ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /28
Νεανική κοσμοπλημμύρα!

Το πάρκο ασφυκτικά γεμάτο από την πρώτη μέρα

Μεγάλο αντάμωμα, αντάξιο της 100χρονης ηρωικής πορείας του ΚΚΕ και των 50 χρόνων που διένυσε μέχρι τώρα επάξια η ΚΝΕ στο πλευρό του, είναι το φετινό Φεστιβάλ που άνοιξε χτες τις πύλες του στον γνώριμο χώρο του πάρκου Τρίτση στο Ιλιον και το οποίο εκπέμπει το σύνθημα «Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ. Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!». Για να σηματοδοτήσει, με αυτούς τους στίχους από το «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Γ. Ρίτσου, ότι σ' αυτήν τη διαδρομή μέσα στις δεκαετίες, με τις ανηφόρες και τις κατηφόρες της, ό,τι κατακτήθηκε από το λαό μας, με τους κόπους και τις θυσίες του, είχε μπροστάρη το ΚΚΕ. Και αυτή η διαδρομή ανοίγει το δρόμο για το μέλλον...

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα και κορυφώνονται αύριο με την κεντρική πολιτική συγκέντρωση του Φεστιβάλ, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στις 20.45. Νωρίτερα, στις 20.30, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Η ροή του κόσμου ξεκίνησε χτες από νωρίς το απόγευμα, με συνεργεία της ΚΝΕ να τον υποδέχεται με τον «Οδηγητή» και τον «Ριζοσπάστη» στο χέρι, με κουπόνια ενίσχυσης του Φεστιβάλ και κυρίως με ευγένεια και με το χαμόγελο στα χείλη, καλωσορίζοντάς τους στη μεγάλη πολιτική γιορτή. Οχι μόνο γιορτή της νεολαίας, όπως εξάλλου είναι κάθε χρόνο το Φεστιβάλ, αλλά γιορτή και τιμή σε μια αγωνιστική αταλάντευτη πορεία 100 χρόνων για τα δίκια του λαού, για την επαναστατική αλλαγή του κόσμου. Γιατί «όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς, τίποτα δε γίνεται άμα είσαι θεατής», όπως λέει και το σύνθημα στη Λαϊκή Σκηνή το οποίο συναντά ο περισσότερος κόσμος που μπαίνει από εκείνη την είσοδο στο πάρκο. Και προχωρώντας στον μεγάλο διάδρομο, διατρέχει τη μορφή του Νίκου Μπελογιάννη από το γνωστό σκίτσο του Πικάσο, με το σύνθημα «Το ΚΚΕ δήλωση μετανοίας δεν υπογράφει», συναντά τους χώρους των νέων εργαζομένων και των φοιτητών, που δηλώνουν «Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες - παλεύουμε για μόρφωση και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα», ενώ ψηλά δεσπόζει το γιγαντοσύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε - Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών». Κι απέναντι ακριβώς είναι η τέταρτη, νέα Σκηνή, που στήθηκε φέτος στο Φεστιβάλ για να χωρέσει τον μεγάλο πλούτο του καλλιτεχνικού προγράμματος.

Κάθε χώρος του Φεστιβάλ δείχνει - και είναι πράγματι - φέτος πιο αναβαθμισμένος: Από την κεντρική έκθεση που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, μέχρι τις εκθέσεις σε κάθε χώρο του Φεστιβάλ, από τα περίπτερα φορέων και οργανώσεων, και τους χώρους της νεολαίας που ζωντανεύουν με μια σειρά διαδραστικές δραστηριότητες, μέχρι τη Διεθνούπολη με τις 40 αντιπροσωπείες της φέτος που συνιστούν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων, την «πολύβουη κυψέλη» των μαθητών και τον υψηλής αισθητικής χώρο του Πολιτισμού, το βιβλιοπωλείο με τις μεγάλες προσφορές και φυσικά τις δεκάδες συναυλίες και αφιερώματα που πλαισιώνουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα...

ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ 100ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΑ 50ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πόλος έλξης για τους επισκέπτες

Η έκθεση αφιερωμένη στα 100χρονα του ΚΚΕ και στα 50χρονα της ΚΝΕ είναι από τους πόλους έλξης των επισκεπτών του Φεστιβάλ. Αρχειακό υλικό, ντοκουμέντα, φωτογραφίες αναρτημένα σε ταμπλό - διαταγμένα στο χώρο σαν αχτίδες ήλιου - αλλά και σπάνια αντικείμενα από το Αρχείο του ΚΚΕ τοποθετημένα ανάμεσά τους ζωντανεύουν στιγμές της Ιστορίας αυτής.

Μικροί και μεγάλοι κοντοστέκονται σε κείμενα που μαρτυρούν τα πρώτα βήματα του Κόμματος, την ηρωική συνέχεια. Παρατηρούν αντικείμενα όπως τα παπούτσια με τον κούφιο πάτο για να μεταφέρουν παράνομα κείμενα, γιατί όπως είπε ένας επισκέπτης «η ανάγκη βάζει το μυαλό να γεννήσει ιδέες».

Την έκθεση προσεγγίζουν είτε ατομικά είτε ομάδες στις οποίες γίνεται σύντομη παρουσίαση της δομής και του περιεχομένου της.

Ξεχωριστή στιγμή στη χτεσινή πρώτη μέρα όταν στην έκθεση βρέθηκε ο Νίκος Κουβαράς, ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ, ο οποίος πριν λίγες μέρες έδωσε στο ΚΚΕ το όπλο που είχε στα βουνά, το οποίο και κοσμεί μια από τις προθήκες της έκθεσης.

«Εχω έρθει και άλλες φορές στο Φεστιβάλ, σήμερα όμως είμαι πιο χαρούμενος καθώς βρίσκεται εδώ το όπλο μου», τόνισε ο Ν. Κουβαράς, προσθέτοντας ότι «ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί».

Ο Ν. Κουβαράς από το 1950 έως το 1952 παρέμεινε στα βουνά της Ρούμελης με τον σύντροφό του Κώστα Τσέτσο. Μετά το χαμό του συντρόφου του και έως το 1955 παρέμεινε μόνος του στην ορεινή Φθιώτιδα. Την άνοιξη του 1955 για να αποφευχθεί ο μαζικός εκτοπισμός 60 οικογενειών της περιοχής, παραδόθηκε στον τότε υπουργό Ασφαλείας, με τη ρητή όμως συμφωνία ότι δεν θα υπογράψει δήλωση μετανοίας και δεν θα εξοριστεί.

Ο Νίκος Κουβαράς, ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ
Ο Νίκος Κουβαράς, ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ
Η σκυτάλη στα χέρια όλων των παιδιών!

Το δικό τους ραντεβού στο χώρο του «κόκκινου Αερόστατου» για να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στην κεντρική έκθεση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, έδωσαν χτες μαθητές Γυμνασίου. Η ξενάγηση ξεκίνησε με την ερώτηση: Μπορεί να είναι κάποιος νέος 100 χρόνων; Ενώ η συνέχεια δόθηκε με ένα άλλο ερώτημα: Γιατί ιδρύθηκε το ΚΚΕ; Από μία ανάγκη - να αντεπεξέλθουν οι φτωχοί εργαζόμενοι απέναντι στην εκμετάλλευση - αλλά κι ένα όνειρο - να αλλάξουν τον κόσμο!

Βασικοί σταθμοί της ξενάγησης αποτέλεσαν η ενότητα για τους εργατικούς αγώνες με σύνθημα: «τίποτα δε χαρίζεται, τα πάντα κατακτιούνται με αγώνες», για την καταστολή και τις εξορίες που επιβλήθηκαν μάταια στους κομμουνιστές για να σκύψουν το κεφάλι, για την ίδρυση και τη δράση του ΕΑΜ και του ΔΣΕ. Σε μία συγκινητική στιγμή, στο τέλος της ξενάγησης, τα παιδιά κλήθηκαν να σχηματίσουν έναν κύκλο. Συζήτησαν για το ποιοι ήταν όλοι αυτοί που έδωσαν πνοή στην 100χρονη πορεία του Κόμματος. Τι ήταν αυτό που τους έκανε ήρωες, που τους έδωσε δύναμη να αντέξουν και να συνεχίσουν. Ηταν αγόρια και κορίτσια που βασίζονταν στις ιδέες τους και τη δύναμη της οργανωμένης πάλης. Ολοι αυτοί έδιναν τη σκυτάλη ο καθένας στον επόμενο και τώρα την αφήνουν σε εμάς... Και τότε μία σκυτάλη γύρισε τον κύκλο για να περάσει από τα χέρια όλων των παιδιών!

Πούλμαν για το Φεστιβάλ

Για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δρομολογούν πούλμαν. Πιο συγκεκριμένα:

-- Γαλάτσι: Σάββατο, 18.00, Παλιό Τέρμα (Γαλατσίου και Βεΐκου).

-- Χαλάνδρι: Σάββατο, 18.00, από γωνία 25ης Μαρτίου & Παλαιολόγου.

-- Ελευσίνα: Σάββατο, στις 18.00 από το δημοτικό πάρκινγκ.

Κέντρο Αθήνας (για Σάββατο):

-- Αμπελόκηποι: 18.00, από πλ. Αγίου Δημητρίου (Πανόρμου).

-- Γκύζη: 18.10, από Λ. Αλεξάνδρας και Γκύζη.

-- Πολύγωνο: 18.20, από Βριλησσού και Μητροπέτροβα.

-- Πλατεία Κολιάτσου: 18.00.

-- Τέρμα Πατησίων: 18.00, από την Τράπεζα Πειραιώς.

-- Νέος Κόσμος: 18.15, από Φραντζή και Ηλία Ηλιού.

-- Κουκάκι: 18.30, από Πάρκινγκ Σταθμού Μετρό Συγγρού - «Φιξ» (Συγγρού και Φραντζή).

Ανατολικές Συνοικίες:

-- Βύρωνας: Παρασκευή 18.30 και Σάββατο 18.00 από πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ταπητουργείο).

-- Ζωγράφου: Παρασκευή 18.30 και Σάββατο 18.00 από διασταύρωση Ούλοφ Πάλμε και Παπάγου.

-- Ηλιούπολη: Παρασκευή 18.30 και Σάββατο 18.00 από Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

-- Καισαριανή: Κάθε μέρα 18.00 από πλατεία δημάρχου Π. Μακρή.

-- Υμηττός: Παρασκευή 18.30 και Σάββατο 18.00 από Αγία Φωτεινή.

-- Δάφνη: Παρασκευή 18.30 και Σάββατο 18.00 από Γυμναστική Ακαδημία.

Νότιες Συνοικίες:

-- Καλλιθέα: Παρασκευή 18.15 και Σάββατο 17.30 από πλ. Δαβάκη.

-- Ν. Σμύρνη: Παρασκευή 18.30 και Σάββατο 17.00 από πλατεία Αγ. Φωτεινής (Polis Park).

-- Μπραχάμι: Παρασκευή 18.30 και Σάββατο 17.15, Αγ. Δημητρίου (πλ. Ελ. Βενιζέλου).

-- Π. Φάληρο: Παρασκευή 18.00 και Σάββατο 16.45, Αμφιθέας (πλ. Ντάβαρη).

-- Γλυφάδα: Παρασκευή και Σάββατο στις 18.00, Αγ. Τρύφωνα

-- Ελληνικό: Παρασκευή 18.10 και Σάββατο 17.15, πλ. Σουρμένων.

-- Αργυρούπολη: Παρασκευή 18.20 και Σάββατο 17.30, δημαρχείο Αργυρούπολης.

-- Αλιμος: Παρασκευή και Σάββατο στις 18.00, Δωδεκανήσου 65.

Πειραιάς:

-- Κέντρο Πειραιά: Παρασκευή 18.30, Δημοτικό Θέατρο και Σάββατο 18.00, Δημοτικό Θέατρο και Αγ. Σοφία (Σαλαμίνος και Βλαχάκου).

-- Πέραμα: Κάθε μέρα στις 18.00, Λ. Ειρήνης 73.

-- Κερατσίνι: Παρασκευή 18.30, πλ. Λαού (Ταμπούρια) και Σάββατο 18.00, πλατεία Λαού (Ταμπούρια), Λ. Λαμπράκη & Π. Φύσσα (Αμφιάλη), πλ. Χαραυγής (πρ. Μισαηλίδη), πλ. Κοσκινά (πρ. Ευφραιμίδη - Δραπετσώνα).

-- Νίκαια: Κάθε μέρα, στις 18.00, από πλατεία Κουμπάκη (Νεάπολη), πλ. Χαλκηδόνας, Περιβολάκι και Γενικό Κρατικό.

-- Κορυδαλλός: Παρασκευή 18.30 και Σάββατο 18.00, Πνευματικό Κέντρο (Πλειάδες - Λ. Λαμπράκη).

Μεσόγεια - Λαυρεωτική (κάθε μέρα):

-- Γέρακας: 18.30, ΕΛΤΑ (Μαραθώνος 93).

-- Γλυκά Νερά: 18.40, πλατεία Βασιλόπουλου.

-- Καλύβια: 18.30, δημαρχείο Καλυβίων.

-- Κερατέα: 18.20, πλ. Αγίου Δημητρίου.

-- Κορωπί: 18.00, «Σκλαβενίτη».

-- Παιανία: 18.20, διασταύρωση Λαγού.

-- Λαύριο: 18.00, Αγαλμα Μεταλλωρύχων.

-- Μαρκόπουλο: 18.40, Φανάρια νεκροταφείου.

-- Παλλήνη: 17.30, εκκλησία Αγ. Τρύφωνα.

-- Αρτέμιδα: 17.30, Μέδουσα.

-- Ν. Μάκρη: 18.00, κεντρική πλατεία.

-- Ραφήνα: 18.20, κτίριο πρώην ΟΤΕ.

Η πρόσβαση με αυτοκίνητο και συγκοινωνίες

Η πρόσβαση στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» μπορεί να γίνει ως εξής:

  • Με λεωφορείο

-- Α10 Στ. Λαρίσης - Αχαρναί, Β10 Στ. Λαρίσης - Αχαρναί, 735 Σταθμός Κάτω Πατήσια - Ζεφύρι - Αχαρναί, στη στάση «1η Πολυκατοικιών».

-- Β12 Μάρνη - Ανω Λιόσια, 711 Ζωφριά - Αττική, στη στάση «6η Χασιάς».

-- 420 Πειραιάς - Αγιοι Ανάργυροι, 892 Αγία Βαρβάρα - Χαϊδάρι - Αγιοι Ανάργυροι, στη στάση «Τέρμα».

  • Οδικώς

-- Από την Αττική Οδό, στον κόμβο 7 που οδηγεί στη λεωφόρο Δημοκρατίας και στον κόμβο 6 που οδηγεί στη λεωφόρο Χασιάς (Φυλής).

-- Από την Εθνική Οδό, στην έξοδο στον κόμβο για Αγίους Αναργύρους - Ιλιον («Τρεις Γέφυρες»).

  • Από τον προαστιακό, στη στάση Αγίων Αναργύρων και από εκεί με τα λεωφορεία Α10, Β10, 735, Β12, 711.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ