Associated Press |
Ρίχνοντας σπόντες για το «ακανθώδες» παρελθόν της δεύτερης θητείας του Μπιλ Κλίντον στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Αλ Γκορ στη διάρκεια της ομιλίας του, την τελευταία ημέρα εργασιών του Συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Λος Αντζελες, προσπάθησε να στείλει πολλά μηνύματα σε διάφορες κατευθύνσεις. Αφ' ενός υποστήριξε πως σ' αυτόν τον αγώνα στέκεται «στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις», λέγοντας πως είναι ικανός... να κάνει τη διαφορά! Αφ' έτερου, μοίρασε πλειάδα υποσχέσεων στοχεύοντας στις ανάγκες και στο θυμικό των όχι και τόσο... εύπορων κατώτερων και μεσαίων στρωμάτων της αμερικανικής κοινωνίας.
Ετσι υποσχέθηκε πως θα εστιάσει την πολιτική του στη «μείωση της επίδρασης του χρήματος στην πολιτική», στο διπλασιασμό των ομοσπονδιακών κονδυλίων στον τομέα της ιατρικής έρευνας, στη διατήρηση ισχυρών ενόπλων δυνάμεων, στην περαιτέρω... πάταξη της διαφημιστικής εκστρατείας των εταιριών καπνού στα παιδιά και στη θέσπιση αυστηρότερων νόμων για τη χρήση και κατοχή όπλων. Λίγο πριν εγκαταλείψει, εν χορδαίς και οργάνοις, το συνεδριακό κέντρο του Κόμματός του, και σαν να ξεχνούσε τις προεκλογικές του υποσχέσεις, περί «μείωσης της επίδρασης του κεφαλαίου στη χρηματοδότηση των κομμάτων», μάζεψε στη διάρκεια μιας και μόνης προεκλογικής καλλιτεχνικής εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν διάφοροι αστέρες του Χόλιγουντ, το ποσό των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων για τις ανάγκες της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος...
Κατά τα λοιπά, η χτεσινή ομιλία του Αλ Γκορ στην τελευταία μέρα του συνεδρίου των Δημοκρατικών προκάλεσε τα μάλλον χλιαρά σχόλια μεγάλης μερίδας ραδιοτηλεοπτικών δικτύων πληροφόρησης και τις αναμενόμενες «αντανακλαστικές» αντιδράσεις από το αντίπαλο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών. Ωστόσο, το επίσημο χρίσμα στον Αλ Γκορ και στον Τζο Λίμπερμαν για τη θέση των υποψήφιων του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη, δεν αποτέλεσε παρά την έναρξη της επόμενης φάσης του πυρετώδους προεκλογικού αγώνα. Αμέσως μετά την ομιλία του στο Λ.Αντζελες, ο Αλ Γκορ και ο Τζο Λίμπερμαν συνέχισαν τον προεκλογικό μαραθώνιο, ξεκινώντας από το Λα Κρος του Ουισκόνσιν μέχρι το Μισούρι.
Την ίδια ώρα, ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ φάνηκε διατεθειμένος να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στη γενέτειρα του Γκορ, το Τενεσί, όπου, σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις της διάθεσης των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων φαίνεται πως προηγείται...
Η πολύκροτη υπόθεση Μόνικα Λεβίνσκι μπορεί να αποτελεί παρελθόν για τον Μπιλ Κλίντον, αλλά όχι και για την «ανεξάρτητη» εισαγγελία στην Ουάσιγκτον... Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου και με όλα ουσιαστικά να παίζονται στη σκακιέρα εκλογής του επόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, «διέρρευσαν πληροφορίες» από το γραφείο του ανεξάρτητου εισαγγελέα Ρόμπερτ Ρέι, σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται μία νέα έρευνα στην υπόθεση Λεβίνσκι...
Μάλιστα, διάφορα ΜΜΕ στις ΗΠΑ μετέδωσαν χτες ότι ο ανεξάρτητος εισαγγελέας Ρόμπερτ Ρέι έχει συστήσει σώμα ενόρκων από τις 11 Ιουλίου για την ακρόαση νέων στοιχείων σχετικά με τις κατηγορίες ψευδορκίας και παρακώλυσης δικαιοσύνης, που απαγγέλθηκαν πριν δύο χρόνια κατά του Προέδρου Κλίντον. Ο Ρέι είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι θα μελετήσει την πιθανότητα απαγγελίας νέων κατηγοριών μετά τη λήξη της τρέχουσας προεδρικής θητείας.
Εντούτοις, η «διαρροή» προκάλεσε ως αναμενόταν την αντίδραση του Λευκού Οίκου. «Η χρονική συγκυρία αυτής της διαρροής βρωμάει μέχρι τα ουράνια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέικ Σιούερτ, προσθέτοντας εντούτοις ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις παρελθόντες επιδόσεις του γραφείου του Ανεξάρτητου Εισαγγελέα, μία τέτοια εξέλιξη δε θα αποτελούσε έκπληξη». Βλέπετε, κατά «σύμπτωση», οι «πληροφορίες» διέρρευσαν λίγες ώρες πριν ο αντιπρόεδρος και προεδρικός υποψήφιος Αλ Γκορ αποδεχτεί επίσημα το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις εκλογές του Νοεμβρίου...
Περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το συνεδριακό κέντρο των Δημοκρατικών, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για μία σειρά ζητημάτων. Αλλοι διαδήλωσαν κατά της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης. Αλλοι κατά της αστυνομικής βίας. Ορισμένοι διαδήλωσαν για τα δικαιώματα των ισπανόφωνων μεταναστών, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την αύξηση των μισθών. Αλλοι πάλι πραγματοποίησαν πικετοφορία, ζητώντας τον τερματισμό των στρατιωτικών ασκήσεων του αμερικανικού ναυτικού στο Βιάκες του Πουέρτο Ρίκο.
Οσο για τις... επιδόσεις των αστυνομικών δυνάμεων του Λ.Αντζελες; Εκπρόσωπος της αστυνομικής διεύθυνσης του Λ.Αντζελες δήλωσε χτες πως μέσα στις τελευταίες τρεις μέρες, έγιναν τουλάχιστον 195 συλλήψεις με τις κατηγορίες της παρακώλυσης αστυνομικού έργου, της συνωμοσίας και της αντίστασης κατά της αρχής...
Associated Press |
«Η έκρηξη έγινε από τη μέση του πουθενά... Μας πήρε αρκετά λεπτά για να συνειδητοποιήσουμε τι μας χτύπησε», δήλωνε χτες φανερά σοκαρισμένοι στους δημοσιογράφους η Λίντα Σπάχιου, που εργάζεται στο συγκρότημα πολιτικού γραφείου της τουρκικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο. Η Σπάχιου, μία από τους δύο που τραυματίστηκαν ελαφρά, δεν ήταν η μόνη που είχε αυτή τη γνώμη για την ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε χτες το πρωί συγκρότημα γραφείων σε κεντρική περιοχή της Πρίστινας, το οποίο μεταξύ άλλων στέγαζε και την «Επιτροπή Συνεργασίας της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με την Αποστολή του ΟΗΕ». Ωστόσο, αυτό το περιστατικό, ερμηνεύτηκε εμμέσως ως προειδοποίηση, τόσο από τη γιουγκοσλαβική επιτροπή συνεργασίας με τον ΟΗΕ, όσο και από εκπρόσωπο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη...
Η έκρηξη, εκτός από τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ατόμων, δεν προκάλεσε ουσιαστικά παρά σοβαρές υλικές ζημιές στα γραφεία διάφορων πολιτικών κομμάτων και της γιουγκοσλαβικής επιτροπής συνεργασίας με τον ΟΗΕ. Ωστόσο, κατά πολλούς εκλήφθηκε ως τουλάχιστον «προειδοποιητικό μήνυμα»... «Η επίθεση στα γραφεία της γιουγκοσλαβικής επιτροπής συνεργασίας με την αποστολή του ΟΗΕ είναι μία βαρύτατη τρομοκρατική πράξη, την οποία παραβλέπει τόσο η "UNMIK", όσο και η ΚΦΟΡ» δήλωσε χτες στο πρακτορείο «ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ» ο επικεφαλής της γιουγκοσλαβικής επιτροπής, Στανιμίρ Βουκίτσεβιτς. Και ο Βουκίτσεβιτς κατέληξε υποστηρίζοντας πως η επίθεση «αποσκοπούσε στην εθνοκάθαρση και εξάλειψη της παρουσίας της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας από το Κοσσυφοπέδιο», κατηγορώντας τις πολυεθνικές αποστολές ΚΦΟΡ και ΟΗΕ για υπερβολική ανοχή στους αυτονομιστές καθώς και για έλλειψη σοβαρών μέτρων ασφάλειας.
Το συγκρότημα γραφείων είναι υπό την ευθύνη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος ως γνωστόν έχει αναλάβει τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων για τις 28 του Οκτώβρη τοπικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο. Μία ώρα μετά την έκρηξη, ο Ρόλαντ Μπλες, εκπρόσωπος του οργανισμού δήλωσε με νόημα πως η «βόμβα είχε τοποθετηθεί πίσω από το κτίριο στην οδό Μητέρα Τερέζα, όπου βρίσκεται το Κέντρο Υποστήριξης Πολιτικών Κομμάτων του ΟΑΣΕ»... Πολλοί ήταν αυτοί που εξέλαβαν αυτή τη δήλωση του Ρόλαντ Μπλες ως έμμεσο πλην σαφή υπαινιγμό πως ο ΟΑΣΕ ίσως να ήταν ο στόχος της βομβιστικής επίθεσης.
Το ίδιο πάντως 24ωρο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην Πρίστινα, Κλερ Τριβένα, άγνωστος τηλεφώνησε για τοποθέτηση βόμβας σε αστυνομικό σταθμό της Πρίστινας. Το τηλεφώνημα αποδείχτηκε πως ήταν φάρσα...
Associated Press |
Χθες, ένα από τα σωστικά υποβρύχια του ρωσικού ναυτικού που προσπαθούν να προσεγγίσουν το Κουρσκ έφτασε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στην έξοδο κινδύνου του Κουρσκ και προσπάθησε να συνδεθεί σ' αυτήν, αλλά δεν τα κατάφερε, επειδή έχει παραμορφωθεί από τη σύγκρουση του πυρηνικού υποβρυχίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, πλοίαρχο Ιγκόρ Μπάμπενκο. Μετά από επανειλημμένες προσπάθειες, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην επιφάνεια για να φορτίσει τις μπαταρίες του. Τα υπόλοιπα τρία μίνι-υποβρύχια προσπαθούν να συνδεθούν στην έξοδο κινδύνου το ένα μετά το άλλο, καταδυόμενα στη Θάλασσα Μπάρεντς στο βυθό της οποίας επικρατούν ισχυρά υπόγεια ρεύματα.
Τα υποβρύχια προσπαθούν να συνδεθούν στην έξοδο κινδύνου αεροστεγώς, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς το Κουρσκ είναι σε επικλινή γωνία και τα ρεύματα κάνουν τους λεπτούς ελιγμούς που απαιτούνται δυσχερείς. «Η συσκευή του μίνι-υποβρυχίου δεν μπορούσε να συνδεθεί σταθερά στην έξοδο», εξήγησε ο Μπάμπενκο.
Associated Press |
Χθες Ρώσοι αξιωματούχοι έλεγαν ότι κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τους ναύτες με κώδικα μορς: το μήνυμα που έστειλαν τα μίνι-υποβρύχια ήταν «έφθασε βοήθεια. Κρατηθείτε» και έλαβαν την απάντηση «μήνυμα ελήφθη». Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δε διευκρίνισαν πότε έγινε αυτή η επικοινωνία. Το βρετανικό υποβρύχιο «τσέπης» LR5 και Νορβηγοί δύτες φθάνουν σήμερα (το μεσημέρι, όπως εκτιμάται) στην περιοχή όπου είναι βυθισμένο το Κουρσκ.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις σχετικά με το πόσοι ναύτες θα τα καταφέρουν να βγουν ζωντανοί από το Κουρσκ. Ο αναλυτής Πολ Μπίβερ του περιοδικού Janes λέει ότι μόλις 30%-40% του πληρώματος επιβίωσε μετά το δυστύχημα, «αν οι εκρήξεις που αναφέρθηκαν πλημμύρισαν τα δύο πρώτα διαμερίσματα». Ενώ είναι ασαφές το πόσοι επιζώντες υπάρχουν στο σκάφος, αφού διατυπώνονται διαφορετικές εκτιμήσεις για το πόσο οξυγόνο έχουν στη διάθεσή τους οι ναυτικοί.
Η εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» κυκλοφόρησε χθες σε ειδική έκδοση, με μια λίστα των ονομάτων των ναυτικών που βρίσκονταν πάνω στο μοιραίο Κουρσκ. Η εφημερίδα εξήγησε σε κείμενό της ότι «δωροδόκησε αξιωματικούς του ναυτικού 18.000 ρούβλια», ή περίπου 650 δολάρια, για να πάρει τα ονόματα. Το ναυτικό δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επίσημα τα ονόματα των μελών πληρώματος του σκάφους, προκαλώντας οργή εκ μέρους των συγγενών πολλών ναυτικών, καθώς και σκληρά σχόλια εκ μέρους του ρωσικού Τύπου.
Στο Μουρμάνσκ, η Ιρινα Λιάτσινα, σύζυγος του διοικητή του Κουρσκ, δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλές αντιφάσεις σε όσα μας λένε για το τι συμβαίνει. Ελπίζω να μου πουν την αλήθεια όταν έρθει η ώρα».
Ο Ρωσικός Τύπος εξακολουθεί να εμφανίζεται λάβρος κατά του Προέδρου Πούτιν, της κυβέρνησής του και της ηγεσίας του πολεμικού ναυτικού. Κατηγορεί τον Πούτιν επειδή δε διέκοψε τις διακοπές του, δε δέχτηκε νωρίτερα διεθνή βοήθεια και άργησε στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος (που χθες επέστρεψε στη Μόσχα) απάντησε από τηλεόψεως στις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον του ίδιου, της κυβέρνησής του και του ρωσικού πολεμικού ναυτικού. «Από τη στιγμή που, γύρω στις 23.00 της 12ης Αυγούστου, η ασύρματη σύνδεση με το υποβρύχιο δεν μπόρεσε να αποκατασταθεί, ήταν σαφές ότι οι στρατιωτικοί αντιμετώπιζαν μια εξαιρετική κατάσταση (...)». Το υποβρύχιο «είχε εντοπιστεί μέσα σε τεσσερισήμισι ώρες», ενώ οι σωστικές επιχειρήσεις «άρχισαν αμέσως. Το επαναλαμβάνω, αμέσως», πρόσθεσε.
«Τα μέσα ενημέρωσης ενημερώθηκαν λίγο αργότερα. Μπορεί κανείς πάντα να επικρίνει, αλλά πρέπει να καταλάβει ότι, πριν δώσουν μια επίσημη πληροφορία, οι ναυτικοί έπρεπε να αποσαφηνίσουν οι ίδιοι την κατάσταση». Ο Πούτιν είπε ότι, μόλις ενημερώθηκε για το ατύχημα, ζήτησε από τον υπουργό Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγεφ και από τον αρχηγό του Ναυτικού Βλάντιμιρ Κουρογέντοφ εκτιμήσεις σχετικά με τον κίνδυνο από τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Κουρσκ. «Ο υπουργός Αμυνας μου είπε ότι δεν υπάρχει καμιά απειλή προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε. Ο Πούτιν δήλωσε ακόμη ότι ρώτησε τον υπουργό Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγεφ για τις πιθανότητες να σωθούν το σκάφος και το πλήρωμα την ίδια στιγμή που ενημερώθηκε για την καταστροφή. «Η απάντηση ήταν, "Υπάρχει μια εξαιρετικά μικρή πιθανότητα διάσωσης, αλλά υπάρχει"». Σε ό,τι αφορά την ξένη βοήθεια, ο Πούτιν υποστήριξε πως η Ρωσία «ουδέποτε αρνήθηκε τη βοήθεια και τη δέχτηκε μόλις αυτή προσφέρθηκε (...)». Οι κακές καιρικές συνθήκες στη θάλασσα Μπάρεντς ήταν βασικό εμπόδιο στην επιχείρηση διάσωσης, και η άφιξη ξένης βοήθειας «δε θα άλλαζε τον καιρό προς το καλύτερο», κατέληξε, σύμφωνα με το Interfax.
Μεγάλο μέρος του ρωσικού και διεθνούς Τύπου, πάντως, κατηγορεί τον Πούτιν ότι «στέρησε τέσσερις μέρες από τους ναυτικούς» -χθεσινό σχόλιο της αγγλόφωνης εφημερίδας Moscow Times- και ότι επέδειξε «παγερή αδιαφορία» για τις ζωές των ναυτικών -σχόλιο της αμερικανικής εφημερίδας New York Times.
Χθες στη Μόσχα έφτασε, «για επίσημη επίσκεψη» σύμφωνα με ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο αρχηγός της CIA Τζορτζ Τένετ. Η αμερικανική πρεσβεία δεν έκανε κανένα σχόλιο για αυτήν την επίσκεψη, και αμερικανικά πρακτορεία έλεγαν ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Δικαιοσύνης για να συζητήσει ζητήματα όπως... η «καταπολέμηση των ναρκωτικών» και το «διεθνές έγκλημα». Ωστόσο, στο πίσω μέρος του μυαλού τους οι αναλυτές σκέπτονται ότι οι ΗΠΑ ενδεχομένως θέλουν να ανταλλάξουν πληροφορίες που έχουν για το ατύχημα.
Η Ρωσική στρατιωτική ηγεσία δεν έχει ακόμη καταφέρει να αποσαφηνίσει τι ακριβώς προκάλεσε τις αναφερθείσες εκρήξεις στο Κουρσκ. Χθες επανήλθαν τα σενάρια περί έκρηξης τορπίλης στο σκάφος. Αλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σύγκρουση με άλλο σκάφος (ένας ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός έκανε λόγο για σύγκρουση με πλοίο επιφανείας, ενώ μια εφημερίδα μίλησε για «εμβολισμό» του από αμερικανικό υποβρύχιο...) ωστόσο δεν έχουν βρεθεί συντρίμμια ή άλλα πληγέντα σκάφη στην περιοχή.
Δεν έχει ανιχνευτεί διαρροή ραδιενέργειας στην περιοχή της θάλασσας του Μπάρεντς.
ΤΖΟΛΟ.-
Η «Αμπού Σαγιάφ», που χαρακτηρίζεται ως εξτρεμιστική αυτονομιστική οργάνωση, απελευθέρωσε χτες 3 Μαλαίσιους ομήρους, ενώ συνεχίζει να κρατά άλλους 12 τους οποίους αναμένεται να απελευθερώσει σήμερα, έναντι λύτρων.
Πολλοί από τους ομήρους, ανάμεσά τους και μια ομάδα Ευρωπαίων και Νοτιοαφρικανών που κρατούνται εδώ και τέσσερις μήνες, αναμενόταν να απελευθερωθούν την περασμένη Πέμπτη, κάτι που δεν έγινε λόγω του άσχημου καιρού, αλλά και της απαίτησης του Φιλιππινέζου Προέδρου Τζόζεφ Εστράντα να απελευθερωθούν όλοι μαζί. Ο διαπραγματευτής της κυβέρνησης Ρόμπερτ Αβεντατζάντο δήλωσε ότι «κανένας όμηρος δεν πρέπει να αφεθεί πίσω».
Ο Ρατζάμπ Αζαρούκ, πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στις Φιλιππίνες και στενός συνεργάτης το Μοαμάρ Γκαντάφι, λέγεται ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Οι φήμες φέρουν την Τρίπολη να έχει πληρώσει 25 εκατ. δολάρια στους αντάρτες της «Αμπού Σαγιάφ». Ο Αζαρούκ διέψευσε τις αναφορές λέγοντας ότι η κυβέρνησή του «θα χρηματοδοτήσει προγράμματα ανάπτυξης στις νότιες Φιλιππίνες».