Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ 100ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΑ 50ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πόλος έλξης για τους επισκέπτες

Η έκθεση αφιερωμένη στα 100χρονα του ΚΚΕ και στα 50χρονα της ΚΝΕ είναι από τους πόλους έλξης των επισκεπτών του Φεστιβάλ. Αρχειακό υλικό, ντοκουμέντα, φωτογραφίες αναρτημένα σε ταμπλό - διαταγμένα στο χώρο σαν αχτίδες ήλιου - αλλά και σπάνια αντικείμενα από το Αρχείο του ΚΚΕ τοποθετημένα ανάμεσά τους ζωντανεύουν στιγμές της Ιστορίας αυτής.

Μικροί και μεγάλοι κοντοστέκονται σε κείμενα που μαρτυρούν τα πρώτα βήματα του Κόμματος, την ηρωική συνέχεια. Παρατηρούν αντικείμενα όπως τα παπούτσια με τον κούφιο πάτο για να μεταφέρουν παράνομα κείμενα, γιατί όπως είπε ένας επισκέπτης «η ανάγκη βάζει το μυαλό να γεννήσει ιδέες».

Την έκθεση προσεγγίζουν είτε ατομικά είτε ομάδες στις οποίες γίνεται σύντομη παρουσίαση της δομής και του περιεχομένου της.

Ξεχωριστή στιγμή στη χτεσινή πρώτη μέρα όταν στην έκθεση βρέθηκε ο Νίκος Κουβαράς, ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ, ο οποίος πριν λίγες μέρες έδωσε στο ΚΚΕ το όπλο που είχε στα βουνά, το οποίο και κοσμεί μια από τις προθήκες της έκθεσης.

«Εχω έρθει και άλλες φορές στο Φεστιβάλ, σήμερα όμως είμαι πιο χαρούμενος καθώς βρίσκεται εδώ το όπλο μου», τόνισε ο Ν. Κουβαράς, προσθέτοντας ότι «ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί».

Ο Ν. Κουβαράς από το 1950 έως το 1952 παρέμεινε στα βουνά της Ρούμελης με τον σύντροφό του Κώστα Τσέτσο. Μετά το χαμό του συντρόφου του και έως το 1955 παρέμεινε μόνος του στην ορεινή Φθιώτιδα. Την άνοιξη του 1955 για να αποφευχθεί ο μαζικός εκτοπισμός 60 οικογενειών της περιοχής, παραδόθηκε στον τότε υπουργό Ασφαλείας, με τη ρητή όμως συμφωνία ότι δεν θα υπογράψει δήλωση μετανοίας και δεν θα εξοριστεί.




Ο Νίκος Κουβαράς, ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ
Ο Νίκος Κουβαράς, ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ