ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Βγάζει μάτι η προσπάθεια να κοροϊδέψει το λαό

Ανεκδιήγητη ισχυρισμοί σε non paper που διένειμε για τη συνάντηση Τσίπρα - Σόιμπλε

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ η ανάγκη του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις απ' το πρόσφατο ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στη Γερμανία και τη συνάντησή του με τον Β. Σόιμπλε, που επιβεβαίωσε με ηχηρό τρόπο την εγκατάλειψη ακόμα και των δημαγωγικών συνθημάτων, με τα οποία «χάιδευαν» τα αυτιά του λαού.

Σε χτεσινό non paper για τη συνάντηση αυτή, η Κουμουνδούρου ισχυρίζεται: «Η χωρίς προηγούμενο τακτική της ευθείας παρέμβασης στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια των εκλογών, με απειλές και εκβιασμούς προς τον ελληνικό λαό υπέρ των κομμάτων των μνημονίων και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όπως και το διπλωματικό ατόπημα άρνησης συνάντησης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη γερμανική πολιτική ηγεσία, όλους τους προηγούμενους μήνες, κάμφθηκε κάτω από την πίεση της πλήρους αποτυχίας της μνημονιακής πολιτικής, τη μαχητικότητα του ελληνικού λαού και τη σθεναρή στάση αρχών του ΣΥΡΙΖΑ»!

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σαν «νίκη του λαού» το γεγονός ότι ο επικεφαλής του έγινε δεκτός από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, στον οποίο κατέθεσε διαπιστευτήρια ότι θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους αν κυβερνήσει, έστω κι αν συνεχίζει να κοροϊδεύει το λαό ότι θα τους πετύχει με άλλο μείγμα που τον ανακουφίζει. Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, που εγκαλεί τους Γερμανούς για εμπλοκή στα εσωτερικά της Ελλάδας, δεν έχανε ευκαιρία απ' το Βερολίνο να δηλώνει πόσο πολύ επιθυμεί την αποκατάσταση φυσιολογικών σχέσεων με μια χώρα «που παίζει σημαντικό ρόλο στα ελληνικά πράγματα».

Προκαλώντας τον κοινό νου, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ακόμα πως «η ακραία νεοφιλελεύθερη γερμανική πολιτική ηγεσία βρέθηκε στην τουλάχιστον άβολη θέση να ακούσει από ελληνική πολιτική δύναμη τον αυτονόητο αντίλογο στην πολιτική λιτότητας και τη στρατηγική των μνημονίων». Αυτό που άκουσε βέβαια η γερμανική πολιτική ηγεσία ήταν η σαφής δήλωση του Αλ. Τσίπρα «καλό είναι να καταγγέλλεις, αλλά το ζήτημα είναι να ψάξουμε για λύσεις», στα όρια βέβαια της διαχείρισης του καπιταλισμού.

Για να συγκαλυφθεί αυτή η αλήθεια, στο non paper επαναλαμβάνει άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε, όπως ότι «για πρώτη φορά, ελληνική πολιτική δύναμη που βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με τη γερμανική πολιτική ηγεσία έθεσε ευρύτερα ζητήματα όπως οι γερμανικές αποζημιώσεις και η συνδρομή της γερμανικής Δικαιοσύνης στη διερεύνηση φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς».

Τέλος, μόνο αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί το επιχείρημα που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να απαντήσει στην κριτική ότι «έχει διπλή εκφώνηση» στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ή με τα όσα λέει σήμερα σε σχέση με όσα έλεγε την περίοδο των εκλογών. Απαντά: «Αν αφήσουμε στην άκρη την αυτονόητη διαφορά ύφους που επιβάλλει το πλαίσιο της συζήτησης κάθε φορά (μόνο άσχετοι μιλάνε ακριβώς το ίδιο ανεξάρτητα από το πλαίσιο) το πραγματικό ζήτημα έχει να κάνει με την πολιτική ουσία, με το περιεχόμενο των εκάστοτε τοποθετήσεων στα διάφορα πλαίσια».

Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνει ότι άλλα λέει στα σαλόνια και άλλα στα μπαλκόνια, υπηρετώντας όμως τον ίδιο στόχο, αυτό της ανέλιξης στην πυραμίδα της διαχείρισης του σάπιου αστικού συστήματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι δείχνει η απόσυρση του Κατάρ από το Ελληνικό;

-- Η εταιρεία του Κατάρ απέσυρε το ενδιαφέρον της να επενδύσει στο Ελληνικό. Τι επαληθεύουν οι λόγοι που επικαλέστηκε;

Προχτές, η εταιρεία «Qatari Diar», που εκπροσωπεί το Κατάρ, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη διαγωνιστική διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Για τη συγκεκριμένη εταιρεία και γενικότερα για τα κεφάλαια που θα έρχονταν από το Κατάρ και θα κατέκλυζαν την ελληνική οικονομία με επενδύσεις, είχε γίνει μεγάλος θόρυβος επί κυβέρνησης Παπανδρέου, όταν ο Χ. Παμπούκης πηγαινοερχόταν στο Κατάρ για να διαφημίσει το επενδυτικό Ελντοράντο που έφτιαχνε η κυβέρνηση στην Ελλάδα. Τελικά, ο συγκεκριμένος επενδυτής αποφάσισε να μην επενδύσει τα συσσωρευμένα πετροδόλαρα στο Ελληνικό. Αυτό που έχει ενδιαφέρον, όμως, είναι οι λόγοι που οδήγησαν την εταιρεία να αποσύρει το ενδιαφέρον της για το συγκεκριμένο έργο. Τι ζητούσε;

Πρώτον, η παραχώρηση του Ελληνικού να γίνει με διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ, και αυτό επειδή προσδοκούσαν να αποσπάσουν φορολογικά κίνητρα (εξαιρέσεις και μειωμένους συντελεστές). Αρα, ένα βασικό κριτήριο για να επενδύσει κάποιος τα λεφτά του είναι η χαμηλή φορολογία, που θα του εξασφαλίσει και μεγαλύτερο κέρδος. Δεύτερον, το Κατάρ ζητούσε να γίνει η αξιοποίηση της έκτασης, μέσω κρατικής συνδρομής, καθώς είχαν υποβάλει προτάσεις για μεταστέγαση των υπουργείων και άλλων κρατικών υπηρεσιών στο Ελληνικό, παράλληλα με την κατασκευή κατοικιών για τη στέγαση των δημόσιων υπαλλήλων που εργάζονται στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Αρα, για να κάνει ένας ιδιώτης μια επένδυση, όρος αναγκαίος είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμβολή του κράτους σε συγχρηματοδότηση και άλλες παροχές, που φτάνουν μέχρι το να μετατραπεί το κράτος σε κανονικό πελάτη του ιδιώτη. Αυτό βέβαια δεν είναι καινούριο, αν σκεφτεί κανείς ότι η εταιρεία από το Αμπού Ντάμπι, που αγόρασε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το έκανε μόνο όταν εξασφάλισε παραγγελίες από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, δηλαδή το Δημόσιο, για την κατασκευή υποβρυχίων.

Τι άλλο ζητούσε το Κατάρ; Nα παραχωρηθεί στην «Qatari Diar» το σύνολο της έκτασης των 5.000 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου και όχι το 30%, όπως διαπραγματεύονταν οι ελληνικές αρχές, κοροϊδεύοντας το λαό ότι μ' αυτόν τον τρόπο θέλουν να διασφαλίσουν χώρους πράσινου, κοινόχρηστους για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Αρα, όρος για να γίνει μια επένδυση, είναι να εξασφαλίσει ο ιδιώτης το μέγιστο δυνατό κέρδος από την εκμετάλλευση δημόσιας περιουσίας. Στην προκειμένη περίπτωση, η δημόσια περιουσία αφορά σε εκτάσεις γης, που στο πλαίσιο του καπιταλισμού μετατρέπονται σε κερδοφόρο εμπόρευμα. Σε άλλες περιπτώσεις, η δημόσια περιουσία ταυτίζεται με το μερτικό του κράτους σε στρατηγικούς τομείς της παραγωγής, όπως γίνεται τώρα με τις ιδιωτικοποιήσεις, όπου επιχειρήσεις κρίσιμες για την κάλυψη ζωτικών λαϊκών αναγκών περνάνε ολοκληρωτικά στα χέρια των πολυεθνικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, οι οποίες γίνονται το μήλον της Εριδος για πολυεθνικά μονοπώλια που θέλουν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους συνολικά στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς που μαίνονται στην περιοχή, έχοντας στο επίκεντρο και την Ελλάδα.

Βέβαια, οι εταιρείες που παρέμειναν να διεκδικούν το Ελληνικό δεν είναι λιγότερο «αιμοβόρες» από αυτήν του Κατάρ. Απλώς προσαρμόζουν την προσφορά και τις απαιτήσεις τους στο δικό τους μέγεθος, προσδοκώντας το ανάλογο κέρδος. Αυτό που σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται είναι ότι για να γίνει μια επένδυση, πρέπει να ισχύουν όροι που από χέρι είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης, σε κρίση και ανάπτυξη. Κριτήριο μιας επένδυσης στον καπιταλισμό είναι το μονοπωλιακό κέρδος. Κι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με άλλον τρόπο πέρα από την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, συνολικά στα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού.

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
Στη Βουλή η συμπληρωματική δικογραφία

Απεστάλη από Αρειο Πάγο, λίγο πριν την ψηφοφορία για την προανακριτική

Στον Αρειο Πάγο διαβιβάστηκε χτες από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, ο συμπληρωματικός φάκελος για την υπόθεση της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ. Από εκεί στάλθηκε στη Βουλή, την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Για την ασφάλεια του αποδεικτικού υλικού, οι εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης, πριν στείλουν το στικ στη Βουλή, έδωσαν έγγραφη παραγγελία στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, που αντέγραψε με κωδικούς ασφαλείας δυο πιστοποιημένα αντίγραφα του usb και δυο εικονικά. Αυτό έγινε για να διασφαλιστεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση στο πρώτο αντίγραφο που έφτασε στα χέρια τους, στην περίπτωση που η Βουλή μπει στη διαδικασία να επεξεργαστεί τα στοιχεία.

Χτες, κλήθηκε (σ.σ. για τη Δευτέρα) ως ύποπτη να δώσει εξηγήσεις, για την διάπραξη του κακουργήματος της νόθευσης εγγράφου από κοινού, η δικηγόρος και πρώην συνεργάτης του Ι. Διώτη, όταν αυτός ήταν επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο Ι. Διώτης στο υπόμνημα που κατέθεσε στους εισαγγελείς, αναφέρει ότι ζήτησε από τη δικηγόρο να τον βοηθήσει στην επίμαχη μετεγγραφή του στικ που του είχε δώσει ο Γ. Παπακωσταντίνου. Οπως υποστήριξε, ζήτησε από τη συνεργάτιδά του να καταστρέψει το ένα από τα δύο στικ μετά την αντιγραφή και ότι την είχε παρακαλέσει να αγοράσει η ίδια ένα USB.

Τέλος, οι Γ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης θα αποφασίσουν αν θα λάβουν κατάθεση και από το δεύτερο μετακλητό υπάλληλο ειδικό σε θέματα πληροφορικής, του υπουργείου Οικονομικών, επί θητείας Γ. Παπακωσταντίνου. Ο υπάλληλος ζει μόνιμα στην Γερμανία και ενδέχεται, σύμφωνα με την κατάθεση της διευθύντριας του γραφείου του πρώην υπουργού, να γνωρίζει για την υπόθεση. Μάλιστα, έχει δηλώσει ότι είναι στην διάθεση των Αρχών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ