ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Σπουδαίοι ερμηνευτές τραγούδησαν για το Πολυτεχνείο

Προβλήθηκε χτες το βράδυ με μεγάλη επιτυχία από το κανάλι της ΚΝΕ στο YouTube, όπου μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς

Μια συναυλία που χάρισε σε όλους μας δυνατές στιγμές, στιγμές ανάτασης και συγκίνησης, ήταν η διαδικτυακή συναυλία που πραγματοποίησε ανήμερα του Πολυτεχνείου η ΚΝΕ, τιμώντας και με αυτόν τον τρόπο αυτή την ξεχωριστή μέρα.

Ηχοι και μελωδίες του αγώνα, τραγούδια που συνδέθηκαν με τις μεγάλες στιγμές του λαϊκού κινήματος και της νεολαίας ήρθαν να θυμίσουν στον καθένα που συμμετείχε, στον καθένα που παρακολούθησε τη συναυλία, ότι το Πολυτεχνείο ζει στην πάλη για την ανατροπή.

Οπτικοακουστικά ντοκουμέντα από την 3ήμερη εξέγερση του Πολυτεχνείου και την εισβολή του τανκ, στιγμιότυπα από τις δύο μεγάλες συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη στο γήπεδο Καραϊσκάκη και του Γιάννη Μαρκόπουλου στη Λεωφόρο μετά την πτώση της δικτατορίας, όπως καταγράφηκαν στο φακό του Νίκου Κούνδουρου για την ταινία του «Τα τραγούδια της φωτιάς», ξεχωριστά πλάνα από «Το μεγάλο μας τσίρκο», την παράσταση του θιάσου Καρέζη - Καζάκου σε κείμενα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της χούντας μαζί με τις ερμηνείες της Τζένης Καρέζη και του Νίκου Ξυλούρη, δέθηκαν έξοχα με τα τραγούδια που επέλεξαν να ερμηνεύσουν οι τραγουδιστές που συμμετείχαν.

Πάνω από 40 ήταν οι καλλιτέχνες που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της συναυλίας και η ΚΝΕ τούς ευχαρίστησε θερμά.


Τα λόγια μεγάλων ποιητών ήρθαν στη μνήμη μας μέσα από τις μελοποιήσεις των Μίκη Θεοδωράκη, Θάνου Μικρούτσικου, Μάνου Λοΐζου, Χρήστου Λεοντή, Γιάννη Μαρκόπουλου, Σταύρου Ξαρχάκου, Διονύση Σαββόπουλου, ενώ τα τραγούδια των νεότερων τραγουδοποιών απέδωσαν τις ανησυχίες και τις αγωνίες των επόμενων γενεών...

Γνώριμες και αγαπημένες μελωδίες

Η συναυλία ξεκίνησε με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου να ερμηνεύει το «Ακορντεόν», με την υπόμνηση ότι «δεν θα περάσει ο φασισμός». Τη σκυτάλη πήρε η Νατάσσα Μποφίλιου, που ερμήνευσε με τον δικό της μοναδικό τρόπο τη «Λέγκω», ενώ ο Στάθης Δρογώσης και η μικρή Ανδριάννα μάς πήραν από το χέρι και μας πήγαν «Στη Συγκέντρωση της ΕΦΕΕ».

Ο Πάνος Μπούσαλης τραγούδησε για «Αυτούς που περιμένουν» και κάθε τους λέξη είναι ένα «παράθυρο ανοιχτό στη λιακάδα», ενώ στη συνέχεια οι Γιώργος Μεράντζας, Σταμάτης Κραουνάκης και Κώστας Τριανταφυλλίδης ερμήνευσαν τρία τραγούδια από τον εμβληματικό δίσκο «Τα τραγούδια του Αγώνα», που γράφτηκαν από τον Μίκη την περίοδο 1969 - 1971 και πρωτοκυκλοφόρησαν στο εξωτερικό το 1971. «Η Αυλή», «Διότι δεν συνεμορφώθην» και «Λεβέντης εροβόλαγε». Η Βιολέτα Ικαρη αφιέρωσε το «Μοιρολόι» του Ζουλφί Λιβανελί στο μικρότερο θύμα της δικτατορίας και η Μάγδα Βαρούχα ερμήνευσε το τραγούδι «Μη με ρωτάς».


Στη συνέχεια οι «Κοινοί Θνητοί» με το δικό τους μουσικό ύφος ερμήνευσαν το τραγούδι τους «Στο Ντόπο», ενώ οι Στέλιος Μαγαλιός, Μανώλης Φάμελος και Θανάσης Χουλιαράς ερμηνεύσαν τραγούδια - σύμβολα του αγώνα της εργατικής τάξης και του νεολαιίστικου κινήματος, «Working class hero», «Ohio» και «Which side are you on».

Ο Βασίλης Γισδάκης τραγούδησε το «Κόκκινο τριαντάφυλλο», θυμίζοντάς μας συγχρόνως... «Ο αγώνας μας ενάντια στο φασισμό πρέπει να είναι διαρκής και αλύγιστος». Η Μαριλίζα Λούντζη ερμήνευσε το «Της αγάπης αίματα», ο Μάκης Ψαραδέλλης τον «Ανθρωπο;», ένα δικό του τραγούδι, και η Πολυξένη Καράκογλου το «Φίλοι και αδέρφια».

Η Μιρέλα Πάχου τραγούδησε για εκείνον τον «Δρόμο» που «είχε τη δική του ιστορία», και ο Απόστολος Ρίζος το δικό του τραγούδι «Σ' αυτήν τη χώρα». Ο Φοίβος Δεληβοριάς χάρισε στους ακροατές ένα τραγούδι που έγραψε στην ηλικία των 13 ετών, το πρώτο που εξέδωσε στη δισκογραφία, την «Επέτειο». Ο Δημήτρης Κανέλλος και η Ρίτα Αντωνοπούλου, μαζί με τους Θύμιο Παπαδόπουλο, Γιάννη Παπαζαχαριάκη και Μανόλη Ανδρουλιδάκη, ερμήνευσαν τα πάντα επίκαιρα τραγούδια του Θ. Μικρούτσικου «Ανεμολόγιο» και «Φασισμός».

Ο Διονύσης Τσακνής προλόγισε το «Νοέμβρης '90» δηλώνοντας ευτυχής που το τραγούδι του αυτό συντρόφευσε πολλές γενιές στους αγώνες, και ακόμα πιο ευτυχής που το παραδίδει σε νεότερες γενιές να το ερμηνεύσουν, παρουσιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον Σπύρο Γραμμένο, ο οποίος ανέλαβε να το τραγουδήσει, και ο Χρήστος Θηβαίος μάς τραγούδησε το «Πώς να σωπάσω».

Ο Γιώργος Νταλάρας με την παρουσία του στη συναυλία της ΚΝΕ θέλησε να τιμήσει «αυτές τις ψυχές που κάθε φορά βρίσκουν τον τρόπο να νικήσουν το φόβο τους και να παλέψουν το μεσαίωνα και τα σκοτάδια του», τραγουδώντας το «Καρτέρεμα», ένα από τα «Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα» που έγραψε ο Ρίτσος εξόριστος στο Παρθένι της Λέρου, ύστερα από κρυφή παραγγελία του Μίκη να μελοποιήσει στίχους «εκείνης της ώρας».

Στο πλαίσιο της διαδικτυακής συναυλίας ο Μίλτος Πασχαλίδης τραγούδησε το «Γελαστό Παιδί» στέλνοντας μαζί και τους αγωνιστικούς του χαιρετισμούς στο Κόμμα και την ΚΝΕ.

Η ξεχωριστή συναυλία της ΚΝΕ ολοκληρώθηκε με τον ποιητή μας Γιάννη Ρίτσο να απαγγέλλει στίχους από τη «Ρωμιοσύνη», στον πρώτο εορτασμό του Πολυτεχνείου, με πλάνα της εποχής... «Τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας. Δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει...».


Αποκαλυπτική διαδικτυακή ενημέρωση από το ΠΑΜΕ

Μαζί με υλικό από τις πολύμορφες εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο από συνδικάτα και φορείς, με συνεχείς αναρτήσεις και αποκαλυπτικές φωτογραφίες στο λογαριασμό του στο twitter, το ΠΑΜΕ αποτύπωσε το όργιο αυταρχισμού της κυβέρνησης, την απρόκλητη και βάρβαρη αστυνομική επίθεση στη χτεσινή συγκέντρωση στα Προπύλαια. Με τις συνεχείς αναρτήσεις στο λογαριασμό του, έδωσε την εικόνα της υποδειγματικά οργανωμένης συγκέντρωσης, της απρόκλητης επίθεσης της αστυνομίας, ενώ μετέφερε τη φωνή συνδικαλιστών που και μέσα από τις κλούβες της αστυνομίας διαβεβαίωναν πως «με το οργανωμένο λαϊκό κίνημα δεν τελειώνουν έτσι» και πως η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και η καταστολή που τη συνοδεύει θα βγάζουν καθημερινά περισσότερους στον αγώνα.

Απάντηση στην προκλητική προσπάθεια της ΝΔ να κρύψει το όργιο καταστολής

Στο μεταξύ, σε μια προκλητική προσπάθεια να κρύψει το όργιο αστυνομικής καταστολής, η ΝΔ και το λεγόμενο «Παρατηρητήριό» της, με ανακοίνωσή τους που αναπαρήγαγαν διάφορα «πρόθυμα» διαδικτυακά ΜΜΕ, κάνει λόγο για... «fake news», αξιοποιώντας το γεγονός ότι για ελάχιστα λεπτά ανέβηκε στο λογαριασμό του ΠΑΜΕ στο twitter μια φωτογραφία που δεν αφορούσε τη χτεσινή κινητοποίηση.

Το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι η εν λόγω φωτογραφία «προερχόταν από ένα πλήθος φωτογραφιών που έφταναν στα γραφεία του ΠΑΜΕ και αποτύπωναν το όργιο της σημερινής μανίας των κατασταλτικών δυνάμεων», ενώ κατέβηκε αμέσως μόλις έγινε αντιληπτό ότι προερχόταν από άλλη κινητοποίηση.

«Το παραπάνω γεγονός δεν μπορεί να κρύψει τη σημερινή πραγματικότητα, για την οποία η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει», ξεκαθαρίζει το ΠΑΜΕ. «Υπάρχουν δεκάδες φωτογραφίες που δείχνουν το μένος των ΜΑΤ και άλλων σωμάτων της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές» - πολλά από αυτά τα στιγμιότυπα συνοδεύουν το δελτίο του ΠΑΜΕ - όπως και βίντεο που δείχνουν την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης διάλυσης της συγκέντρωσης από χτύπημα διμοιρίας των ΜΑΤ, τη στιγμή που η κινητοποίηση βρισκόταν σε οργανωμένη υποχώρηση.

«Για όλα αυτά και επειδή δεν κρυβόμαστε, τα ονόματα των διαδηλωτών που χτυπήθηκαν είναι στη διάθεση του καθένα», επισημαίνει το ΠΑΜΕ. «Παράλληλα όμως ζητάμε τα ονόματα των αστυνομικών, των ΜΑΤ που έπνιξαν στα χημικά τη διαδήλωση, που χτύπησαν άγρια διαδηλωτές. Η καταστολή στις συμβολικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα δεν κρύβεται».

Και καταλήγει: «Αν θέλει η κυβέρνηση να βρει fake news να τα ψάξει στα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης όπως το ΑΠΕ κ.ά. που παρουσίαζαν από το πρωί τις σημερινές διαδηλώσεις με φωτογραφίες προηγούμενων ετών ώστε να φαίνεται συνωστισμός και ανεπάρκεια μέτρων προστασίας».


Πρόστιμο και στην ... ντουντούκα!

«Αν ακουστεί σύνθημα από την ντουντούκα, θα σας κόψουμε πρόστιμο 3.000 ευρώ για διάδοση του κορονοϊού»! Το παραπάνω στιγμιότυπο δεν είναι από ...θεατρική επιθεώρηση, αλλά από τις «συστάσεις» που έκανε χτες η Αστυνομία σε στελέχη του Εργατικού Κέντρου Σάμου, την ώρα που ξεκινούσε η αυτοκινητοπορεία (!) για να τιμηθεί η επέτειος του Πολυτεχνείου. Οι αστυνομικοί τους ενημέρωσαν ότι η αυτοκινητοπορεία δεν εμπίπτει στις απαγορεύσεις (!) αλλά απαίτησαν να γίνει χωρίς συνθήματα, με την απειλή προστίμου. Σε μια άλλη περίπτωση, εργαζόμενη που θέλησε να καταθέσει ένα γαρίφαλο στο χώρο του Πολυτεχνείου τιμωρήθηκε με πρόστιμο 300 ευρώ για «ψευδή αναγραφή πληροφοριών», παρότι είχε συμπληρώσει τα προβλεπόμενα έγγραφα, δηλώνοντας τη διεύθυνση της δουλειάς της! Συγκεκριμένα, η εργαζόμενη δουλεύει σε υπηρεσία του ΟΑΕΔ που στεγάζεται σε κτίριο στην οδό Σολωμού, μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τον χώρο του Πολυτεχνείου. Από το χώρο δουλειάς της, περπάτησε μέχρι το Πολυτεχνείο για να τιμήσει τη χτεσινή επέτειο και επέστρεψε με το πρόστιμο 300 ευρώ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ