ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούλη 2003
Σελ. /28
«Σύμφωνο Σταθερότητας» και αναζήτηση ανάπτυξης

ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Το «Σύμφωνο Σταθερότητας» της Ευρωπαϊκής Ενωσης επανέρχεται στο προσκήνιο. Μετά τον Γάλλο Πρόεδρο Σιράκ, ο οποίος έχει ζητήσει τη χαλάρωσή του, έρχεται η έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπιστώνει την ανάγκη, η Ευρωπαϊκή Ενωση να προχωρήσει σε ριζική μεταρρύθμιση της οικονομικής πολιτικής της και ως προς τον έλεγχο των δημοσίων ελλειμμάτων των κρατών - μελών της, δηλαδή να άρει το όριο του 3% για τα δημόσια ελλείμματα, και ως ποσοστό του ΑΕΠ των κρατών - μελών της Ενωσης. Ο λόγος είναι συγκεκριμένος: Χρειάζεται κρατική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη, όπως εκτιμούν. Ηδη, το γεγονός ότι οι καπιταλιστικές οικονομίες ισχυρών κρατών δοκιμάζονται, όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, ανεξάρτητα από την ένταση της κρίσης σε κάθε κράτος, έχει ανησυχήσει τις κυρίαρχες τάξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα των επτά οικονομολόγων υποστηρίζει την αναθεώρηση του «Συμφώνου», προκειμένου να τονωθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης με κρατική παρέμβαση, η οποία προφανώς θα αυξήσει τα δημόσια ελλείμματα. Και αυτό το προτείνει για τις περιόδους ύφεσης.

Η έκθεση υποβλήθηκε στην Επιτροπή το περασμένο Σαββατοκύριακο και, όπως δηλώνει ο επικεφαλής της ομάδας των οικονομολόγων, Βέλγος καθηγητής των Οικονομικών, Αντρέ Σαπίρ, «υποστηρίζουμε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε η ανάπτυξη πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα». Και συνεχίζοντας, είπε ότι «η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα απαιτήσει μαζικές μεταρρυθμίσεις, τεράστιες αναπροσαρμογές της οικονομικής πολιτικής και ολοκληρωτική αλλαγή των μεθόδων υλοποίησης της πολιτικής...». Ηδη, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας έχει παραδεχθεί ότι η Γαλλία θα παραβιάσει ίσως και το 2004 τον όρο του 3%, και αυτός είναι ο τρίτος κατά σειρά χρόνος που θα το κάνει.

Η εκτίμηση περί αναγκαιότητας χαλάρωσης του «Συμφώνου Σταθερότητας» έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο αρμόδιος για τις οικονομικές και συναλλαγματικές υποθέσεις, επίτροπος Πέδρο Σόλμπες, δε συμφωνεί με τις απόψεις της έκθεσης των οικονομολόγων προς την Κομισιόν. Ο οικονομολόγος της Dresdner Kleinwort Wasserstein, Ράινερ Γκούντερμαν, θεωρεί, αντίθετα, πως «από οικονομική άποψη δεν είναι καταλυτικής σημασίας εάν το δημόσιο έλλειμμα θα ανέρχεται στο 3% ή στο 4% του ΑΕΠ. Δεδομένου δε ότι, τόσο η Γαλλία, όσο και η Γερμανία δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσουν το εν λόγω κριτήριο, θα ήταν περισσότερο αξιόπιστη η τροποποίηση του Συμφώνου, παρά η συνέχιση της τρέχουσας κατάστασης, που δημιουργεί αναστάτωση και άγχος...».

Ο οικονομολόγος της Lehman Brothers, Κλάους Μπάαντερ, σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας, θεωρεί ότι το ίδιο προβλέπει εξαιρέσεις και είπε ότι «πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το νόημα των εξαιρέσεων. Για να γίνει το Σύμφωνο πιο ελαστικό, πρέπει να καθορίσουμε το νόημα του όρου "εξαιρετικές περιπτώσεις" ως αρνητικοί, ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης, αντί του μείον 2% - των ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης - που αναφέρεται προς το παρόν». Βεβαίως, η οποιαδήποτε τροποποίηση του Συμφώνου δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Γιατί, όντως, δημιουργεί άλλες παρενέργειες στις καπιταλιστικές οικονομίες. Υπάρχει, ήδη, εκφρασμένη η άποψη ότι χαλάρωση στην τήρηση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, όπως να μη μειώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το κόστος του χρηματικού κεφαλαίου στην Ευρωζώνη. Γεγονός, που, επίσης, δυσκολεύει την πορεία της ύφεσης προς την αναζωογόνηση. Ετσι εμφανίζονται οι εσωτερικές αντιφάσεις του καπιταλισμού, οι οποίες οδηγούν στην οικονομική κρίση, που θα ξεπεραστεί οριστικά μόνο με την ανατροπή του.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Στέφανος ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Δεν ανακάμπτει η οικονομία

Αναθεωρούνται αρνητικά οι προβλέψεις 180 οικονομολόγων του «G-7» για τις ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες, αφού εκτιμούν ότι θα μειωθεί η καταναλωτική ζήτηση λόγω της ανόδου της ανεργίας. Οι προβλέψεις τους για τη φετινή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αναθεωρήθηκαν κατά 0,2 έως και 0,6 ποσοστιαίες μονάδες προς τα κάτω συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του Μάρτη. Τότε εκτιμούσαν ότι ένας σύντομος πόλεμος στο Ιράκ θα ενίσχυε την καταναλωτική ζήτηση και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Αλλά πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και έρευνες τους κάνουν να εκτιμούν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως και η ζήτηση παραμένουν εξασθενημένες. Κι αυτό, επισημαίνουν, συμβαίνει γιατί οι επιχειρήσεις έχουν συσσώρευση χρεών και «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα», δηλαδή υπερπαραγωγή από τα τέλη της δεκαετίας του '90. Δηλαδή, στοιχεία που υποδηλώνουν οικονομική κρίση.

Στις ΗΠΑ το ΑΕΠ εκτιμούν ότι θα αυξηθεί το 2003 κατά 2,2%, ενώ το Μάρτη εκτιμούσαν ότι θα αυξηθεί κατά 2,4% Οι αμερικανικές επιχειρήσεις μειώνουν συνεχώς τις θέσεις εργασίας.

Στην Ευρωζώνη οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ανάπτυξη για το 2003 θα μειωθεί στο 0,6% από το 1,1%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μάρτη. Ειδικότερα, η Γερμανία θα εμφανίσει τη χειρότερη επίδοση φέτος. Το ΑΕΠ της εκτιμάται να αυξηθεί μόλις κατά 0,1%, ενώ υπήρχε εκτίμηση για αύξηση κατά 0,7%. Της Ιταλίας θα αυξηθεί μόλις κατά 0,6%, ενώ η πρόβλεψη το Μάρτη ήταν για αύξηση κατά 1,1%.

Τέλος, στην Ιαπωνία η κατάσταση θα επιδεινωθεί λόγω ζήτησης, αλλά εκτιμούν ότι οι επενδύσεις ίσως συμβάλλουν σε άνοδο του ΑΕΠ κατά τι στο 1% έναντι της πρόβλεψης για 0,8% το Μάρτη.

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ αεροναυπηγική εταιρία «Boeing» ετοιμάζεται, όπως προανήγγειλε, να απολύσει από 4.000 έως 5.000 εργαζόμενους από τον κλάδο κατασκευής αεριωθουμένων μέχρι τα τέλη του 2003. Η «Boeing» μετά τις 11 Σεπτέμβρη 2001 και το χτύπημα στους δίδυμους πύργους της Ν. Υόρκης έχει απολύσει 35.000 εργαζόμενους. Πριν από τις 11 Σεπτέμβρη του 2001, το εργατικό δυναμικό της «Boeing» στον κλάδο κατασκευής αεριωθουμένων ήταν 93.000 άτομα.

Η «GENERAL MOTORS», η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, ανακοίνωσε μέσα στη βδομάδα ότι είχε πτώση κερδών το δεύτερο τρίμηνο του 2003 κατά 30%. Ειδικότερα, σε ανακοινωθέν της η «General Motors» αναφέρει ότι τα καθαρά της κέρδη το δεύτερο τρίμηνο του 2003 σημείωσαν πτώση στα 901 εκατομμύρια δολάρια ή κατά 1,58 δολάρια ανά μετοχή, από το 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ή κατά 2,43 δολάρια ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Η «General Motors» ελπίζει να πετύχει ποσοστό κερδοφορίας στο 50% ανά μετοχή κατά το τρίτο τρίμηνο του 2003.

ΠΤΩΣΗ κατά 0,9% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη το μήνα Μάη, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Eurostat. Η συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής αποδίδεται στο χαμηλότερο ποσοστό παραγωγής διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Σε σύγκριση με το Μάη του 2002, η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής το Μάη του 2003 στην Ευρωζώνη αντιστοιχεί στο 1,3%. Στη Γερμανία το ποσοστό πτώσης είναι 0,5%, στη Γαλλία 1,4% και στην Ιταλία 1,6%. Πτώση κατά 1,9% σε μηνιαία βάση εμφανίζεται και στην Πορτογαλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ