Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Επανέρχονται σταθερά οι τουρκικές προκλήσεις

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τις προκλητικές αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης, που αμφισβητούν ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας σειράς χωρών, πρώτα απ' όλα της Ελλάδας και της Κύπρου, επαναφέρει σταθερά η τουρκική ηγεσία.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε ξανά ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, επαναλαμβάνοντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη "γαλάζια πατρίδα"», χρησιμοποιώντας ξανά τον όρο που χρησιμοποιεί η Αγκυρα για να περιγράψει ένα μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που επιμένει ότι εμπίπτει στη δική της κυριαρχία. «Είμαστε υπέρ της ειρήνης, της καλής γειτονίας και της φιλίας στα 462.000 τετραγωνικά μέτρα της "γαλάζιας πατρίδας". Αυτό δεν σημαίνει παραχώρηση των δικαιωμάτων και συμφερόντων που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός, πρώην επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο μεταξύ, ενδεικτική ήταν και η νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία την Κυριακή, ενώ ξεκινούσε συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, «δεσμεύοντας» μεγάλη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός των «οικοπέδων» 5, 6, 7 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ, για πολυεθνική άσκηση, όπως ισχυρίστηκε. Οπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, στην άσκηση συμμετέχουν «τουρκικές και συνδεδεμένες» ναυτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, που αναπαρήγαγαν την είδηση, η «δεσμευμένη» περιοχή περιλαμβάνει θαλάσσια περιοχή που φτάνει 30 χλμ. από το Ακρωτήρι, ενώ πλησιάζει και 40 χλμ. από το στόχο «Δελφίνη-1» του τεμαχίου 10, όπου συνεχίζει τις έρευνες η κοινοπραξία «ExxonMobil» - «Qatar Petroleum».

Ασκήσεις με Ισραήλ και άφιξη Ρώσου αξιωματούχου στη Λευκωσία

Ενδεικτική της κατάστασης γύρω από την Κύπρο είναι όμως και η νέα κοινή στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιούν μέχρι αύριο Ισραήλ και Κύπρος, εντός του FIR Λευκωσίας αλλά και σε χερσαίο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι η πολλοστή κοινή άσκηση των δύο χωρών μέσα στο 2018, που γίνεται λίγες μέρες πριν πραγματοποιηθεί η νέα τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που μάλιστα αναμένεται να διευρυνθεί και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Στην άσκηση συμμετέχουν προσωπικό και μέσα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και αεροσκάφη διαφόρων τύπων της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία ενδεχομένως να πραγματοποιούν πτήσεις χαμηλού ύψους, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, σε αυτό το φόντο της διαρκούς όξυνσης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών, πρέπει να αξιολογηθούν και οι επαφές που είχε την Παρασκευή στη Λευκωσία ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις σχέσεις με ευρωπαϊκά κράτη, Αλεξάντερ Γκρούσκο, ο οποίος συνάντησε τον γενικό διευθυντή του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Μηνά Χατζημιχαήλ. Οι διαβουλεύσεις των δύο έγιναν στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου των δύο χωρών, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ, έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, «όπου επαναβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδό τους, καθώς και της συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών». Συζητήθηκαν ακόμα το Κυπριακό, οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και η προσεχής ανανέωση της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) του ΟΗΕ στην Κύπρο. Ακόμα συζητήθηκαν η κατάσταση στη Συρία καθώς και οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, με τη Λευκωσία να τονίζει ότι «παρά τα όποια προβλήματα, οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο μερών θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί, θέση την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει με συνέπεια εντός ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ