ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Κλίμα ελεγχόμενης (προς το παρόν) έντασης

Συνεδριάζει σήμερα το ΕΓ και την Παρασκευή η ΚΕ του κόμματος, με αδιευκρίνιστο αν οι πρωταγωνιστές της κρίσης θα ανοίξουν τα χαρτιά τους

Με ερωτηματικό αν ο πρωθυπουργός μπορεί να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην κρίση που έχει εκδηλωθεί στο ΠΑΣΟΚ, συνεδριάζει σήμερα το ΕΓ του κόμματος, όπου και συμμετέχουν όλοι οι πρωτοκλασάτοι που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν εμπλακεί στα «συντροφικά μαχαιρώματα» (Πάγκαλος, Λαλιώτης, Παπουτσής, Τσοχατζόπουλος κλπ.).

Τα σενάρια ποικίλουν και άλλα φέρουν τον Κ. Σημίτη «αποφασισμένο» να «απαντήσει» στους επικριτές του, άλλα σενάρια, όμως, που θεωρούνται και πιο κοντά στην πραγματικότητα, λένε ότι τα θέματα της κατανομής της εσωκομματικής εξουσίας λύνονται στις «κατ' ιδίαν» συνευρέσεις και όχι σε «εκδηλώσεις με ακροατήρια», όπως αυτή στο ΕΓ ή η συνεδρίαση της ΚΕ την Παρασκευή... Το πολύ πολύ, συμπληρώνουν, σε αυτές τις εκδηλώσεις να διαφανεί αν έχει επέλθει ή όχι μια «συμφωνία κυρίων» μεταξύ του πρωθυπουργού με τα λεγόμενα «ιστορικά» στελέχη του χώρου του.

Ωστόσο, ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι και ο χαρακτήρας της όποιας συμφωνίας, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός φέρεται να θεωρεί ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, και πως αντίθετα η κρίση δημιουργείται από... εξωγενή κέντρα. Ερμηνεία την οποία ωστόσο δεν αποδέχονται οι πρωτοκλασάτοι, που τον τελευταίο καιρό φροντίζουν να επιτίθενται στον πρωθυπουργό, χτυπώντας το περιβάλλον του, όπως τον σύμβουλό του Γ. Πανταγιά.

Ο Λαλιώτης «απολογείται» στον Πανταγιά (!), ισχυρίζεται ο Πανταγιάς...

Η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, όμως, φαίνεται να περιπλέκεται, καθώς το κάθε κέντρο παίζει το δικό του αυτόνομο ρόλο στο πλαίσιο δημιουργίας κλίματος εντυπώσεων. Για παράδειγμα, δημοσιεύματα έφεραν χτες τον Κ. Λαλιώτη να βάλλει με σφοδρότητα κατά του πρωθυπουργικού συμβούλου στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. «Και ποιος είναι αυτός ο Πανταγιάς», φέρεται να είπε ο υπουργός στον Κ. Σημίτη. Η αντίδραση του συμβούλου ήταν να διαρρέει μετά την ανάγνωση των σχετικών δημοσιευμάτων, πως ο Κ. Λαλιώτης επικοινώνησε μαζί του στο «πορτοκαλί» (!) τηλέφωνο του Μαξίμου, για να τον διαβεβαιώσει ότι ουδέποτε είπε εναντίον του τέτοια πράγματα στον Κ. Σημίτη.

Εφόσον τα παραπάνω ευσταθούν, αν δηλαδή το «πορτοκαλί» τηλέφωνο του Μαξίμου χρησιμοποιείται για να «απολογείται» ο Λαλιώτης στον Πανταγιά (!), τότε το ερώτημα ποιος κάνει «κουμάντο» σε αυτό το κόμμα, θα απαντηθεί με μάλλον «επώδυνους» τρόπους...

Οσο για τις κατ' ιδίαν συνευρέσεις, συνεχίστηκαν και χτες. Μετά το τετ-α-τετ του Κ. Σημίτη με τον Κ. Λαλιώτη, την Κυριακή, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους Β. Παπανδρέου, Γ. Παπαντωνίου και Π. Ευθυμίου, ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με τον Α. Τσοχατζόπουλο. Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες γύρω από αυτές τις συναντήσεις, ο Κ. Σημίτης εμφανίζεται να διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του ότι δεν είναι στις προθέσεις του να τους θέσει στο περιθώριο, αλλά ταυτόχρονα δεν αφίσταται των γνωστών του αναφορών περί «ανανέωσης»...

Σε ό,τι αφορά στις επίσημες δηλώσεις, η Β. Παπανδρέου (που θα απέχει από το σημερινό ΕΓ) έκανε λόγο για «ανοιχτή και ειλικρινή» συζήτηση με τον πρωθυπουργό, ενώ τάχθηκε κατά της «εσωστρέφειας», συμπληρώνοντας ότι στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να πορευτούν «όλοι μαζί». Οι δηλώσεις επί δηλώσεων, δε, συνεχίστηκαν και χτες με άλλους από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στοιχίζονται πίσω από τον Θ. Πάγκαλο, όπως ο κ. Σπηριούνης, άλλοι να βάλουν κατά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος (Χ. Καστανίδης) και άλλοι να προαναγγέλλουν την ενεργότερη παρουσία τους στα τεκταινόμενα, όπως ο Γερ. Αρσένης.

Από την πλευρά του ο Δ. Ρέππας επιχείρησε και χτες να χαμηλώσει τους τόνους, απαντώντας πως οι δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να τεθούν υπό «αστυνομικό έλεγχο». Οσο για τις επικρίσεις που δέχεται το περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται τα στελέχη να τοποθετηθούν σε δύο, τρεις ή περισσότερες κατηγορίες», ενώ δεν παρέλειψε να διαψεύσει για μια ακόμα φορά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

Σκέψεις για τον Αβραμόπουλο και το «κίνημά» του

Για το «Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών» του κ. Αβραμόπουλου άκουσα πολλά εκείνο το βράδυ, από την TV κι από τον ίδιο, κι από σχολιαστές από τα «παράθυρα» δυο καναλιών. Ακουγα και κουνούσα το κεφάλι μου. Είναι πολλά χρόνια που «πέρασα ήδη τον Ρουβίκωνα» όπως λένε. Κι είδαν τα μάτια μου τόσα πολλά, άκουσα πολλούς. μια φορά άκουσα για λίγο περαστικός, τον Ελευθ. Βενιζέλο, που μιλούσε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Κομμουνιστής ήμουν, μέλος της ΟΚΝΕ, πώς να σταθώ κουρασμένος να τον ακούσω!

Δε λέγω πόσους άλλους άκουσα κι ούτε για πόσους διάβασα. Μια ολάκερη ζωή δεν έπαψα να διαβάζω, για τις σκηνοθεσίες των εκλογών. Διάβασα, κι από τους δέκτες της TV είδα κι άκουσα και τον Ανδρέα Παπανδρέου (με το ζιβάγκο του) για το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο». Τα κατηγορούσε για να ξεγελάσει το λαό, κι όμως και στα δυο γονυκλινής προσκύνησε...

...Αυτά όλα, και όχι μόνο, σκεφτόμουν καθώς άκουγα τον Αβραμόπουλο και όσους, από τα «παράθυρα» -από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- μιλούσαν. Καταλαβαίνετε τις σκέψεις μου για τον Αβραμόπουλο και τους άλλους «σχολιαστές» με τα όποια ερωτήματά της. Με το αν γίνει και πότε θα γίνει το κόμμα του, κι αν γίνει, ποιο το όφελος για το λαό; αναρωτιόμουν... Κανένα απολύτως! Απαντούσα με σιγουριά...

Πήγε πριν από καιρό και στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Κ. Στεφανόπουλο, και πρέπει να του είπε την πείρα του από την ίδρυση της ΔΗΑΝΑ. Υπάρχει και η πείρα του Σαμαρά. Κι όμως ο Αβραμόπουλος το τόλμησε! Ενα ακόμη χαρτί από την τράπουλα της άρχουσας τάξης στην πράσινη τσόχα του παιχνιδιού, για ξεγέλασμα του λαού, για εφεδρεία του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Είτε αλλιώς: «Μια από τα ίδια» το κίνημα του Αβραμόπουλου.

Αυτά γενικά. Υπάρχει όμως και κάτι ιδιαίτερο, ξεχωριστό και συγκεκριμένο, που αν δεν υπήρχε δε θα έγραφα καθόλου. Τον κ. Αβραμόπουλο τον θυμάμαι το Μάη του 1995, στην Πνύκα. Γιορτάστηκαν τα 50 χρόνια από τη λήξη του πολέμου με τη συντριβή των χιτλερικών. Ανάμεσα στους ομιλητές ήμουν και εγώ. Οταν έφευγα με συγχάρηκε με κάποια κολακευτικά ο κ. Αβραμόπουλος. Θυμήθηκα ότι η ΠΕΑΕΑ είχε κάποια προβλήματα να λύσει με τη Δημοτική Αρχή και του το είπα.

- Ελάτε όποτε θέλετε κύριε Κεπέση να τα συζητήσουμε...

Και πήγα περισσότερες από δυο φορές. Κι ύστερα από συζητήσεις καταλήξαμε:

  • Την οδό Δροσοπούλου να την ονομάσουν Εθνικής Αντίστασης.
  • Στην πλατεία Κολιάτσου να γίνει μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.
  • Σε θέση ανάλογη με εκείνη που είναι το «μπούστο» του Ζέρβα να μπουν οι προτομές του Στέφανου Σαράφη και του Αρη Βελουχιώτη.

Πέρασαν από τότε πάνω από πέντε χρόνια. Είδε κανείς να κάτι απ' αυτά;

Υπάρχει κάτι ακόμη σε βάρος του (δε λέγω τίποτε απ' όσα γίνονται ή όχι στο Δήμο). Κάτι σχετικό με την Εθνική Αντίσταση εννοώ.

Σε επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας (12/10/44) από το χιτλερικό ζυγό, που άκουσα να μιλά ο Αβραμόπουλος, δεν άκουσα ούτε μια φορά να λέγει για το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, που χάρη στους αγώνες τους, με ψυχή το ΚΚΕ, η ΑΘΗΝΑ χαρακτηρίστηκε ΑΔΟΥΛΩΤΗ. Η μόνη πρωτεύουσα από τις κατεχόμενες χώρες που πήρε την τιμητική αυτή διάκριση. Βγάλτε εσείς τα συμπεράσματά σας και χαρακτηρίστε τον άνδρα.


Νίκανδρος ΚΕΠΕΣΗΣ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαμάχη για τα πόστα και τους ρόλους

Σε διαμάχη για τη διανομή ρόλων και πόστων εξουσίας έχει εκφυλιστεί ο προσυνεδριακός διάλογος στη ΝΔ, ενώ ο Κ. Καραμανλής επιφυλάσσεται να κάνει τις επιλογές και τη μοιρασιά κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Κεντρικό ζήτημα της προσυνεδριακής διαμάχης έχει αναδειχτεί η θεσμοθέτηση ή μη γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, για την οποία μάλιστα έχουν σπεύσει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μια σειρά από στελέχη, με πρώτο τον επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού, Β. Μεϊμαράκη. Στην πρόταση αυτή έχουν διαφωνήσει τα περισσότερα «καραμανλικά» στελέχη (Εβερτ, Παυλόπουλος, Αλογοσκούφης, Σιούφας, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, κ.ά.), οι περισσότεροι από τους οποίους αντιπροτείνουν την τοποθέτηση ενός μάνατζερ που θα αναλάβει τη διαχείριση και το συντονισμό των κομματικών λειτουργιών. Ο Β. Μεϊμαράκης σχολιάζοντας χτες (στον «Φλας») την αντίδραση αρκετών βουλευτών στη συνεδρίαση της ΚΟ, είπε ότι «η ΚΟ αποτελείται από 133 μαζί με τους ευρωβουλευτές και το συνέδριο είναι 4.500 στελέχη, και ο καθένας διαθέτει μία ψήφο». Παράλληλα αντιτάχθηκε στην πρόταση για μάνατζερ λέγοντας ότι «τα κόμματα δε χρειάζονται οικονομικό αλλά πολιτικό διαχειριστή». Από την πλευρά του ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε (στην ΕΡΑ) ότι το κόμμα χρειάζεται «σύγχρονα μοντέλα διοίκησης, όπως η τοποθέτηση διευθύνοντος συμβούλου, πολιτικού προσώπου, αλλά απαλλαγμένου από το άγχος του πολιτικού κόστους». Ο Στ. Δήμας επισήμανε ότι πρώτα πρέπει να προσδιοριστούν οι αρμοδιότητες αυτού του οργάνου και στη συνέχεια να αποφασιστεί αν θα εκλεγεί από το συνέδριο ή θα διορίζεται από τον πρόεδρο του κόμματος.

Διχασμό προκαλεί επίσης η πρόταση που είχε γίνει από την Ντ. Μπακογιάννη, τον Μιχ. Λιάπη, κ.ά. για τον καθορισμό συγκεκριμένης (τριετούς) θητείας του προέδρου. Η πρόταση αυτή βρίσκει αντίθετους σχεδόν το σύνολο των «καραμανλικών» βουλευτών, γεγονός που υποδηλώνει ότι ούτε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής επιθυμεί να υπάρξει τριετής θητεία. Κάποια στελέχη προτείνουν η θητεία να είναι τετραετής και άλλα κάθε δύο τετραετίες. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και όσον αφορά στη θεσμοθέτηση Πολιτικού Συμβουλίου, ενός ολιγομελούς οργάνου που θα χαράζει την τακτική. Οι περισσότεροι βουλευτές φαίνεται να κλίνουν υπέρ της θέσης για διεύρυνση της ΚΕ με όλους τους βουλευτές και άλλα κομματικά στελέχη.

Πάντως, ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής αφήνει το «διάλογο» και τη «ζύμωση» να εξελίσσονται και αναμένεται να αποκαλύψει τις προθέσεις τους λίγο πριν ή στο ίδιο το συνέδριο, όταν πια θα έχουν διαμορφωθεί συγκεκριμένοι συσχετισμοί.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Προσπάθεια παρέμβασης στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ

Ο ΣΥΝ δε θα μείνει αδιάφορος στη σύγκρουση που διεξάγεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πριν λίγες μέρες ο Στ. Πιτσιόρλας, μέλος της ΠΓ του Συνασπισμού. Επιχειρώντας δε να δικαιολογήσει αυτή την πρόθεση «ανάμειξης», επικαλέστηκε την ανάμειξη του ΠΑΣΟΚ στα εσωτερικά άλλων κομμάτων...

Η ανάμειξη βέβαια της Κουμουνδούρου στα εσωτερικά της Χαριλάου Τρικούπη έχει μάλλον να κάνει με την αγωνία και την ανησυχία που προκαλεί στην πρώτη η κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό και εντάσσεται στην προσπάθειά της να έχει το μικρότερο δυνατό κόστος από τις όποιες αλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση χτες ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ επανήλθε στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και σε δήλωσή του αναφέρει πως ορισμένα από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος «διεξάγουν υποκριτικά τον ενδοπασοκικό διάλογο, προσπαθώντας να εμπλέξουν και την Αριστερά ή να διαχειριστούν τις διαθεσιμότητες ομάδων που προέρχονται από την Αριστερά σ' έναν ακατανόητο πόλεμο διαγκωνισμών για τη συμμετοχή και τον αλληλοαποκλεισμό των μεν και των δε στα επάλληλα κύματα του εκσυγχρονισμού».

Συμπλήρωσε ακόμα πως προκαλούν αλγεινή εντύπωση το ότι «ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν οι τόνοι των δημόσιων αντιπαραθέσεων ορισμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε αντιστοιχία - μήπως και σε ανατροφοδότηση; - με κινήσεις μεγάλων οικονομικών διαπλεκομένων παραγόντων».

Επιπλέον ο Ν. Βούτσης έκανε λόγο για αντιπαράθεση που παράγει παραπολιτική και για τον «εκσυγχρονισμό της κυβέρνησης που βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας», ενώ κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μην προβληματίζονται για την πέραση του κεντροδεξιού φαινομένου Αβραμόπουλου και για την αιτία του να κοιτάξουν στον καθρέφτη τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ