Πέμπτη 17 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Περιορισμένη η πρόληψη στην Ευρώπη

Η εξάπλωση της τοξικοεξάρτησης, η περιορισμένη πρόληψη και η παραδοχή ότι όλο και περισσότερα στοιχεία επιβεβαιώνουν τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση της κάνναβης, στιγμάτισαν χτες την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση στον τομέα των ναρκωτικών. Κατά τ' άλλα, χρήσιμα αποτελέσματα και στοιχεία που να αναδεικνύουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος απουσίαζαν, μια και η Ελληνική Προεδρία φαίνεται να αναλώθηκε σε φιέστες, σεμινάρια, συναντήσεις, συνέδρια και ψηφίσματα.

Η παραδοχή ότι το φάσμα των στρατηγικών έγκαιρης πρόληψης είναι περιορισμένο και όχι επαρκώς προσαρμοσμένο στα πιο πρόσφατα δεδομένα, αποτελεί μια από τις σημειώσεις του Συμβουλίου της ΕΕ. Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη «σιωπή» που έχει απλωθεί γύρω από τα πραγματικά αίτια που γεννούν το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, είπε: «Είναι χιλιοειπωμένα και λίγο-πολύ γνωστά». Ενώ, αναφερόμενη στα Κέντρα Πρόληψης, υποστήριξε ότι τα 63 Κέντρα που έχουν δημιουργηθεί λειτουργούν σωστά, εξήγγειλε δε τη δημιουργία άλλων είκοσι σε όλη την Ελλάδα και είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουν και στη δευτερογενή πρόληψη.

Ομως, τα λεγόμενα της προέδρου του ΟΚΑΝΑ έρχονται σε αντίθεση με την έκθεση επιτροπής που συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Υγείας, προκειμένου να εξετάσει το εργασιακό και θεσμικό καθεστώς στα Κέντρα Πρόληψης. Στην έκθεση επισημαίνονται μια σειρά προβλημάτων και δυσλειτουργιών, που υπονομεύουν τον ουσιαστικό ρόλο των Κέντρων. Ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτά, σε πρόσφατη συνέντευξή τους, είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα Κέντρα Πρόληψης φυτοζωούν».

Απεργία στον ΟΚΑΝΑ

«Δυστυχώς υπάρχουν καθυστερήσεις, ζητάμε κατανόηση», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, σχολιάζοντας τη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχουν εξαγγείλει για σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, αντιδρώντας στα συσσωρευμένα και χρόνια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη γέννησή του. Απ' τη μεριά του, ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, αναγνώρισε την ανάγκη για πρόσληψη προσωπικού και υποστήριξε ότι «τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, αν δοθούν οι δυνατότητες και εγκριθούν ορισμένες θέσεις προκειμένου να εφαρμοστούν πιο γρήγορες διαδικασίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ