Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μια έκδοση - φόρος τιμής στους αλύγιστους κομμουνιστές

«ΑΘΑΝΑΤΟΙ!»: Στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του '44 αφιερώνεται η έκδοση που διακινεί η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στο Φεστιβάλ

Το εξώφυλλο της έκδοσης
Το εξώφυλλο της έκδοσης
Μια μικρή φωτογραφική έκθεση με στιγμιότυπα από την πλούσια δράση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ την περασμένη χρονιά «ντύνει» το περίπτερο της Οργάνωσης στο χώρο του Φεστιβάλ, ενώ δεκάδες τέτοιες φωτογραφίες προβάλλονται σε ειδική οθόνη δίπλα στο περίπτερο.

Παράλληλα, διακινείται η νέα έκδοση της ΚΟ Αττικής, που είναι αφιερωμένη στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του 1944. Οι 130 σελίδες της έκδοσης, που έχει τίτλο «ΑΘΑΝΑΤΟΙ!», αποτελούν φόρο τιμής στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, που στήθηκαν με περηφάνια μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, στις εξορίες και τις φυλακές, σε κάθε είδους δοκιμασία τον περασμένο αιώνα.

Ο αναγνώστης της μπροσούρας μπορεί να διαβάσει την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στο διήμερο εκδηλώσεων για τους 200 κομμουνιστές, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Απρίλη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, εγκαινιάζοντας τις «100 εκδηλώσεις σε 100 πόλεις» για τα 100χρονα του Κόμματος. Στην έκθεση φιλοξενείται επίσης φωτογραφικό υλικό από τη μεγάλη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου, με την οποία ολοκληρώθηκε το διήμερο.

Επίσης, περιλαμβάνονται οι εισηγητικές ομιλίες στα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν μια μέρα πριν (28/4), με θέματα «Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στο Μεσοπόλεμο. Η συμβολή του ΚΚΕ» και «Η γνώση και η μόρφωση βασικό συστατικό της κομμουνιστικής πρωτοπορίας. Το παράδειγμα της Ακροναυπλίας».

Οι σελίδες του αφιερώματος εμπλουτίζονται με τα ονόματα και σύντομα βιογραφικά στοιχεία των 200 ηρώων κομμουνιστών καθώς και με λογοτεχνικά αποσπάσματα και ποιήματα, εμπνευσμένα από τη θυσία τους. Ξεχωριστή ενότητα αφιερώνεται σε αρχειακό υλικό, σχετικό με τους 200, που ξεκινάει από τις μάχες που έδωσαν οι κομμουνιστές στο Μεσοπόλεμο, σε μια περίοδο που σφυρηλατήθηκαν, σε συνθήκες σκληρών διώξεων. Φωτογραφίες από την Ακροναυπλία, από άλλες φυλακές και εξορίες, γράμματα και έργα εξορίστων, δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» αποτελούν ψηφίδες της εποχής στην οποία ανδρώθηκαν οι 200 κομμουνιστές της Καισαριανής. Συγκλονίζουν επίσης σημειώματα που άφησαν οι μελλοθάνατοι λίγο πριν εκτελεστούν, δίνοντας το παράγγελμα για συνέχιση της πάλης.


Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων από την ΕΠ της ΚΟ Αττικής στον πρόλογο της έκδοσης, «η έκδοση αυτή αποτελεί ακόμη μια προσπάθεια να μεταδοθεί πλατιά στους εργαζόμενους και τη νεολαία η ιστορική αλήθεια, που χτυπιέται ανελέητα από την επιχείρηση παραχάραξης και ξαναγραψίματος της Ιστορίας από τις αστικές κυβερνήσεις, το κεφάλαιο, την ΕΕ. Είναι μια προσπάθεια να συνειδητοποιηθεί από πού πηγάζει το μεγαλείο εκείνο που οδήγησε δεκάδες χιλιάδες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, περήφανους, άφοβους να στέκονται μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα, να αντέχουν στις φυλακές και τις εξορίες, να δείχνουν το δρόμο, αλύγιστοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ