Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Παρεμβάσεις για τις συνθήκες δουλειάς μπροστά στις γιορτές

Εξορμήσεις σε πολυκαταστήματα στην Αθήνα και αλλού

Εξόρμηση Στους εργαζόμενους του πολυκαταστήματος «Attica»
Εξόρμηση Στους εργαζόμενους του πολυκαταστήματος «Attica»
Εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και παρεμβάσεις για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων οργάνωσαν την περασμένη Κυριακή Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων στο πλαίσιο του «εορταστικού» ωραρίου.

Εκτός από τα αιτήματα που βρίσκονται μόνιμα στον προσανατολισμό τους, όπως η νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, η κατάργηση των αντεργατικών νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο, η υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις, τα σωματεία προτάσσουν ειδικά αυτήν την περίοδο μια σειρά από διεκδικήσεις.

Απαιτούν την τήρηση των ωραρίων, την πληρωμή των ωρών υπερεργασίας και υπερωρίας, τη χορήγηση των ρεπό και την εξασφάλιση του αναγκαίου χρόνου ξεκούρασης ανάμεσα στις βάρδιες. Παράλληλα, καταγγέλλουν τα σχέδια των εργοδοτών να μεταφέρουν τα ρεπό σε μέρες αργίας, αλλά και να ανοίξουν τα καταστήματα σε μέρες που εθιμικά αποτελούν αργίες, όπως στις 2 Γενάρη.

Ετσι, παρέμβαση στο πολυκατάστημα «Attica» στο κέντρο της Αθήνας έκανε το πρωί της Κυριακής ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για πλατύ άνοιγμα και κάλεσμα οργάνωσης ενάντια στα ωράρια - λάστιχο, τη δουλειά τις Κυριακές, την εντατικοποίηση, ο Σύλλογος έκανε εξόρμηση στους εργαζόμενους.


Αντιπροσωπεία της διοίκησης του Συλλόγου συναντήθηκε με εκπροσώπους του πολυκαταστήματος, στους οποίους έθεσε μια σειρά από ζητήματα που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι: Το ακανόνιστο πρόγραμμα που αλλάζει συνεχώς και τους στερεί τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τη ζωή τους, τις υπερωρίες που παρατείνουν το καθημερινό ωράριο και τα ρεπό που μεταφέρονται σε μέρες αργίας, όπως στις 26 Δεκέμβρη.

Οπως ξεκαθάρισε το Σωματείο, απέναντι σε αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου, θα ακολουθήσουν νέες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα. Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, αποφεύγοντας να πάρουν θέση, παρέπεμψαν στο επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στο πολυκατάστημα. Η απάντηση του Συλλόγου ήταν πως η επικοινωνία και η συνεργασία ανάμεσα σε σωματεία δεν είναι υπόθεση που αφορά την εργοδοσία, αλλά τις ίδιες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σε άλλες πόλεις

Εξορμήσεις σε καταστήματα στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησε η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, με αφορμή την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους τέθηκαν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις που προτάσσει η Ενωση, ενώ το σωματείο ενημέρωσε για την υποχρέωση των εργοδοτών να καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων μέχρι την Παρασκευή 21/12, καλώντας τους εργαζόμενους να μη διστάσουν να καταγγείλουν τυχόν παραβάσεις.

Ανάλογη ενημέρωση και συζητήσεις με τους εργαζόμενους πραγματοποίησε την Κυριακή, με περιοδεία του στα καταστήματα του Βόλου, και ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου και Νέας Ιωνίας.

Το εξοντωτικό εορταστικό ωράριο και τα σχέδια των Εμπορικών Συλλόγων Πάτρας και Αιγιαλείας για διοργάνωση «λευκής νύχτας» στην έναρξη του καρναβαλιού καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας. Το ξεζούμισμα των εργαζομένων καταγγέλλουν με αντίστοιχες ανακοινώσεις ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ