Πέμπτη 17 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ
Ζητούν γνωστοποίηση του κατηγορητηρίου

Να γνωστοποιηθεί εγγράφως το κατηγορητήριο στους δημοσιογράφους που διώκονται για «υπόθαλψη εγκληματία», ζήτησαν χτες από τις εισαγγελικές αρχές η δημοσιογράφος Δ. Μπρούσαλη και ο δικηγόρος της Δ. Παπαδημητρίου, οι οποίοι προσήλθαν στην 8η πταισματοδίκη Ο. Περδικομάτη, η οποία έχει αναλάβει τη διενέργεια της προανάκρισης.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι δημοσιογράφοι Δ. Μπρούσαλη («Βήμα») και Π. Στάθης («Ελευθεροτυπία») διώκονται για «υπόθαλψη εγκληματία», επειδή δημοσίευσαν τμήματα της δικογραφίας της υπόθεσης «17 Νοέμβρη» στις εφημερίδες τους!

Η δημοσιογράφος Δ. Μπρούσαλη, απολογούμενη χτες ενώπιον της δικαστικής λειτουργού, δήλωσε ότι αρνείται μεν την κατηγορία, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν είναι κατανοητή, αφού δεν περιλαμβάνεται στη δικογραφία κατηγορητήριο, στο οποίο θα έπρεπε να αναφέρονται τα πραγματικά περιστατικά, στα οποία βασίζεται η απαγγελία του αδικήματος της «υπόθαλψης εγκληματία».

Για το λόγο αυτό η δημοσιογράφος αναφέρει ότι θα μπορούσε να δοθεί απολογία για την ουσία της υπόθεσης και την αντίκρουση της κατηγορίας, μόνο στην περίπτωση που γνωστοποιηθεί εγγράφως το σχετικό κατηγορητήριο.

Ο συνήγορος της δημοσιογράφου Δ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε νομικά αβάσιμη την κατηγορία, επισημαίνοντας ότι «υπό τα δεδομένα της δικογραφίας, η άσκηση ποινικής δίωξης για δήθεν υπόθαλψη εγκληματία με τη δημοσίευση προανακριτικών απολογιών, σε πολύ μεταγενέστερο στάδιο της έρευνας της υπόθεσης, είναι τουλάχιστον νομικά αβάσιμη, αφού δεν μπορούν να προκύψουν πραγματικά περιστατικά, τα οποία θα τυποποιούν κατά την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση το αποδιδόμενο αδίκημα. Ολα τα ανωτέρω ισχύουν πριν ακόμη αναλογιστεί κανείς τις συνέπειες της ανωτέρω ποινικής δίωξης αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου και την προστασία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος».

Στο μεταξύ αύριο Παρασκευή αναμένεται να καταθέσει και ο δημοσιογράφος Π. Στάθης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ