ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
«Μεγάλη επιτυχία» το βάθεμα της εμπλοκής στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Για «μεγάλη επιτυχία» που η κυβέρνηση κομίζει στο εγχώριο κεφάλαιο έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στον «Στρατηγικό Διάλογο» Ελλάδας - ΗΠΑ, που σηματοδότησε το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Μιλώντας χτες στον ρ/σ «News 247», υποστήριξε ότι μέσω του «Στρατηγικού Διαλόγου» «αναγνωρίζεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος της χώρας μας στη σταθεροποίηση της περιοχής» και «είναι πια προφανές ότι η χώρα μας θεωρείται ότι έχει έναν ηγετικό ρόλο στο να εξασφαλίζει ακριβώς την ασφάλεια, όχι μόνο στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου».

Για να μη μείνει καμία αμφιβολία για το ρόλο που καλείται να παίξει η χώρα μας με ευθύνη της κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι «σε Στρατηγικό Διάλογο καλούν οι Ηνωμένες Πολιτείες λίγες χώρες. Αυτές τις οποίες θεωρούν ότι μπορούν να διαδραματίσουν, όπως είπα προηγουμένως, έναν ρόλο σταθερότητας και με τις οποίες θεωρούν ότι υπάρχει ευθυγράμμιση συμφερόντων».

Παραδεχόμενος εξάλλου το ευμετάβλητο τέτοιου είδους κολιγιών, που συνάπτονται στη βάση συμφερόντων ξένων και εχθρικών προς αυτά των λαών, αλλά και «δείχνοντας» προς τη μεριά της Τουρκίας, πρόσθεσε πως «χώρες που ήταν δεδομένες για τη Δύση δεν είναι πια στον ίδιο βαθμό δεδομένες. Ολα αυτά προφανώς αναδεικνύουν την ιδιαίτερη σημασία που έχει η χώρα μας».

Παραδέχτηκε ότι η αναβάθμιση της σχέσης θα είναι σε όλα τα επίπεδα, άρα και στρατιωτική, καθώς απαντώντας για την παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ ανέφερε ότι «όταν αναφερθήκαμε στην αναβάθμιση των σχέσεων, είναι σε όλα τα επίπεδα. Συζητήσαμε σε έξι άξονες, που κάλυπταν θέματα της γεωπολιτικής, της άμυνας, τα θέματα του Κράτους Δικαίου και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ηταν και ο στρατηγός της Ελληνικής Αστυνομίας μαζί μας, και συζητήθηκαν θέματα οικονομίας βέβαια, Ενέργειας, τα οποία έχουν αυτή τη διπλή διάσταση και την οικονομική και τη γεωπολιτική. Αλλά και ζητήματα εμπορίου, επενδύσεων (...) Μολονότι ο Α/ΓΕΕΘΑ συζήτησε θέματα αναβάθμισης του στρατιωτικού υλικού που παίρνουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο βασικός προσανατολισμός του Διαλόγου δεν ήταν στο στρατιωτικό επίπεδο, ήταν στο πολιτικό».

Αρνήθηκε πάντως ότι θα υπάρξει αλλαγή της συμφωνίας που αφορά τη βάση της Σούδας, αν και όπως είπε «σε τεχνικό επίπεδο μεταβολές του τρόπου συνεργασίας γίνονται πάντοτε, αλλά αυτά είναι τεχνικά θέματα».

Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση του «Στρατηγικού Διαλόγου», δήλωσε ότι «δεν θέλαμε να είναι απλώς μια στιγμιαία αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουμε στην περιοχή. Θέλουμε να έχει συγκεκριμένη, δομημένη συνέχεια. Αρα αποφασίστηκε ότι θα υπάρχουν επιτροπές ανά υπουργείο, ανάλογες με αυτές που είχαμε εκεί στην αποστολή - γιατί εκπροσωπήθηκαν όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία - ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια, το follow up, η διαρκής επικοινωνία. Και συμφωνήθηκε επίσης ότι αυτός ο Διάλογος θα λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση. Την επόμενη φορά, μιας και πολύ σωστά το αναφέρατε, καθώς θα γίνεται εναλλάξ, θα γίνει εδώ στη χώρα μας (...) Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανό το momentum...».

Ως προς το ρόλο της συμφωνίας των Πρεσπών στην αναβάθμιση της Ελλάδας, υπό το πρίσμα πάντα των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή και των συμφερόντων της αστικής τάξης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι Πρέσπες είναι ένα από τα κομβικά στοιχεία της γενικότερης πολιτικής μας στον τομέα αυτό. Δεν πρέπει να την απομονώνουμε. Θα μπορούσαμε να την προβάλουμε μόνο ως - ίσως - το πιο εξέχον παράδειγμα αυτής της πολιτικής».

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η συμφωνία θα περάσει από την ελληνική Βουλή, και μάλιστα «επειδή υπάρχει τόσο μείζον διακύβευμα και ακριβώς επειδή αυτό θα γίνει αντιληπτό από τη Βουλή, θα υπάρξει πλειοψηφία πολύ μεγαλύτερη από τους 151».

Τέλος, δήλωσε ότι έχει καλέσει την Παρασκευή τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να ενημερώσει για το τι έγινε στις ΗΠΑ αλλά και να συζητήσει μαζί τους για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Επανέρχονται σταθερά οι τουρκικές προκλήσεις

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τις προκλητικές αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης, που αμφισβητούν ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας σειράς χωρών, πρώτα απ' όλα της Ελλάδας και της Κύπρου, επαναφέρει σταθερά η τουρκική ηγεσία.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε ξανά ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, επαναλαμβάνοντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη "γαλάζια πατρίδα"», χρησιμοποιώντας ξανά τον όρο που χρησιμοποιεί η Αγκυρα για να περιγράψει ένα μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που επιμένει ότι εμπίπτει στη δική της κυριαρχία. «Είμαστε υπέρ της ειρήνης, της καλής γειτονίας και της φιλίας στα 462.000 τετραγωνικά μέτρα της "γαλάζιας πατρίδας". Αυτό δεν σημαίνει παραχώρηση των δικαιωμάτων και συμφερόντων που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός, πρώην επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο μεταξύ, ενδεικτική ήταν και η νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία την Κυριακή, ενώ ξεκινούσε συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, «δεσμεύοντας» μεγάλη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός των «οικοπέδων» 5, 6, 7 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ, για πολυεθνική άσκηση, όπως ισχυρίστηκε. Οπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, στην άσκηση συμμετέχουν «τουρκικές και συνδεδεμένες» ναυτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, που αναπαρήγαγαν την είδηση, η «δεσμευμένη» περιοχή περιλαμβάνει θαλάσσια περιοχή που φτάνει 30 χλμ. από το Ακρωτήρι, ενώ πλησιάζει και 40 χλμ. από το στόχο «Δελφίνη-1» του τεμαχίου 10, όπου συνεχίζει τις έρευνες η κοινοπραξία «ExxonMobil» - «Qatar Petroleum».

Ασκήσεις με Ισραήλ και άφιξη Ρώσου αξιωματούχου στη Λευκωσία

Ενδεικτική της κατάστασης γύρω από την Κύπρο είναι όμως και η νέα κοινή στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιούν μέχρι αύριο Ισραήλ και Κύπρος, εντός του FIR Λευκωσίας αλλά και σε χερσαίο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι η πολλοστή κοινή άσκηση των δύο χωρών μέσα στο 2018, που γίνεται λίγες μέρες πριν πραγματοποιηθεί η νέα τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που μάλιστα αναμένεται να διευρυνθεί και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Στην άσκηση συμμετέχουν προσωπικό και μέσα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και αεροσκάφη διαφόρων τύπων της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία ενδεχομένως να πραγματοποιούν πτήσεις χαμηλού ύψους, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, σε αυτό το φόντο της διαρκούς όξυνσης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών, πρέπει να αξιολογηθούν και οι επαφές που είχε την Παρασκευή στη Λευκωσία ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις σχέσεις με ευρωπαϊκά κράτη, Αλεξάντερ Γκρούσκο, ο οποίος συνάντησε τον γενικό διευθυντή του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Μηνά Χατζημιχαήλ. Οι διαβουλεύσεις των δύο έγιναν στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου των δύο χωρών, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ, έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, «όπου επαναβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδό τους, καθώς και της συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών». Συζητήθηκαν ακόμα το Κυπριακό, οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και η προσεχής ανανέωση της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) του ΟΗΕ στην Κύπρο. Ακόμα συζητήθηκαν η κατάσταση στη Συρία καθώς και οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, με τη Λευκωσία να τονίζει ότι «παρά τα όποια προβλήματα, οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο μερών θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί, θέση την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει με συνέπεια εντός ΕΕ».

Επαφές Λουτ στη Λευκωσία

Σήμερα θα έχει νέες συναντήσεις με Αναστασιάδη και Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου χαρακτήρισε «δημιουργική και παραγωγική» τη συνάντηση που είχε την Κυριακή το πρωί ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Ο Προδρόμου δεν έδωσε πολλά στοιχεία για το περιεχόμενο των συνομιλιών, ενώ πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε στο μέσο κρίσιμων διαβουλεύσεων για τη διαπραγμάτευση και τη συνέχεια του Κυπριακού και θα ήταν καλύτερο να αποφύγουμε τα πολλά σχόλια».

Χτες το πρωί, η Λουτ συνάντησε και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με τον οποίο επίσης η συνάντηση χαρακτηρίστηκε «παραγωγική» (σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ηγεσίας του ψευδοκράτους, Μπαρίς Μπουρτσιού).

Οπως ανακοινώθηκε, σήμερα Τρίτη η Λουτ θα έχει νέες συναντήσεις, τόσο με τον Αναστασιάδη όσο και με τον Ακιντζί. Οπως είπε ο Μπουρτσιού, θα συνεχιστεί η προσπάθεια για τον καθορισμό των όρων αναφοράς, δηλαδή μιας κοινής βάσης για να ξεκινήσει μια νέα φάση του παζαριού. Τα ελληνοκυπριακά ρεπορτάζ εμφάνιζαν πάντως τη Λουτ να προσέρχεται στις συναντήσεις με ...συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο δίκτυο «Euronews», ο Ν. Αναστασιάδης επανέφερε την πρόταση που έχει καταθέσει τον τελευταίο καιρό «για να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερο αισθήματα ασφάλειας». Οπως ισχυρίστηκε ξανά, «η αποκέντρωση μεγάλου αριθμού εξουσιών από την κεντρική κυβέρνηση προς τις πολιτείες θα δημιουργούσε το αίσθημα ασφάλειας στους Τουρκοκυπρίους ότι ουδείς μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή τους και ως εκ τούτου η θετική ψήφος που αξιώνονται, όχι να τους αφαιρεθεί αλλά να ασκείται τότε και μόνο εφόσον η οποιαδήποτε απόφαση κεντρικής κυβερνήσεως ή θεσμικών οργάνων θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά ζωτικά συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Παράλληλα, χτες, στο περιθώριο της τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Παλαιστίνης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος είχε διμερή συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδη, ώστε να συζητήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή και το Κυπριακό, χωρίς να γίνουν περισσότερα γνωστά.

Νέες δηλώσεις Ντιμιτρόφ

«Η αποδοχή του γεωγραφικού προσδιορισμού δεν μας κάνει λιγότερο Μακεδόνες», δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ντ. Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη στο «France 24», συμπληρώνοντας ότι «ένας από τους πυλώνες της συμφωνίας είναι το άρθρο στο οποίο οι δύο χώρες αναγνωρίζουν ότι κατανοούν διαφορετικά τον όρο Μακεδονία».

Ερωτώμενος για τις αντιδράσεις ενάντια στη συμφωνία που εκδηλώνονται και στις δύο χώρες, σημείωσε πως «τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε ότι θα μπορούσαν να πετύχουν μια καλύτερη συμφωνία. Ομως, το "καλύτερο" από την ελληνική σκοπιά και από τη μακεδονική σκοπιά σημαίνει δύο διαφορετικά πράγματα, κάτι που πιθανότατα σημαίνει ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία».

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο

Χτες αργά το βράδυ (πρωινές ώρες Ελλάδας) αναμενόταν η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, μετά την απόφαση από την κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών να προχωρήσουν σε μετατροπή των δυνάμεων ασφαλείας σε τακτικό στρατό και να επιβάλουν φόρους σε σερβικά προϊόντα. Οι αποφάσεις αυτές έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της σερβικής κυβέρνησης, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Βούτσιτς αναμενόταν χτες να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, για να παραστεί στη συνεδρίαση, υπερασπιζόμενος όπως έλεγε τα συμφέροντα της χώρας του. Επίσης παρών είχε δηλώσει ότι θα είναι και ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι.

Την αντίθεσή της στις κινήσεις της κυβέρνησης του Κοσσόβου έχει δηλώσει επίσης η Ρωσία, που προκάλεσε και τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Ρωσία καταγγέλλει παραβίαση της απόφασης 1244 του ΟΗΕ για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου που το θεωρεί επαρχία της Σερβίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ