ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αλληλοκατηγορίες ΟΗΕ - κατακτητών

Την ευθύνη των κατοχικών δυνάμεων για τη διατήρηση της ασφάλειας, έθιξε ο ΓΓ του ΟΗΕ, σπεύδοντας στη Νέα Υόρκη για την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά το φονικό πλήγμα στο κτίριο του Οργανισμού στη Βαγδάτη

Οι αμερικάνικες κατοχικές δυνάμεις στήθηκαν τώρα έξω από το κτίριο του ΟΗΕ

Associated Press

Οι αμερικάνικες κατοχικές δυνάμεις στήθηκαν τώρα έξω από το κτίριο του ΟΗΕ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

«Η δύναμη κατοχής έχει την ευθύνη της διατήρησης της τάξης και της ασφάλειας στο Ιράκ», δήλωνε με νόημα ο ΓΓ του ΟΗΕ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο αεροδρόμιο της Στοκχόλμης, αναχωρώντας για τη Νέα Υόρκη, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να επανεξετάσει το ρόλο του Οργανισμού στο Ιράκ, μετά τις συνθήκες που διαμόρφωσε η πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην έδρα του στη Βαγδάτη. Την έλλειψη σχεδιασμού και την ύπαρξη κενών στον τομέα ασφαλείας μετά την απομάκρυνση του προηγούμενου καθεστώτος εκ μέρους των κατοχικών δυνάμεων αναγνώρισε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ο οποίος προανήγγειλε ότι η χώρα του θα προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο απόφασης που θα ενισχύει το ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ, παρά τις σαφείς αντιρρήσεις που έχει προβάλει μέχρι σήμερα η Ουάσιγκτον.

Την υποψία ότι η επίθεση στο κτίριο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη είναι μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου και όχι απλώς μια μεμονωμένη πράξη διατύπωσε ο Κόφι Ανάν, αν και τόνισε ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πίσω από όλα κρύβεται η «αλ Κάιντα». Ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι ο Οργανισμός θα επιμείνει στην παροχή βοήθειας προς το Ιράκ, αλλά παραδέχτηκε ότι στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας και το εύρος των δραστηριοτήτων του Οργανισμού στο Ιράκ.

Προς το παρόν, όπως δήλωνε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, Σαλίμ Λόνε, δεν υπάρχουν σχέδια μαζικής αποχώρησης των εργαζομένων του ΟΗΕ από τη χώρα. Ο Λόνε δεν επιβεβαίωσε προηγούμενες πληροφορίες περί μετακίνησης των ξένων εργαζομένων στον ΟΗΕ στο Ιρμπίλ, στις κουρδικές περιοχές, ή στο Αμμάν της Ιορδανίας. Αντίθετα, το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακάλεσε τους 3 από τους 6 αντιπροσώπους του στο Ιράκ. Αργά το βράδυ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσαν την αποχώρηση όλων των υπαλλήλων τους από το Ιράκ, κίνηση που θεωρείται πλήγμα για επιδιώξεις της Ουάσιγκτον.

Λιγοστεύουν οι ελπίδες
αυξάνονται τα ερωτήματα

Associated Press

Στη Βαγδάτη, οι έρευνες των σωστικών συνεργείων στα ερείπια συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ αναμενόταν το απόγευμα να φθάσει και σωστικό συνεργείο από την Τουρκία. Μέχρι χτες το απόγευμα, ο απολογισμός των νεκρών είχε φτάσει τους 24, στους οποίους συγκαταλέγονταν αξιωματούχοι του ΟΗΕ και των διαφόρων προγραμμάτων του ή συνεργαζόμενοι με τον Οργανισμό, από την Ισπανία, την Αίγυπτο, τις Φιλιππίνες, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και αρκετές άλλες χώρες. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 105, ενώ παρέμενε άγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα συντρίμμια. Οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων έσβηναν ώρα με την ώρα.

Αξιωματούχοι του FBI εκτιμούσαν ότι πιθανότατα επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας, καθώς στο σημείο, όπου βρίσκονται τα απομεινάρια του κατεστραμμένου αυτοκινήτου, βρέθηκαν μέλη ανθρωπίνου σώματος. Οι ίδιοι δήλωναν ότι στο αυτοκίνητο είχε τοποθετηθεί εκρηκτική ύλη 680 κιλών, η οποία συνοδευόταν από εκατοντάδες κιλά πυρομαχικά σοβιετικής κατασκευής.

Αμερικανοί αξιωματούχοι απάντησαν στις έμμεσες κατηγορίες του ΓΓ του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι ο Οργανισμός είχε αναλάβει μόνος του την ευθύνη της ασφάλειάς του. Εντούτοις, ο επικεφαλής του φιλοαμερικανικού Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, Αχμάντ Τσαλαμπί, υποστήριζε ότι το Προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο που έχει διορίσει η κατοχική διοίκηση, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησής του με τον Πολ Μπρέμερ στις 14 Αυγούστου, είχε ενημερώσει τους Αμερικανούς ότι υπάρχουν πληροφορίες για την «πραγματοποίηση μιας μεγάλης επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε μη αμερικανικό στόχο».

Μπρέμερ: «Ολα υπό έλεγχο»

Ο Μπρέμερ, χτες, προσπαθούσε να πείσει ότι υπάρχει βελτίωση στον τομέα της ασφάλειας στο Ιράκ «παρά το πρωτοφανές, πλην αποσπασματικό, αυτό περιστατικό κλιμάκωσης τρομοκρατικών ενεργειών». Υποστήριξε ότι η επίθεση θα μπορούσε να είναι έργο της «Ανσάρ αλ Ισλάμ», που συνδέεται με την «αλ Κάιντα» ή και υποστηρικτών του προηγούμενου καθεστώτος, ενώ επανέλαβε ότι έχουν εντοπιστεί πολλά «ξένα τρομοκρατικά στοιχεία εντός Ιράκ». Οι διαβεβαιώσεις του Μπρέμερ, πάντως, δε φαίνεται να ηρεμούν τα πνεύματα και η αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» δημοσίευε, χτες, εκτενή ανάλυση, σύμφωνα με την οποία η επίθεση στόχευε στο να εντείνει τη δικαιολογημένη εντύπωση ότι επικρατεί χάος στο Ιράκ, να φέρει σε ακόμη δυσκολότερη θέση τις ΗΠΑ και να εκφοβίσει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η χειρότερη επίθεση που δέχτηκε ο ΟΗΕ κατά την 58ετή ιστορία του έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό ως προς το στόχο και τα κίνητρά της. Ο ίδιος ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, 55χρονος Σέρτζιο Βιέρια ντε Μέλο που ανασύρθηκε νεκρός από τα συντρίμμια, δήλωνε στην τελευταία συνέντευξή του, σε εφημερίδα της πατρίδας του (Βραζιλία) που δημοσιεύτηκε μόλις χτες, ότι «ο ιρακινός λαός είναι εξαιρετικά φιλικός προς τον ΟΗΕ και δεν πρόκειται ποτέ να φανεί επιθετικός εναντίον του. Λειτουργούμε με μοναδική ασφάλεια τη φήμη και τις καλές μας σχέσεις με τους Ιρακινούς, οι οποίοι σαφώς βιώνουν μια από τις πλέον εξευτελιστικές στιγμές της ιστορίας τους, υποκείμενοι σε κατοχή, που πρέπει τάχιστα να λήξει».

Οι εξελίξεις στη Βαγδάτη επισκίασαν, χτες, άλλη μια επίθεση με ρουκέτες που δέχτηκε αμερικανική αυτοκινητοπομπή στο Τικρίτ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός εργαζόμενος σε κατασκευαστική εταιρία και να τραυματιστούν 2 στρατιώτες.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συλλήψεις και μέτρα αναγγέλλει ο Αμπάς

Εντονη η ανησυχία για τις εξελίξεις που θα πυροδοτήσει εντός των Παλαιστινίων η λήψη μέτρων κατά των οργανώσεων «Τζιχάντ» και «Χαμάς», όπως λακωνικά εξαγγέλθηκε από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό

Για άλλη μια φορά οι αποκλεισμοί των παλαιστινιακών εδαφών από τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Για άλλη μια φορά οι αποκλεισμοί των παλαιστινιακών εδαφών από τον ισραηλινό στρατό
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Ο νόμος θα επικρατήσει σε Δ. Οχθη και σε Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε λακωνικά ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς, μετά το πέρας της δίωρης έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, με θέμα τα μέτρα που η Π. Αρχή ανακοίνωσε ότι προτίθεται να λάβει κατά των ισλαμιστικών οργανώσεων που ανέλαβαν την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας, το βράδυ της Τρίτης, στην Ιερουσαλήμ. Μια άλλη έκτακτη συνεδρίαση, αυτή του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου έληξε χωρίς να ληφθεί απόφαση για «άμεσα στρατιωτικά αντίποινα», καθώς, όπως διαρρεόταν, η ισραηλινή ηγεσία περιμένει την αντίδραση της Π. Αρχής, ακόμη και από σήμερα.

Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της ΟΑΠ επρόκειτο να έχει, αργά χτες, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο. Θέμα της συνάντησης, τα μέτρα που Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι προανήγγειλαν ότι η Π. Αρχή προτίθεται να λάβει κατά των ισλαμιστικών οργανώσεων «Χαμάς» και «Τζιχάντ», τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν από τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Προς το παρόν, ο υπουργός Πληροφόρησης, Ναμπίλ Αμρ, ανακοίνωσε ότι ο Αμπάς διέκοψε κάθε επαφή με τους εκπροσώπους των 2 οργανώσεων «επειδή βλάπτουν τον ύψιστο σκοπό του παλαιστινιακού λαού». Στελέχη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας υποστήριζαν ότι έλαβαν εντολή να συλλάβουν τους εγκεφάλους της πολύνεκρης επίθεσης αυτοκτονίας.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, στον Αμπάς τηλεφώνησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος ζήτησε «αποτελεσματική καταστολή όλων των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων». Ο Αμπάς έχει, επανειλημμένως, δηλώσει ότι δεν προτίθεται να αντιμετωπίσει διά της βίας τις ισλαμιστικές οργανώσεις, καθώς εκτιμά ότι αυτό θα οδηγήσει σε εμφύλια σύρραξη. Υπό το βάρος των πρώτων χτεσινών εξαγγελιών του, αναμένονται με ιδιαίτερη ανησυχία τα μέτρα που τελικά θα λάβει.

Από την άλλη πλευρά, η ισραηλινή ηγεσία ανακοίνωσε, ήδη, από την Τρίτη το βράδυ, την πλήρη διακοπή κάθε συνομιλίας με τους Παλαιστινίους και την επ' αόριστον αναβολή των, προγραμματισμένων για το τέλος της εβδομάδας, στρατιωτικών αποχωρήσεων από τις πόλεις Ιεριχώ και Καλκίλια, της Δ. Οχθης. Επίσης, επιβλήθηκε ολικός αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών.

Εντούτοις, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι απορρίφθηκε η ιδέα της λήψης στρατιωτικών μέτρων ευρείας κλίμακας κατά των παλαιστινιακών εδαφών και κατά του ίδιου του Γιάσερ Αραφάτ και του αρχηγείου του, καθώς αναμένεται η αντίδραση των Παλαιστινίων. Η διευκρίνιση περί του αρχηγείου του Αραφάτ έγινε γιατί ο υπουργός Υποδομών και Πρόεδρος της ακροδεξιάς Εθνικής Ενωσης, Αβικγντόρ Λίμπερμαν, ζήτησε την «εξάλειψη του αρχηγείου και των ενοίκων του».

Ο τελικός απολογισμός της επίθεσης αυτοκτονίας είναι 20 νεκροί, εκτός του καμικάζι, και τουλάχιστον 120 τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους και 40 παιδιά. Το διπλό λεωφορείο που έγινε στόχος ήταν γεμάτο με οικογένειες υπερορθόδοξων Εβραίων που επέστρεφαν στη συνοικία τους μετά τις προσευχές στο Τείχος των Δακρύων. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ο καμικάζι ήταν ένας 29χρονος ιμάμης από τη Χεβρώνα, ο οποίος στο μήνυμα που άφησε δηλώνει μέλος της «Χαμάς», αλλά ταυτόχρονα ήταν στενός φίλος του στελέχους της «Τζιχάντ», Μοχάμεντ Σιντρ, που δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό την περασμένη εβδομάδα. Εκπρόσωποι των οργανώσεων δήλωναν, χτες, από την πόλη της Γάζας ότι παραμένουν δεσμευμένοι στην τήρηση της εκεχειρίας, αλλά διατηρούν το δικαίωμά τους να εκδικούνται για τις δολοφονίες στελεχών τους από το Ισραήλ.

Την επίθεση καταδίκασαν οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ, η ΕΕ, η Ρωσία και πλήθος ηγεσιών, με τις περισσότερες δηλώσεις να συνοδεύονται από εκκλήσεις για συνέχιση του διαλόγου.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σύνεση στις εκτιμήσεις σχετικά με τα θύματα του παρατεταμένου καύσωνα στη Γαλλία συνέστησε χτες ο πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν, μετά από ανακοινωθέν του μεγαλύτερου δικτύου νεκρώσιμων τελετών της χώρας, «Pompes Funebres», περί άνω των 10.000 νεκρών...

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών άρχισε από χτες να καταθέτει η Λιβύη, που διατίθεται πλέον να χορηγήσει αποζημιώσεις ύψους 2,7 δισ. δολαρίων προς τους οικείους των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας του Λόκερμπι.

ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ.-- Ελικόπτερο που μετέφερε 17 άτομα, ανάμεσά τους και τον κυβερνήτη της επαρχίας Σακάλιν, «χάθηκε» πάνω από τη χερσόνησο της Καμτσάκα στις ρωσικές ακτές του Ειρηνικού.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Δεκαεπτά γυναίκες, πρόσφυγες από την Αμπχαζία, απειλούν να αυτοπυρποληθούν στην Τιφλίδα της Γεωργίας, αφού εγκλείστηκαν σε δημόσιο κτίριο. Οι πρόσφυγες, που έχουν επίσης έναν όμηρο, διαμαρτύρονται για καθολική έλλειψη κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας εκ μέρους των γεωργιανών αρχών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Δεκάδες κατοικίες εκκενώθηκαν και χτες στο δυτικό τμήμα της πολιτείας Μοντάνα των ΗΠΑ, εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονται τις τελευταίες μέρες ανεξέλεγκτες, κατακαίοντας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Σε τρία χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε χτες η 49χρονη αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος «Ενα Εθνος» της Αυστραλίας, Πολίν Χάνσον και ο Ντέιβιντ Εντριτζ, στέλεχος της ίδιας παράταξης. Αμφότεροι κρίθηκαν ένοχοι για παράνομους χειρισμούς στη χρήση κεφαλαίων για την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος το 1998 για την ανάδειξη κυβερνήτη στην πολιτεία Κούινσλαντ.

ΜΟΣΧΑ.-- Το προσχέδιο διμερούς συμφωνίας με την Ινδονησία στον τομέα συνεργασίας της τεχνογνωσίας σταθμών πυρηνικής ενέργειας ενέκρινε χτες η ρωσική κυβέρνηση.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Ο στρατός ακονίζει και πάλι τα «μαχαίρια»...

ΛΑΓΟΣ.--

Τεταμένη ηρεμία επικρατούσε χτες στην πόλη Ουάρι στο Δέλτα του Νίγηρα, όπου διατηρούν κεντρικά γραφεία και εγκαταστάσεις οι πετρελαϊκές εταιρίες «ΣΕΒΡΟΝ - ΤΕΞΑΚΟ» και «Ρόγιαλ Ντατς Σελ».

Στην περιοχή είχαν συρρεύσει, έως τις πρώτες βραδινές ώρες χτες, εκατοντάδες ένοπλοι Νιγηριανοί στρατιώτες και αστυνομικοί που ετοιμάζονται να καταστείλουν τις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες πέντε μέρες μεταξύ ενόπλων μελών των αυτόχθονων φυλών Ιτζό και Ιτσεκίρι. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν μέλη της φυλής Ιτζό θεώρησαν πως αδικούνται από το ρόλο που καλούνται να παίξουν σε θεσμούς τοπικής διοίκησης, θεωρώντας την κοινότητα των Ιτσεκίρι περισσότερο ευνοημένη από την κεντρική νιγηριανή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού στη Νιγηρία, οι συγκρούσεις του τελευταίου πενθήμερου είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ ανθρώπων. Αντίθετα, μέλη των τοπικών κοινωνιών μιλούν έως και για πενήντα νεκρούς. Ωστόσο, πολλοί πιθανολογούν πως η επέμβαση των λεγόμενων κινητών ταγμάτων του νιγηριανού στρατού αλλά και δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας(!) θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη αιματοχυσία. Πάντως, εκπρόσωπος του Προέδρου της Νιγηρίας Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, επιχείρησε να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκαλεί η κινητοποίηση εκατοντάδων ένοπλων στρατιωτικών και αστυνομικών στο Ουάρι του Νίγηρα, λέγοντας πως επιβάλλεται γιατί «κάποια από τα μέλη των ένοπλων ομάδων διαθέτουν πολύ εξεζητημένα όπλα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ