ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα κυβέρνηση, ίδια εμπόδια

Ολόκληρη επιχείρηση για να περάσουν τα ψώνια τους οι εγκλωβισμένοι Παλαιστίνιοι μέσα από το «τείχος»

Associated Press

Ολόκληρη επιχείρηση για να περάσουν τα ψώνια τους οι εγκλωβισμένοι Παλαιστίνιοι μέσα από το «τείχος»
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ορκίστηκε, χθες το απόγευμα, ενώπιον του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, η νέα κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αχμάντ Κορέι. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Κορέι έλαβε άνετη ψήφο εμπιστοσύνης από το παλαιστινιακό Κοινοβούλιο, ενώ η ισραηλινή ηγεσία δεν έκρυβε την επιφυλακτικότητά της.

Με 48 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 5 αποχές, το παλαιστινιακό Κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο 24μελές κυβερνητικό σχήμα, που παρουσίασε ο Αχμάντ Κορέι, χθες το πρωί. Ο Κορέι, σε εκτενή ομιλία του, παρουσίασε το πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του, θέτοντας ως προτεραιότητα την εφαρμογή του «οδικού χάρτη» και υποστηρίζοντας ότι «η ειρήνη είναι στρατηγική επιλογή για τους Παλαιστινίους». Ο πρωθυπουργός ζήτησε «να συνεργαστούν όλοι οι Παλαιστίνιοι και οι οργανώσεις τους σοβαρά, έτσι ώστε να τερματιστεί άμεσα το ένοπλο χάος που επικρατεί στα παλαιστινιακά εδάφη».

Δεσμεύτηκε να προσπαθήσει για την επίτευξη εκεχειρίας με το Ισραήλ, από το οποίο ζήτησε να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά του από τα παλαιστινιακά εδάφη, έτσι ώστε μέχρι τον Ιούνη, το αργότερο, να διεξαχθούν απρόσκοπτα γενικές εκλογές. Ο Κορέι, επίσης, εκτίμησε ότι, σε περίπτωση που επιτευχθεί εκεχειρία, ο επόμενος στόχος της κυβέρνησής του θα είναι η πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή του Κουαρτέτου, όπου θα καταληχθεί τελική οριστική συμφωνία ειρήνης.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Παλαιστίνιος ηγέτης τάχθηκε υπέρ της διενέργειας διαλόγου με το Ισραήλ, έτσι ώστε να τερματιστεί «ο καταστροφικός και για τους δύο λαούς κύκλος βίας». Ζήτησε, επίσης, να πάψει κάθε βίαιη ενέργεια από τις παλαιστινιακές οργανώσεις και τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν αρνούνται «το δικαίωμα ασφάλειας στον ισραηλινό λαό, αλλά επιθυμούν να ζήσουν, επίσης, με ασφάλεια και ειρήνη σε ένα βιώσιμο, ανεξάρτητο, δικό τους κράτος».

Επιφυλακτική έως αρνητική ήταν η αντίδραση της ισραηλινής ηγεσίας. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ τόνισε ότι «στην πράξη θα κριθεί, αν ο νέος πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει τον οδικό χάρτη διαλύοντας τα τρομοκρατικά δίκτυα». Ο σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν, Ζαλμάν Σοβάλ, ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή ηγεσία είναι έτοιμη «να διακόψει κάθε ευρείας εμβέλειας στρατιωτική επιχείρηση στα παλαιστινιακά εδάφη και να περιοριστεί μόνο σε πλήγματα ακριβείας, προκειμένου να δώσει στον Αχμάντ Κορέι το περιθώριο να αποδείξει ότι είναι σε θέση να περιορίσει τη βία και να συνθλίψει τους τρομοκράτες». Ο Σοβάλ επανέλαβε ότι το γεγονός πως πολλοί από τους νέους υπουργούς είναι στενοί συνεργάτες του Αραφάτ δείχνει ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης ελέγχει την πολιτική σκηνή και για το Ισραήλ ο Αραφάτ είναι εμπόδιο.

Βαρύ «κατηγορώ» κατά Σαρόν

Το Ισραήλ καταρρέει πολιτικά, στρατιωτικά και πολιτικά, υποστηρίζει ο αρθρογράφος της «Χααρέτζ», Γιοέλ Μάρκους, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Αριέλ Σαρόν προσωπικά. Ο Ισραηλινός αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η, προσφάτως επιτευχθείσα, συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη σιιτική λιβανική «Χεζμπολάχ» έχει απαράδεκτους για το Ισραήλ όρους, αλλά έγινε δεκτή από τον Σαρόν, σε μια προσπάθειά του να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα μείζονα ζητήματα.

Ο Μάρκους κατηγορεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι δεν έχει κανέναν απολύτως σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κατάστασης, τονίζοντας ότι ακόμη και ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, πριν από λίγες μέρες, παραδέχτηκε το αυτονόητο: Οτι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην Ιντιφάντα». Την ίδια στιγμή, καταλήγει ο αρθρογράφος, η δημοτικότητα του Σαρόν καταποντίζεται υπό το βάρος της αυξανόμενης ανεργίας, της βαθιάς οικονομικής κρίσης και της στρατιωτικής αποτυχίας.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Η πολιτική Σαρόν αμαυρώνει τον ισραηλινό λαό

Τα παράπονά της προς την ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε η κυβέρνηση του Ισραήλ μέσω της πρεσβείας στην Αθήνα σχετικά με τα «αντισημιτικά» σχόλια που υποστηρίζει ότι έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης στη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του στις 4 Νοέμβρη. Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ασοσιέιτεντ Πρες», το οποίο επικαλείται χθεσινή δήλωση διπλωμάτη που παρέμεινε ανώνυμος. Στο ρεπορτάζ του πρακτορείου σημειώνεται ότι και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αποκηρύσσονται τα «αντισημιτικά σχόλια» του μουσικοσυνθέτη.

Σχετικά με το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαππας, ταυτιζόμενος ουσιαστικά με την κυβέρνηση του Ισραήλ , δήλωσε πως: «Η κυβέρνηση δε συμμερίζεται και δε συμφωνεί με τις απόψεις που εξέφρασε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ο κ. Μίκης Θεοδωράκης»...

Μετά απ' αυτά ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε σχετικά:

«Η γνώμη μου για τον ισραηλινό λαό ήταν πάντα γνωστή - όπως άλλωστε και για όλα τα θέματα και ειλικρινά απορώ, για ποιον λόγο τώρα δημιουργήθηκε τόσος θόρυβος, σαν να άκουσαν κάτι για πρώτη φορά. Ισως κάποιοι να θεώρησαν κατάλληλη γι' αυτούς τη στιγμή, να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον μου.

Ημουν πάντα στο πλευρό των αδυνάτων, των αγωνιζομένων για τα δίκαιά τους λαών. Και μεταξύ αυτών και του ισραηλινού λαού. Τραγούδησα τα πάθη του όσο μπορούσα καλύτερα. Ημουν πάντα υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Και το απέδειξα έμπρακτα, μεταξύ άλλων και όταν ανέλαβα ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Αλόν και Αραφάτ στα γεγονότα του 1972.

Ομως ακριβώς για τους λόγους αυτούς είμαι απολύτως κατά της πολιτικής Σαρόν και το έχω επανειλημμένα τονίσει, όπως επίσης επανειλημμένα έχω καταδικάσει το ρόλο επιφανών Αμερικανοεβραίων πολιτικών, διανοητών και θεωρητικών στη χάραξη της σημερινής επιθετικής "πολιτικής" Μπους.

Μόνο σκόπιμα μπορεί να γίνει σύγχυση ανάμεσα στον ισραηλινό λαό που έμπρακτα έχω αποδείξει ότι τιμώ και θαυμάζω και στα αρνητικά αυτά φαινόμενα που στην ουσία ΑΥΤΑ αμαυρώνουν την εικόνα του Ισραήλ παίζοντας γνήσια "αντισημιτικό ρόλο", ΑΥΤΑ βρίσκονται στην πλευρά του Κακού, στη ρίζα του Κακού, όπως δήλωσα πρόσφατα.

Προσωπικά είμαι ευτυχής διότι γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί Ισραηλινοί σε όλο τον κόσμο και μέσα στο Ισραήλ που συμφωνούν μαζί μου και αγωνίζονται για τα πραγματικά δίκαια του λαού τους που μπορούν να συνυπάρξουν με τα δίκαια των άλλων λαών, αγωνίζονται για την ειρήνη στην περιοχή τους και σ' όλο τον κόσμο. Είμαι ευτυχής που είμαστε μαζί στους κοινούς αυτούς αγώνες, εδώ και δεκαετίες. Και ξέρω ότι με γνωρίζουν καλά μέσα από τους αγώνες αυτούς και δεν περιμένουν τη λάσπη κάποιων για να με γνωρίσουν.

Μήπως όμως αυτός είναι ο στόχος όσων ξαφνικά "ανακάλυψαν" τις ιδέες μου συκοφαντώντας με ως δήθεν "αντισημίτη";».

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Πιθανή επανέναρξη συνομιλιών

ΣΕΟΥΛ.--

Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών, Γουν Γιονγκ Κουάν, δήλωσε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ένας νέος κύκλος πολυμερών διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας ενδέχεται να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα. «Οι γνώμες των χωρών που αφορά το θέμα μοιάζουν να συγκλίνουν σε αυτή την κατεύθυνση. Σ' αυτό το στάδιο, νομίζω ότι υπάρχει μια σημαντική δυνατότητα διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων, πριν από το τέλος της χρονιάς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουάν στους εκπροσώπους του Τύπου.

Παράλληλα ο Κορεάτης υπουργός διέψευσε δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας «Ασάχι Σιμπούν», το οποίο αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΛΔ Κορέας συμφώνησαν για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων των έξι στο Πεκίνο από τις 10 έως 13 Δεκέμβρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Κίνα ανακοίνωσε προχτές, ότι υπάρχει «η ελπίδα» ενός νέου κύκλου διαπραγματεύσεων των έξι πριν από τα τέλη του έτους. Ενώ στο Τόκιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «πιστεύει πως καταβάλλονται προσπάθειες για μια συνάντηση το Δεκέμβρη, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη καθοριστεί». Μέχρι χτες δεν είχε υπάρξει επίσημη απάντηση της ΛΔ Κορέας.

Τέλος, σύμφωνα με το Νοτιοκορεάτη ΥΠΕΞ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την Ασία και τον Ειρηνικό, Τζέιμς Κέλι, θα μεταβεί προσεχώς στη Σεούλ για συνομιλίες με θέμα τη ΛΔ Κορέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ