ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μάρτυρες υπεράσπισης του Αλ. Γιωτόπουλου.

Κατέθεσαν χτες οι πανεπιστημιακοί Δ. Σκαρπαλέζος και Κ. Ζουράρις

Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Αλ. Γιωτόπουλου συνεχίστηκε χθες η δίκη της «17 Ν». Πρώτος κλήθηκε να καταθέσει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, και φίλος του κατηγορουμένου από την εποχή της δικτατορίας, Δημήτρης Σκαρπαλέζος, ο οποίος είχε ξεκινήσει την κατάθεσή του από προχθές. Ο μάρτυρας σημείωσε με έμφαση πως, παρακολουθώντας τη δράση της «17 Ν», ποτέ δε συνέδεσε την εν λόγω οργάνωση με οργανώσεις της αντιδικτατορικής πάλης, διότι αυτές οι οργανώσεις είχαν άλλη φιλοσοφία, αποσκοπούσαν με την ένοπλη δράση να πλήξουν το καθεστώς και την αμερικανοκρατία, να αποδείξουν ότι δεν πρόκειται για άτρωτα πράγματα κι όχι να αποδείξουν ότι δεν είναι άτρωτοι οι άνθρωποι. Αναφερόμενος στον κατηγορούμενο, ο Δ. Σκαρπαλέζος κατέθεσε τη βεβαιότητά του ότι δε θα μπορούσε να είναι στη «17 Ν», όχι μόνο γιατί είχε άλλη πολιτική φιλοσοφία, αλλά και για το λόγο ότι έκανε πολλά αντισυνωμοτικά λάθη, τα οποία ποτέ δε θα έκανε ο Αλ. Γιωτόπουλος, όπως τον ήξερε στα χρόνια της δικτατορίας, αν είχε όντως αποφασίσει να αναπτύξει παράνομη δράση.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε εκτενώς στην αντιδικτατορική δράση του κατηγορουμένου και των οργανώσεων «29 Μάη» και «ΛΕΑ», στις οποίες ανήκε, σε μια προσπάθεια, προφανώς να απαντήσει, σε όσα το τελευταίο διάστημα λέγονται από τη δικαστική έδρα και την Πολιτική Αγωγή, ούτως ώστε να μηδενιστεί η οποιαδήποτε αντιστασιακή δράση του Αλ. Γιωτόπουλου. Αξιοσημείωτο από την κατάθεσή του - μεταξύ άλλων - ήταν το σημείο εκείνο, όπου γνωστοποίησε πως μεταξύ Απριλίου - Μαΐου του 2002 τον πλησίασε Αγγλος πράκτορας στο Παρίσι και του ζητούσε πληροφορίες για τον κατηγορούμενο, αποκαλύπτοντάς του μάλιστα πως τον θεωρούσαν ιδρυτή της «17 Ν».

Eurokinissi

Ο Δ. Σκαρπαλέζος αναφέρθηκε, επίσης, στα ψευδώνυμα του κατηγορουμένου, λέγοντας ότι στη διάρκεια της δικτατορίας τον αποκαλούσαν και «Μισέλ». Ακόμη τοποθετήθηκε στο θέμα των προανακριτικών ομολογιών κατηγορουμένων, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται δεκτές ομολογίες που λήφθηκαν με το δέλεαρ της λιγότερης φυλακής, ενώ χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο ότι ο Σ. Ξηρός ανακρίθηκε στην Εντατική, θυμίζοντας ότι επί δικτατορίας οι γιατροί αντιστέκονταν σε παρόμοιες απαιτήσεις των διωκτικών αρχών.

Μετά τον Δ. Σκαρπαλέζο κατέθεσε ο Κ. Ζουράρις, ο οποίος είπε πως γνώριζε τον Αλ. Γιωτόπουλο από την εποχή της δικτατορίας. «Είναι - τόνισε - ένας ευπατρίδης με μία εσωτερική ευγένεια, με μία εκπληκτική ευλάβεια και σεβασμό σε ορισμένα πράγματα που συνιστούν τον ελεύθερο άνθρωπο». Πρόσθεσε δε πως αντίληψη του κατηγορουμένου ήταν ότι η κοινωνική αλλαγή θα έρθει μέσα από λαϊκή πάλη κι όχι μέσα από πράξεις ατομικής βίας.

Ο μάρτυρας κλήθηκε να σχολιάσει και τις ληστείες τραπεζών στις οποίες προέβαινε η «17 Ν» και τις αιτιολόγησε ως ενέργειες στο πλαίσιο των επαναστατικών διαδικασιών, δεδομένου ότι οι παράνομοι επαναστάτες δεν έχουν άλλο τρόπο προσπορισμού χρημάτων. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, πώς έβρισκαν χρήματα ο Νικηταράς ή ο Καραϊσκάκης και στο πλαίσιο αυτών των συλλογισμών χαρακτήρισε τη «17 Ν» αριστερή επαναστατική οργάνωση.

Επίσης, απαντώντας στον απαξιωτικό ισχυρισμό δικαστών και συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής ότι κάποιοι επί δικτατορίας έκαναν αντίσταση στα καφέ του Παρισιού, τόνισε με έντονα δηκτικό τρόπο: «Ποιος θα ήταν ο πλέον αξιοκατάκριτος, ή ο λιγότερο επιβλαβής προς την πατρίδα: Αυτός ο οποίος κωλοβαράει στο καφενείο των Παρισίων όπως ο Ζουράρις π.χ., ή ένας ο οποίος, ως νεαρός πρωτοδίκης, εδίκαζε όχι εν ονόματι του ελληνικού λαού αλλά εν ονόματι της εκτροπής, ανάμεσα στο '67 - '74;».

Η χθεσινή ημέρα της δίκης ολοκληρώθηκε με την έναρξη της κατάθεσης του δημοσιογράφου Αντ. Σκορδίλη, που θα συνεχιστεί σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ
Ζητούν γνωστοποίηση του κατηγορητηρίου

Να γνωστοποιηθεί εγγράφως το κατηγορητήριο στους δημοσιογράφους που διώκονται για «υπόθαλψη εγκληματία», ζήτησαν χτες από τις εισαγγελικές αρχές η δημοσιογράφος Δ. Μπρούσαλη και ο δικηγόρος της Δ. Παπαδημητρίου, οι οποίοι προσήλθαν στην 8η πταισματοδίκη Ο. Περδικομάτη, η οποία έχει αναλάβει τη διενέργεια της προανάκρισης.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι δημοσιογράφοι Δ. Μπρούσαλη («Βήμα») και Π. Στάθης («Ελευθεροτυπία») διώκονται για «υπόθαλψη εγκληματία», επειδή δημοσίευσαν τμήματα της δικογραφίας της υπόθεσης «17 Νοέμβρη» στις εφημερίδες τους!

Η δημοσιογράφος Δ. Μπρούσαλη, απολογούμενη χτες ενώπιον της δικαστικής λειτουργού, δήλωσε ότι αρνείται μεν την κατηγορία, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν είναι κατανοητή, αφού δεν περιλαμβάνεται στη δικογραφία κατηγορητήριο, στο οποίο θα έπρεπε να αναφέρονται τα πραγματικά περιστατικά, στα οποία βασίζεται η απαγγελία του αδικήματος της «υπόθαλψης εγκληματία».

Για το λόγο αυτό η δημοσιογράφος αναφέρει ότι θα μπορούσε να δοθεί απολογία για την ουσία της υπόθεσης και την αντίκρουση της κατηγορίας, μόνο στην περίπτωση που γνωστοποιηθεί εγγράφως το σχετικό κατηγορητήριο.

Ο συνήγορος της δημοσιογράφου Δ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε νομικά αβάσιμη την κατηγορία, επισημαίνοντας ότι «υπό τα δεδομένα της δικογραφίας, η άσκηση ποινικής δίωξης για δήθεν υπόθαλψη εγκληματία με τη δημοσίευση προανακριτικών απολογιών, σε πολύ μεταγενέστερο στάδιο της έρευνας της υπόθεσης, είναι τουλάχιστον νομικά αβάσιμη, αφού δεν μπορούν να προκύψουν πραγματικά περιστατικά, τα οποία θα τυποποιούν κατά την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση το αποδιδόμενο αδίκημα. Ολα τα ανωτέρω ισχύουν πριν ακόμη αναλογιστεί κανείς τις συνέπειες της ανωτέρω ποινικής δίωξης αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου και την προστασία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος».

Στο μεταξύ αύριο Παρασκευή αναμένεται να καταθέσει και ο δημοσιογράφος Π. Στάθης.

ΑΣΕΠ
Αποτελέσματα για νηπιαγωγούς

Εκδόθηκαν χτες από το ΑΣΕΠ οι οριστικοί πίνακες διοριστέων για τον κλάδο ΠΕ60 Νηπιαγωγών, για τον οποίο είχαν προκηρυχτεί 684 θέσεις. Οι πίνακες των διοριστέων, καθώς και οι αναμορφωμένοι τελικοί πίνακες βαθμολογίας για όσους έλαβαν βαθμό άνω ή ίσο των 60 μονάδων, μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση: www.asep.gr.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φιέστα εγκατάστασης της Διοικούσας Επιτροπής

Σε μια πανηγυρική φιέστα εγκατέστησε ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, με πρόεδρο τον Γρηγόρη Σκακλέα, πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών.

Η εκδήλωση έγινε χτες στη Λαμία και ο υπουργός στην ομιλία του, σε προεκλογικούς τόνους, μίλησε για «ιστορική στιγμή», γιατί η ίδρυση του πανεπιστημίου «αποτέλεσε πράξη συνέπειας της κυβέρνησης» και προσωπικά του ίδιου του πρωθυπουργού, που «ανήγγειλε, προσδιόρισε και αποφάσισε τη δημιουργία» του ιδρύματος. Ενα ίδρυμα, που, σύμφωνα με τον υπουργό, στοχεύει να είναι ανταγωνιστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς την ποιότητα, τη διάρθρωση και την κατεύθυνση των σπουδών του. Αυτά τα στοιχεία όμως αποτελούν αντικείμενο μελέτης της Διοικούσας Επιτροπής, καθώς η τακτική της κυβέρνησης είναι να σπέρνει ιδρύματα και τμήματα, χωρίς προηγούμενο σχεδιασμό για τα επιστημονικά τους αντικείμενα και χωρίς εξασφάλιση των υποδομών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ