Το Σώμα του Συνεδρίου υιοθέτησε ψηφίσματα για την καταδίκη των συνδικαλιστικών διώξεων αλλά και για τις εξελίξεις που φέρνουν πιο κοντά από ποτέ το ενδεχόμενο γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της συμμετοχής της χώρας μας σε αυτόν. «Δεν πρόκειται εμείς και τα παιδιά μας να γίνουμε κρέας για τα κανόνια στους βρώμικους πολέμους για τα συμφέροντά τους! Λεφτά για μισθούς - Παιδεία - Υγεία. Εξω η Ελλάδα απ' του πολέμου τα σφαγεία!», ξεκαθαρίζουν οι εργαζόμενοι στο ψήφισμά τους.
Στο Φάρμακο άλλωστε έχει να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση από το 2009, καθώς οι εργοδοτικές ενώσεις απέφευγαν όλα τα προηγούμενα χρόνια κάθε σχετική συζήτηση. Πλέον η διαδικασία της διαπραγμάτευσης βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο η εργοδοσία προβάλλει προκλητικές αξιώσεις για την καθήλωση του μισθού σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το άνοιγμα του δρόμου για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου. Ετσι, εμμένει στην προσπάθειά της να «σπάσει» το ωράριο, απορρίπτοντας κάθε αναφορά στο 5ήμερο και στο 8ωρο και επαναλαμβάνοντας την πρόταση για 40 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας.
Κόντρα στη στάση της εργοδοσίας, η Ομοσπονδία, τα σωματεία και οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν βάλει στην ημερήσια διάταξη τα δικά τους αιτήματα για τη Συλλογική Σύμβαση. Στο φόντο αυτό, έχουν πραγματοποιήσει δύο κλαδικές απεργίες, το καλοκαίρι του 2023 και του 2022, έχουν καταγράψει σημαντικά ποσοστά συμμετοχής σε πανεργατικές απεργιακές κινητοποιήσεις, οργανώνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς.
Το Συνέδριο αποτίμησε μια σειρά από θετικά βήματα που έχουν συντελεστεί: Στον κλάδο σήμερα υπάρχουν σωματεία σε περισσότερους χώρους δουλειάς, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις παλεύουν για να υπογράψουν επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις (π.χ. σε ΦΑΜΑΡ, BOEHRINGER, DEMO, PHARMATHEN, PFIZER, ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, κ.α.). Διαπιστώνοντας παράλληλα πως ο βαθμός συνδικαλιστικής οργάνωσης στον κλάδο παραμένει χαμηλός, η Ομοσπονδία θέτει στόχο την ενίσχυση των υπαρχόντων και τη δημιουργία νέων σωματείων σε επιχειρησιακό και κλαδικό επίπεδο. Σωματείων που θα οργανώνουν συχνά συνελεύσεις και συνεδριάσεις, θα καταπιάνονται με κάθε πρόβλημα και θα αποτελούν σημεία αναφοράς για τους εργαζόμενους.
«Ο κλάδος μπορεί και πρέπει να αγωνιστεί, να κλιμακώσει τον αγώνα και μόνο έτσι θα κάμψει την εργοδοσία και θα αποσπάσει κατακτήσεις. Ο αγώνας για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ αποτελεί αιχμή της δράσης μας, αφού η υπογραφή της μπορεί να διασφαλίσει στοιχειωδώς τα δικαιώματα και τις ανάγκες όλων των εργαζομένων του κλάδου και γι' αυτό δεν μπορούμε να πάμε βήμα πίσω από τα αιτήματά μας. Δεν μας τρομοκρατούν, δεν κάνουμε βήμα πίσω. Δεν δεχόμαστε τον εργασιακό μεσαίωνα που μας έχουν επιβάλει η μεγάλη εργοδοσία μαζί με όλες τις κυβερνήσεις τους που νομοθετούν, για να μπορούν να μας ξεζουμίζουν ακόμα περισσότερο», τονίζεται στην απόφαση του Συνεδρίου.
Οπως ξεκαθαρίζει η ΟΕΦΣΕΕΕ, ο αγώνας που δίνει στον κλάδο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μάχης που δίνουν συνολικά το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. «Ο δικός μας δρόμος είναι αυτός της χειραφέτησης από τη στρατηγική του κεφαλαίου που θέλει τους εργαζόμενους να θυσιάζουν τα δικαιώματά τους για την ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι ο δρόμος ανατροπής της αντεργατικής πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων», υπογραμμίζει.
Με ώθηση από τις εργασίες του πρόσφατου Συνεδρίου της η Ομοσπονδία συνεχίζει την πάλη για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ. Διεκδικεί:
-- Αυξήσεις σε όλους τους μισθούς - 950 ευρώ κατώτατο μισθό - 40 ευρώ κατώτατο μεροκάματο.
-- Ωριμάνσεις, τριετίες από 5% έως 9% κι επιδόματα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και μορφή εργασίας.
-- Σταθερό ωράριο εργασίας, 5ήμερο - 8ωρο από Δευτέρα ως Παρασκευή.
-- Επιδόματα πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ, γνώσης ξένης γλώσσας, χρήσης Η/Υ - φορητού υπολογιστή και βοηθού φαρμακείου.
-- Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 5%.
-- Εφάπαξ επίδομα θέρμανσης 1.000 ευρώ και 700 ευρώ για κάθε παιδί έως 6 ετών.
-- Διεύρυνση εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου, Βαγγέλης Ζέρβας. Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο, με παρεμβάσεις συνδικαλιστών, που μετέφεραν την πείρα τους από σημαντικές στιγμές στην πορεία της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Τόσο στο βίντεο όσο και στον χώρο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μέρος του αρχειακού υλικού του Συνδικάτου.
Τον λόγο πήραν διαδοχικά ο Αντώνης Πέτρου και ο Αντώνης Κούτας, μέλη του Συνδικάτου, που συνόψισαν την ιστορία της εκατόχρονης πορείας της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων του κλάδου. Με αφετηρία το 1924 και την ίδρυση του Συλλόγου Βοηθών Φαρμακείων Αττικής, που στην πορεία μετονομάστηκε Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων, ανέτρεξαν στην πορεία μέχρι σήμερα. Η συνδικαλιστική οργάνωση που στις αρχές του 20ού αιώνα εκπροσωπούσε τους εργαζόμενους στα φαρμακεία και στις μικρές βιοτεχνίες της εποχής, έχει εξελιχθεί σήμερα στο κλαδικό Συνδικάτο που απευθύνεται στους χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν σε μεγάλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες, έχοντας παίξει σημαντικό ρόλο στην ίδρυση της κλαδικής Ομοσπονδίας στις αρχές του 1980.
«Χρήσιμο εργαλείο» στις σημερινές μάχες για τα δικαιώματα των εργαζομένων χαρακτήρισε την πείρα του Συνδικάτου ο πρόεδρός του, Στάθης Σταθουλόπουλος. Σκιαγραφώντας την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο, επισήμανε ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι λαμβάνουν εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να κάνουν «επενδύσεις», επωφελούνται από τις τεράστιες αυξήσεις στην τιμή άνω των 800 φαρμάκων, βλέπουν τον τζίρο και τις εξαγωγές τους να αυξάνονται. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται, την εντατικοποίηση να οξύνεται, τα ωράρια και τα προγράμματα εργασίας να γίνονται «λάστιχο». Δουλεύουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση, ενώ οι εργοδότες προτείνουν προκλητικά στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης την «απελευθέρωση» του ωραρίου και κατώτατο μισθό χαμηλότερο από εκείνον που προέβλεπε η τελευταία ΣΣΕ, το 2009.
«Σήμερα η ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, το ειδικευμένο προσωπικό, μας δίνουν τη δυνατότητα να ζήσουμε σε καλύτερες συνθήκες, με ανθρώπινα ωράρια, να απολαμβάνουμε τον πλούτο που παράγουμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι εμπόδιο στην υλοποίηση αυτής της δυνατότητας στέκονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα κέρδη τους. «Δίνουμε την υπόσχεση στους συναδέλφους μας να παλέψουμε για μια κοινωνία που μας αξίζει. Είναι η καλύτερη υπόσχεση μπροστά στα 100 χρόνια του Συνδικάτου», κατέληξε.
Αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο Βασίλης Γκιτάκος, συνδικαλιστής στους ΟΤΑ και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε 9μηνη φυλάκιση με αναστολή επειδή υπερασπίστηκε εργαζόμενους του δήμου Αλίμου.
Ακόμα, το δικαστήριο διατήρησε την πρωτόδικη απόφαση αθώωσης άλλων τριών συνδικαλιστών, κατά της οποίας είχε ασκήσει έφεση η δημοτική αρχή Αλίμου. Πρόκειται για τους Κατερίνα Γιαννούλια (πρώην μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ), Μάριο Κατσουρό (πρώην μέλος του ΓΣ της ΠΟΕ ΟΤΑ) και Γιάννη Καπράλο (πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αλίμου).
Υπενθυμίζεται ότι το «έγκλημα» του Βασίλη Γκιτάκου, προέδρου του Σωματείου Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά και μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ, ήταν ότι μαζί με εργαζόμενους του δήμου Αλίμου, συνδικαλιστές, συνδικάτα και φορείς της πόλης υπερασπίστηκε εργαζόμενη, αντιπρόεδρο τότε του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αλίμου, που η δημοτική αρχή απειλούσε να την απολύσει.
Την αλληλεγγύη τους και στήριξη στους διωκόμενους συνδικαλιστές εξέφρασαν τη μέρα της δίκης και πριν από αυτή πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων, απαιτώντας την αθώωσή τους.