Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου, Βαγγέλης Ζέρβας. Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο, με παρεμβάσεις συνδικαλιστών, που μετέφεραν την πείρα τους από σημαντικές στιγμές στην πορεία της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Τόσο στο βίντεο όσο και στον χώρο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μέρος του αρχειακού υλικού του Συνδικάτου.
Τον λόγο πήραν διαδοχικά ο Αντώνης Πέτρου και ο Αντώνης Κούτας, μέλη του Συνδικάτου, που συνόψισαν την ιστορία της εκατόχρονης πορείας της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων του κλάδου. Με αφετηρία το 1924 και την ίδρυση του Συλλόγου Βοηθών Φαρμακείων Αττικής, που στην πορεία μετονομάστηκε Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων, ανέτρεξαν στην πορεία μέχρι σήμερα. Η συνδικαλιστική οργάνωση που στις αρχές του 20ού αιώνα εκπροσωπούσε τους εργαζόμενους στα φαρμακεία και στις μικρές βιοτεχνίες της εποχής, έχει εξελιχθεί σήμερα στο κλαδικό Συνδικάτο που απευθύνεται στους χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν σε μεγάλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες, έχοντας παίξει σημαντικό ρόλο στην ίδρυση της κλαδικής Ομοσπονδίας στις αρχές του 1980.
«Χρήσιμο εργαλείο» στις σημερινές μάχες για τα δικαιώματα των εργαζομένων χαρακτήρισε την πείρα του Συνδικάτου ο πρόεδρός του, Στάθης Σταθουλόπουλος. Σκιαγραφώντας την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο, επισήμανε ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι λαμβάνουν εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να κάνουν «επενδύσεις», επωφελούνται από τις τεράστιες αυξήσεις στην τιμή άνω των 800 φαρμάκων, βλέπουν τον τζίρο και τις εξαγωγές τους να αυξάνονται. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται, την εντατικοποίηση να οξύνεται, τα ωράρια και τα προγράμματα εργασίας να γίνονται «λάστιχο». Δουλεύουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση, ενώ οι εργοδότες προτείνουν προκλητικά στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης την «απελευθέρωση» του ωραρίου και κατώτατο μισθό χαμηλότερο από εκείνον που προέβλεπε η τελευταία ΣΣΕ, το 2009.
«Σήμερα η ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, το ειδικευμένο προσωπικό, μας δίνουν τη δυνατότητα να ζήσουμε σε καλύτερες συνθήκες, με ανθρώπινα ωράρια, να απολαμβάνουμε τον πλούτο που παράγουμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι εμπόδιο στην υλοποίηση αυτής της δυνατότητας στέκονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα κέρδη τους. «Δίνουμε την υπόσχεση στους συναδέλφους μας να παλέψουμε για μια κοινωνία που μας αξίζει. Είναι η καλύτερη υπόσχεση μπροστά στα 100 χρόνια του Συνδικάτου», κατέληξε.