει σε πολύ καλύτερη θέση και ως γυναίκα αλλά και ως άτομο που ανήκει στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις ελαστικές μορφές εργασίας και στη μερική απασχόληση, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τις εργαζόμενες γυναίκες με το πρόσχημα των «ιδιαίτερων προβλημάτων» του γυναικείου φύλου. «Ανακαλύπτουν τη γυναίκα ως εργατικό δυναμικό, όταν θέλουν περισσότερη εκμετάλλευση, φτηνή εργασία, και μετά προχωράνε και στους άντρες» σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε ακόμα στους τρόπους με τους οποίους το καπιταλιστικό σύστημα σήμερα αναπαράγει την ανισοτιμία των δύο φύλων σε όλα τα επίπεδα.

Κλείνοντας απευθυνόμενη στη νεολαία, που γέμισε ασφυκτικά το αμφιθέατρο ως την τελευταία στιγμή, η Λιάνα Κανέλλη σημείωσε: «Είναι δικός σας αυτός ο κόσμος. Πρέπει να τον κυβερνήσετε μόνοι σας. Μην αφήσετε κανέναν άλλο. Πρέπει να πάρετε τη ζωή σας στα χέρια σας. Ζούμε στα χρόνια της βαρβαρότητας. Το ερώτημα είναι σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;».

ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Οι εργαζόμενοι μπορούν να επιβάλουν το δίκιο τους

Στη σχετική συζήτηση στη Βουλή παρενέβη χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη

Οι διεκδικητικοί αγώνες που θα αντιπαλεύουν τις λογικές της «ανταγωνιστικότητας» είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί από τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα από τους τραπεζοϋπαλλήλους στην ολομέτωπη επίθεση που εξελίσσεται στα δικαιώματά τους, με αιχμή τις συλλογικές Συμβάσεις. Αυτό επισήμανε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, παρεμβαίνοντας στην Επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για το θέμα. Η κυβέρνηση, για μια ακόμα φορά, δήλωσε υποκριτικά ότι ...δεν παρεμβαίνει στις εξελίξεις, επιδιώκει όμως την εργασιακή ειρήνη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαππας ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας, ώστε «να καθίσουν τουλάχιστον οι ελεγχόμενες εμμέσως ή αμέσως από εσάς διοικήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης υποστήριξε ότι οι συλλογικές Συμβάσεις δεν αποτελούν εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα των τραπεζικών ομίλων, παραδεχόμενος ότι αυτή υπήρξε πάντα ζητούμενο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενη στις πολιτικές που ακολούθησαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ για το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «πάντα οι κυβερνήσεις έλεγαν ότι δεν παρεμβαίνουν, αλλά υπήρχαν νόμοι που παρενέβαιναν και περιόριζαν το δικαίωμα της απεργίας. Για θυμηθείτε το ν. 330. Για θυμηθείτε το περιβόητο εκείνο άρθρο 4, του ν. 3665. Θυμηθείτε το 1985, 1986, 1987».

Καταλήγοντας τόνισε ότι «είναι πολιτικό το πρόβλημα σήμερα και έχει τη δυνατότητα όχι μόνο ο τραπεζοϋπαλληλικός κλάδος, αλλά συνολικότερα το λαϊκό κίνημα να φρενάρει πράγματα, να επιβάλει λύσεις, να στριμώξει την κυβέρνηση στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, αρκεί να είναι αποφασισμένο με μια συγκεκριμένη γραμμή, ότι δε θα υιοθετεί την ανταγωνιστικότητα ως αναγκαίο κακό. Εάν το υιοθετήσεις αυτό, πρέπει να διαπραγματεύεσαι και να κάνεις διαλόγους για το πόσα θα χάσεις».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚ ΕΥΒΟΙΑΣ
Συσχετισμοί προς όφελος των εργαζομένων

Κάλεσμα της «Ταξικής Ενότητας» μπροστά στις εργασίες που ξεκινάνε αύριο

Αύριο Κυριακή, πραγματοποιείται το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας. Ολο το προηγούμενο διάστημα, οι ταξικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν σκληρή και αταλάντευτη μάχη, μέσα και έξω από το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου. Κοντά στους εργάτες, σε κάθε πρόβλημά τους, με τακτικές εξορμήσεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις, ομιλίες στους εργασιακούς χώρους. Σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα, στο συλλαλητήριο, στην απεργία, στη στάση εργασίας, στη δίωξη, στην απόλυση, παντού όπου έφταναν, αλλά και δεν έφταναν οι δυνάμεις τους.

Με βάση αυτή την εμπειρία, η παράταξη της «ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» που στηρίζει το ΠΑΜΕ καλεί τους αντιπροσώπους στο Συνέδριο να κάνουν το βήμα και να συμβάλουν στην ανατροπή των συσχετισμών, δίνοντας το έναυσμα για την αναζωογόνηση του εργατικού κινήματος στην περιοχή.

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που εντείνεται η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις, στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι και ο λαός της Εύβοιας, βιώνουν καθημερινά, μέσα κι έξω από τους εργασιακούς τους χώρους την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική. Αυτό μαρτυρούν οι 180 απολυμένοι της ΔΑΡΙΓΚ, οι υπό απόλυση 170 εργαζόμενοι στη ΣΕΛΜΑΝ, η συρρίκνωση (από 90 σε 24) προσωπικού και το ενδεχόμενο κλείσιμο της ηλεκτροβιομηχανίας LINTNER, οι δεκάδες «εθελούσιες» απολύσεις στα εργοστάσια Αλιβερίου και Χαλκίδας του ομίλου ΑΓΕΤ Ηρακλής, η μείωση στο μισό (από 85 σε 44 εργαζόμενους) των εργαζομένων στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Εύβοιας και η μετατροπή της σε εμπορική επιχείρηση.

«Τελευταίο κρούσμα», λόγω της γρίπης των πτηνών, 2.000 περίπου εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στις πτηνοτροφικές μονάδες της Εύβοιας κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλιά τους, ενώ μέχρι σήμερα δέχονται εκβιαστικά διλήμματα από τους εργοδότες για μειωμένη απασχόληση, μειωμένα ωράρια, μειωμένη εργάσιμη βδομάδα (Αγγελάκης, Η2F, πρώην Μιμίκος) ή και οικονομική συμβολή τους στις απώλειες της επιχείρησης (ΣΥΝΚΟ).

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ Εύβοιας (ΠΑΣΚΕ), έχοντας την αγαστή συνεργασία και συναίνεση της ΔΑΚΕ, έβαλαν «πλάτη» για να περάσουν οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, να οξυνθούν τα προβλήματα των εργαζομένων.


Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκροτήθηκε ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Στη συγκρότηση κλαδικής επιτροπής του ΠΑΜΕ και στην ανάδειξη 9μελούς Γραμματείας προχώρησαν προχτές συνδικαλιστές και εκπαιδευτικοί στη Θεσσαλονίκη.

Η συγκρότηση του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών προκύπτει ως αναγκαιότητα για την καλύτερη οργάνωση του ταξικού κινήματος στον κλάδο, όπως υπογραμμίστηκε από τους συνδικαλιστές. Ο Γιάννης Νοτάκης, μέλος της ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και της Ε' ΕΛΜΕΘ, στην εισήγηση της πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ σημείωσε: «Οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αλλά και ΟΛΜΕ - ΔΟΕ όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν οργάνωσαν την αντίσταση των δημόσιων υπαλλήλων, των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, αλλά συναίνεσαν, συμβιβάστηκαν και τελικά ευθυγραμμίστηκαν με τις κεντρικές επιλογές των κυβερνήσεων, της ΕΕ και των μονοπωλίων, με ανυπολόγιστες και τραγικές συνέπειες για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, για την προοπτική του συνδικαλιστικού κινήματος και για αυτό το δημόσιο σχολείο».

«Το ΠΑΜΕ - σημείωσε - έχει ήδη συμπληρώσει 6 χρόνια αγωνιστικής παρουσίας με πρωτοβουλίες που έδειξαν ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι όλης της χώρας προκειμένου να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους» τόνισε, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα συσπείρωσης των εκπαιδευτικών και των συλλογικών τους οργάνων στη βάση της αγωνιστικής πλατφόρμας του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ