Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
Σταθερά χαμένοι οι φτωχοί αγρότες

Ο Νίκος Μωραΐτης κατήγγειλε ότι παλιά και νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό θερίζουν το πενιχρό εισόδημα των αγροτών.

Πέρα από το γεγονός ότι η φορολογία τους εξακολουθεί να γίνεται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, τόνισε, για το 2019 θα κληθούν να πληρώσουν 33 εκατ. ευρώ παραπάνω φόρο, καθώς η κυβέρνηση άρχισε να ψαλιδίζει και την έκπτωση φόρου που είχαν αποσπάσει οι αγρότες με τις μεγάλες πολυήμερες κινητοποιήσεις τους.

Ετσι, αυτή η έκπτωση, που στον προϋπολογισμό του 2018 ανερχόταν (ως απώλεια είσπραξης) στα 234,49 εκατ. ευρώ, στο 2019 εμφανίζεται μειωμένη κατά 33,51 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών που διαφημίζει η κυβέρνηση για τους αγρότες, χώρια ότι αφορά εισοδήματα από 6.022 ευρώ και πάνω, ανέρχεται στα 19 εκατ. ευρώ, στη σούμα δηλαδή και πάλι χαμένοι είναι οι αγρότες.

Την ίδια ώρα, είναι στα ύψη ο ΦΠΑ για όλα τα μέσα και αγροτοεφόδια, ενώ παραμένει σε ισχύ η μνημονιακή κατάργηση του αφορολόγητου πετρελαίου για τους αγρότες, που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, και οι αγρότες πληρώνουν 1,5 ευρώ το λίτρο, την ώρα που οι εφοπλιστές το πληρώνουν 0,45 ευρώ!

Ακόμα, το ύψος των εκπτώσεων στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) προβλέπεται στον προϋπολογισμό ότι θα ανέλθει στα 1,28 δισ. ευρώ. Από αυτά, μόνο τα 187 εκατ. θα πάνε για το επίδομα θέρμανσης, ενώ τα υπόλοιπα θα πάνε για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μέσω της εξασφάλισης φθηνών καυσίμων και πρώτων υλών.

Κλείνοντας, ο Ν. Μωραΐτης κάλεσε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, «το δρόμο της λαϊκής εξουσίας, με κοινωνικοποίηση των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων της γης, των συγκεντρωμένων - μηχανοποιημένων μέσων παραγωγής, των κρατικών υποδομών και του εμπορίου, για να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων ποιοτικών διατροφικών αναγκών του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ