ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Απρίλη 2020
Σελ. /24
Αυξάνονται οι νοσούντες και τα θύματα ανά τον κόσμο

Καθημερινή εικόνα σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης
Καθημερινή εικόνα σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης
Αυξάνονται οι άνθρωποι που νοσούν από την ασθένεια COVID-19 που προκαλεί ο κορονοϊός SARS-Cov-2 (πηγαίνοντας γοργά προς τα 2 εκατομμύρια) όπως και αυτοί που καταλήγουν. Στις ΗΠΑ η εξάπλωση συνεχίζει να προκαλεί χιλιάδες θύματα, φέρνοντας τη χώρα στην πρώτη θέση. Στην Ευρώπη η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκφράζει ανησυχία για τις χώρες του τρίτου κόσμου, όπου οι ελλείψεις στα συστήματα Υγείας είναι τόσο μεγάλες που ακόμα και η καταγραφή της κατάστασης υπολείπεται πολύ των αναγκών.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, σε όλο τον κόσμο είχαν καταγραφεί 1.882.423 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τα θύματα είχαν φτάσει τα 22.851. Οι ασθενείς που είχαν αποθεραπευτεί καταγράφονταν σε πάνω από 438.072

Στις ΗΠΑ τα κρούσματα έφταναν τις 564.317 και τα θύματα τις 22.850.

Στην Ισπανία τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 169.496 και 17.489.

Στην Ιταλία 143.626 και 18.279.

Στη Γερμανία 118.235 και 2.607.

Στη Γαλλία 117.749 και 12.210.

Στη Βρετανία 88.621 και 11.329.

Στην Ολλανδία 26.551 και 2.823.

Στο Βέλγιο 30.589 και 3.903.

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των θυμάτων - εκτός από τις ΗΠΑ - σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία και το Βέλγιο, όπου τα τελευταία 24ωρα ανέβηκαν κατά 717 και 303, αντίστοιχα.

Εκτός Ευρώπης:

Στην Κίνα τα κρούσματα έφτασαν τις 82.160 και τα θύματα τις 3.341 (αυξημένα κατά 2).

Στο Ιράν 73.303 και 4.585.

Στη Ρωσία 18.328 και 148.

Στη Βραζιλία 22.318 και 1.241.

Επίσης, στο Εκουαδόρ ραγδαία είναι η εξάπλωση και τα θύματα, 7.466 και 333. Θλιβερές είναι οι εικόνες των νεκρών ανθρώπων που κείτονται σε δρόμους της πόλης Γουαγιακίλ. Πολλές περιοχές έχουν μείνει χωρίς ιατρική κάλυψη, μετά την εκδίωξη των Κουβανών γιατρών πριν από δύο χρόνια από την αντιδραστική κυβέρνηση Μορένο. Οι γιατροί αυτοί προσέφεραν υπηρεσίες μετά από διακρατική συμφωνία με την προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ρ. Κορέα.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς επανέλαβε ότι «πρέπει να ενισχύσουμε τα συστήματα Υγείας» και σχολίασε ότι «είμαστε τώρα στη φάση του πανικού επειδή υπάρχει αυτός ο επικίνδυνος αόρατος ιός που σπέρνει το χάος», προσθέτοντας ότι «καμία χώρα δεν είναι άτρωτη, καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει ισχυρό σύστημα Υγείας». Ακόμα, σημείωσε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, αναφέροντας ότι μια πρόωρη κατάργηση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «φονική επανεμφάνιση» της πανδημίας. Είπε ότι διαπιστώνεται μια «ευπρόσδεκτη επιβράδυνση» της επιδημίας σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες - την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία - αλλά ταυτόχρονα παρατηρείται μια «ανησυχητική επιτάχυνση» σε άλλες χώρες, φέρνοντας για παράδειγμα τη διάδοση στην κοινότητα σε 16 χώρες της Αφρικής.

Τέλος, ο Γκεμπρεγεσούς χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 μέχρι και το 10% των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας.

Ανησυχία στη Νότια Κορέα

Στο μεταξύ, οι αρχές της Νότιας Κορέας ανέφεραν χτες πως τουλάχιστον 116 άνθρωποι που είχαν θεραπευτεί από τον νέο κορονοϊό βρέθηκαν και πάλι θετικοί (πριν μια βδομάδα το νούμερο αυτό ήταν 51). Οι λεγόμενοι «επανενεργοποιημένοι» ασθενείς προκαλούν ανησυχίες για πιθανό νέο γύρο εξάπλωσης.

Ο διευθυντής του Κορεατικού Κέντρου για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (KCDC), Τζέονγκ Εουν-κιεόνγνκ, δήλωσε ότι είναι πιο πιθανό ο ιός να έχει επανενεργοποιηθεί από το να έχουν ξαναμολυνθεί οι ασθενείς. Αλλοι ειδικοί μιλούν για συνέπειες που μπορεί να έχουν ελαττωματικά τεστ στην εξακρίβωση της κατάστασης.

ΒΕΛΓΙΟ
Μεγάλη αύξηση νεκρών και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

Με απεργίες οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τα ελλιπή μέτρα προστασίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τουλάχιστον 3.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Βέλγιο - μια χώρα με περίπου 11 εκατ. πληθυσμό - εξαιτίας του κορονοϊού, ενώ ο πραγματικός αριθμός των νεκρών φαίνεται να είναι μεγαλύτερος καθώς ορισμένοι πεθαίνουν σε γηροκομεία ή σπίτια.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των υγειονομικών αρχών, υπολογίζεται ότι το 54% των συνολικών θανάτων σημειώθηκε σε νοσοκομείο και το 41% σε γηροκομείο, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί όλοι οι θάνατοι με διαγνωστικό τεστ. Τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα προσέγγιζαν χτες τις 30.000, περίπου 1.600 νέα σε ένα 24ωρο.

Στο μεταξύ, εργαζόμενοι και συνδικάτα διαμαρτύρονται για τα ελλιπή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Την περασμένη βδομάδα ένας 25χρονος υπάλληλος των Ταχυδρομείων πέθανε από κορονοϊό. Ο 25χρονος ζούσε με τον πατέρα του, ο οποίος ειδοποίησε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης καθώς επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του και πέθανε λίγο μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

Στις αρχές του μήνα ένας 32χρονος υπάλληλος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Colruyt» είχε χάσει τη ζωή του αφού προσβλήθηκε από κορονοϊό. Το ίδιο διάστημα οι υπάλληλοι της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Delhaize» προχώρησαν σε απεργία κλείνοντας αρκετά καταστήματα στη χώρα. Διεκδικούν από την εργοδοσία μέσα ατομικής προστασίας, όπως γάντια και μάσκες, καθώς και αυξήσεις, πέρα από τα «κουπόνια» που τους δίνει η εταιρεία.

Εξάλλου, σε κοινή τους ανακοίνωση τα τρία μεγαλύτερα βελγικά συνδικάτα καταγγέλλουν κατάχρηση από τις επιχειρήσεις του συστήματος μερικής ανεργίας. Καταγγέλλουν ότι εργαζόμενοι που ασθενούν δεν παίρνουν αναρρωτική άδεια με πλήρη κάλυψη μισθού και αποδοχών - τις πρώτες μέρες από τον εργοδότη και ύστερα από τα ασφαλιστικά ταμεία - αλλά τους βγάζουν σε μερική ανεργία.

Απεργία σε δύο αμαξοστάσια αστικών συγκοινωνιών στο Σαρλερουά έγινε την Παρασκευή, με τους εργαζόμενους να διαμαρτύρονται για τον περιορισμό στη λήψη αδειών, για το συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ζητώντας έκτακτο πριμ.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ένας 19χρονος που οδηγούσε σκούτερ σκοτώθηκε στην Αντερλεχτ όταν η βελγική αστυνομία προσπάθησε να τον σταματήσει για έλεγχο λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και άρχισε να τον καταδιώκει! Ενώ τον καταδίωκε ένα περιπολικό ο νεαρός συγκρούστηκε με άλλο περιπολικό και σκοτώθηκε επιτόπου. Την επομένη έγιναν διαμαρτυρίες στην πόλη εξαιτίας του περιστατικού και περίπου 43 άτομα συνελήφθησαν για «συμμετοχή σε ταραχές», κατά τις οποίες τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί και εφτά διαδηλωτές, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Αντερλεχτ.

ΣΟΥΗΔΙΑ
«Ενδεχόμενο λάθος» παραδέχεται ο πρωθυπουργός

Αδιευκρίνιστος ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων, εξαιτίας των ελάχιστων τεστ που διενεργούνται

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Μετά από μια «ευέλικτη» στάση ως προς τα προληπτικά μέτρα, η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα «δεν ήταν αρκετά καλή», δήλωσε την Κυριακή ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν. Την περασμένη βδομάδα ο ίδιος είχε προειδοποιήσει τους Σουηδούς να προετοιμαστούν για ενδεχομένως χιλιάδες θανάτους, την ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, γίνονται ελάχιστα τεστ λόγω κόστους, ενώ το σύστημα Υγείας μαστίζεται τις τελευταίες δεκαετίες από τις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η Σουηδία, με πληθυσμό 10 εκατ., έχει καταγράψει επίσημα 899 θανάτους και σχεδόν 10.500 κρούσματα (μέχρι χτες), στην πραγματικότητα όμως οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι, καθώς γίνονται ελάχιστα τεστ, ενώ πολλοί πεθαίνουν σε γηροκομεία και σπίτια χωρίς να καταγράφονται ως θάνατοι από κορονοϊό. Ακόμα και με αυτά τα ελλιπή στοιχεία, όμως, η Σουηδία είχε χτες 89 νεκρούς ανά 1 εκατ. κατοίκων, την ώρα που η αντίστοιχη αναλογία π.χ. στις ΗΠΑ είναι 67.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στον σουηδικό και διεθνή Τύπο, τα νοσοκομεία είναι υπερφορτωμένα και οι υγειονομικοί εξαντλημένοι, καθώς εργάζονται πλέον σε 12ωρες βάρδιες. Ο στρατός έχει αρχίσει τη δημιουργία νοσοκομείων πεδίου σε μεγάλες πόλεις, όπως η Στοκχόλμη, όπου είναι και το επίκεντρο της επιδημίας. Τα στοιχεία αποκλίνουν, αλλά οι κλίνες ΜΕΘ της χώρας είναι 500 - 1.000 και τις τελευταίες δυο βδομάδες περίπου 30 - 40 άτομα ημερησίως εισέρχονται σε ΜΕΘ, σύμφωνα με το Σουηδικό Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας.

Εξω από την κλειστή πόρτα ενός νοσοκομείου...

Σύμφωνα με την δραματική μαρτυρία ενός Ελληνα που ζει στη Σουηδία (Αλεξ Α. Σολτ) και νόσησε σοβαρά με κορονοϊό, «δεν είμαι καν καταγεγραμμένο επίσημα περιστατικό για το σουηδικό κράτος. Είμαι ένας από τους ανώνυμους πάσχοντες που είτε επιβιώνουν είτε πεθαίνουν αβοήθητοι στο σπίτι τους». Ο ίδιος διηγείται πως μετά από δυο βδομάδες με υψηλό πυρετό, βήχα, πόνους στο σώμα και σπασμούς, βρέθηκε «έξω από την κλειδωμένη πόρτα των επειγόντων περιστατικών με 39,5 πυρετό και μια υπόσχεση ότι έρχονται να με πάρουν μέσα. Ποτέ δεν ήρθαν και παρέμεινα 45 λεπτά στο έλεος του κρύου ανέμου».

Καταγγέλλει ότι τους νεότερους δεν τους δέχονται στα νοσοκομεία, με τη δικαιολογία ότι είναι «δυνατοί» και «θα αντέξουν», και κάποιοι πεθαίνουν σπίτια τους, παρότι έχουν καλέσει ασθενοφόρο να τους πάρει.

«Το σουηδικό μοντέλο είναι το εξής: Μας συμφέρει μακροπρόθεσμα οικονομικά να πάρουμε μέτρα; Οχι. Θα μας κοστίσει πολύ περισσότερο αν προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση. Ολα τα παιδιά σχολείο λοιπόν. Τώρα το αν κολλήσουν μετά τους γονείς και τους παππούδες είναι θέμα ατομικής ευθύνης. (...) Πώς αλλιώς ο μπαμπάς και η μαμά θα πάνε στη δουλειά τους (...) Το ποσό που δίνουν για συντάξεις και την υποστήριξη των ασθενών έχει γνωστό κόστος. Οπως και το αβάσταχτο κόστος του να πάρουν μέτρα. Αν βάλεις λοιπόν τα έξοδα που θα προκύψουν από περιοριστικά μέτρα, δεν τους βγαίνει με τίποτα. Αστους να πεθάνουν λοιπόν», λέει μεταξύ άλλων...

ΙΣΠΑΝΙΑ
Μερική χαλάρωση των μέτρων περιορισμού

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Σε φθίνουσα πορεία εξακολουθεί να βρίσκεται ο ημερήσιος αριθμός νεκρών και νέων κρουσμάτων στην Ισπανία. Χτες η χώρα μέτρησε 517 θανάτους από κορονοϊό μέσα σε ένα 24ωρο (από 619 την Κυριακή), αυξάνοντας τον απολογισμό των επίσημα καταγεγραμμένων νεκρών σε περίπου 17.500. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε ένα 24ωρο ήταν 3.477 και είναι η μικρότερη αναλογικά ημερήσια αύξηση από τις 20 Μάρτη.

Η Μαδρίτη, η πιο πληγείσα κοινότητα, δημοσιεύει καθημερινά την πραγματική κατάσταση των νοσοκομείων της. Στις MEΘ νοσηλεύονταν χτες 1.332 άτομα, δηλαδή 44 λιγότερα σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο, ενώ και ο αριθμός των νοσηλευομένων, 2.336, ήταν επίσης μειωμένος.

Στο μεταξύ, από χτες άρχισε μια χαλάρωση της καραντίνας - κάτω από τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο των περιοριστικών μέτρων στην καπιταλιστική οικονομία - και ορισμένοι εργαζόμενοι μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι στους κλάδους της μεταποίησης, των κατασκευών και ορισμένων υπηρεσιών επιστρέφουν στην εργασία με υποτίθεται «αυστηρές οδηγίες ασφαλείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ