ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Πρόσκληση συστράτευσης με το ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή τους, 72 αγωνιστές, που κατά καιρούς έχουν αγωνιστεί από τις γραμμές του Κόμματος και της ΚΝΕ, καλούν κάθε παλιό συναγωνιστή και σύντροφο να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στην επικείμενη εκλογική μάχη

Κάλεσμα συμπαράταξης με το ΚΚΕ για να «δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα ο συμβιβασμός και η μοιρολατρία», απευθύνουν σε κάθε παλιό συναγωνιστή και σύντροφο, 72 αγωνιστές από την περιοχή της Ηλιούπολης.

Οπως αναφέρουν στο κείμενο που υπογράφουν: «Ολοι εμείς που υπογράφουμε και απευθύνουμε τούτο το κάλεσμα άλλοι βαδίσαμε για κάμποσα χρόνια το δρόμο της λαϊκής πάλης, πορευτήκαμε και εμπνευστήκαμε από τις ιδέες και την πολιτική του ΚΚΕ, άλλοι δράσαμε στους αγώνες και τους φορείς του λαϊκού κινήματος, στα συνδικάτα, στους πολιτιστικούς συλλόγους, στο νεολαιίστικο κίνημα, οδηγήσαμε και οδηγηθήκαμε στους δρόμους της πάλης για την Ειρήνη ενάντια στους πολέμους της νέας τάξης.

Μέσα σ' αυτή την πορεία, αποκτήσαμε τη γνώση, τη συνείδηση του υπεύθυνου, του αγωνιζόμενου ανθρώπου, που κατανοεί και αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κοινωνίας σαν δικά του προβλήματα. Γι' αυτή μας τη δράση δε μετανιώσαμε, ήταν αυτή η δράση, αυτή η πορεία που μας βοήθησε να διαμορφώσουμε τα καλύτερα στοιχεία της προσωπικότητάς μας, γίναμε μέρος της μεγάλης ιστορικής πορείας του κινήματος για τη χειραφέτηση του ανθρώπου, για την απαλλαγή της κοινωνίας από την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Μια πορεία που δεν είναι πάντα ομαλή, ούτε ευθύγραμμη, έχει καμπές και πισωγυρίσματα. Σε μία από αυτές τις καμπές κάποιοι από εμάς αναζήτησαν άλλους δρόμους, κάποιοι αποτραβήχτηκαν, κανείς μας όμως δεν έμεινε όλο αυτό τον καιρό αδιάφορος στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι».

«Η ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης έσπειρε αναμφισβήτητα την ηττοπάθεια και την απογοήτευση. Ομως πολύ γρήγορα τίναξε και τις αυταπάτες που γέννησε, μίκρυνε προσωπικές πίκρες και απογοητεύσεις, βάθυνε τη σκέψη μας για την πορεία και τη γραμμή ανασύνταξης του κινήματος, μας έβαλε να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας.

Η δεκαετία που διανύσαμε ήταν πολύ κρίσιμη. Τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά χρόνο με το χρόνο, με μεγάλη δυσκολία καλύπτουν τις ανάγκες τους, η αβεβαιότητα μεγαλώνει, η ανεργία χτυπάει την πόρτα των περισσότερων, η φτώχεια απλώνει φτερά και μέχρι εκεί που χτες έμοιαζε ίσως απίθανο. Οι συνθήκες δουλιάς χειροτερεύουν, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί γιγαντώνονται, κάθε είδους αντικοινωνικά φαινόμενα εξαπλώνονται, ο ηθικός και αισθητικός εξευτελισμός αγκαλιάζει τις περισσότερες πλευρές της ζωής μας».

«Η δημιουργία της ΕΕ, η ΟΝΕ, η επιβολή του ευρώ, η ενσωμάτωση της Ελλάδας σ' αυτή την πορεία δεν έφερε την άνοιξη για τους εργαζόμενους της χώρας μας», επισημαίνουν και συνεχίζουν: «Η νέα ιμπεριαλιστική τάξη ξεθεμελιώνει χώρες και λαούς.

Μετά από χρόνια αποτιμήσεων και αναλογιζόμενοι τις ευθύνες μας δίνουμε και πάλι το "παρών". Σήμερα, δεν υπάρχει περιθώριο άλλης αναμονής. Στους δρόμους της κοινής πάλης θα δοκιμαστούν οι επιφυλάξεις και οι τυχόν διαφωνίες μας. Σήμερα έχουμε την πείρα και τη γνώμη για να μπορέσουμε όλοι μαζί, στο πλάι του ΚΚΕ να δώσουμε νέα πνοή στους νέους αγώνες του λαού μας για την κοινωνική πρόοδο και το σοσιαλισμό. Στους δρόμους για το αύριο κρίνονται τα περασμένα. Να αντιπαρατεθούμε στο επίπεδο της πάλης και των ιδεών με τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού».

«Η 85χρονη διαδρομή του ΚΚΕ - καταλήγει το κείμενο - θεμελιώθηκε στη βαθιά πίστη του στο δίκιο των εργαζομένων και του λαού και στη δυνατότητά τους να το επιβάλλουν. Σήμερα σε συνθήκες επίθεσης του κεφαλαίου σε όλα τα μέτωπα αυτό έχουμε ανάγκη, να προβάλουμε τη δύναμη και τις δυνατότητες του λαού και της εργατικής τάξης για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, ένας κόσμος όπου ο λαός θα μπορεί να διαφεντεύει το μόχθο του.

Καλούμε κάθε παλιό συναγωνιστή και σύντροφο να συμπαραταχτεί με το ΚΚΕ, για να δεχτεί ισχυρό πλήγμα ο συμβιβασμός και η μοιρολατρία. Με την πείρα μας, τις σκέψεις μας να συμβάλουμε στην αποφασιστική ενίσχυσή του σ' αυτές τις εκλογές, προϋπόθεση απαραίτητη να δυναμώσει το ριζοσπαστικό ρεύμα στο λαό, να γίνει πιο ορατή η προοπτική του λαϊκού μετώπου και της λαϊκής συμμαχίας».

Το κείμενο υπογράφουν:

- Τσακαλίνη Ματίνα, ιδιωτική υπάλληλος

- Καρακατσάνη Βηθλεέμ, συνταξιούχος

- Καρακατσάνης Σωτήρης, συνταξιούχος

- Γκότσης Αθανάσιος, καλλιτέχνης

- Γκότση Ελένη, καλλιτέχνης

- Γκότσης Νίκος, καλλιτέχνης

- Κομούτσου Κατερίνα, υπάλληλος

- Πανουσάκης Θωμάς, επαγγελματίας

- Χαντζής Γιώργος, μεταλλουργός - συνδικαλιστής

- Ντάλας Μιχάλης, επαγγελματίας

- Βαλκανά Φωτεινή, εμποροϋπάλληλος

- Γιαννόπουλος Γιάννης, μηχανολόγος

- Λιβιτσάνη Αιμιλία, λογίστρια

- Πολυμενάκου Στρατηγούλα, ιδιωτική υπάλληλος

- Πεντεφούτης Θοδωρής, ασφαλιστής

- Βασιλάρα Ουρανία

- Παπανδρέου Κώστας, επαγγελματίας

- Γραμματικοπούλου Ηρα, συνταξιούχος

- Γαλάτης Διονύσης, ιδιωτικός υπάλληλος

- Κακολύρη Βάσω, εργάτρια

- Μάμου Μαρία, οικιακά

- Βλάχος Μιχάλης, οικοδόμος

- Συκά Αννα, εργάτρια

- Αθανασιάδης Σπύρος, ηλεκτρολόγος - μηχανικός

- Θεοχαρόπουλος Γιώργος, μουσικός

- Κορνάρος Μίλτος, τοπογράφος

- Μπαταγιά Αργυρώ, τοπογράφος

- Ψαρρός Βασίλης, ιδιωτικός υπάλληλος

- Ψαρρά Σεβαστή, οικιακά

- Μπαλαμώτη Κατερίνα, βρεφονηπιοκόμος

- Καραλιάς Αθανάσιος, επαγγελματίας

- Πετρόλια Αναστασία, εμποροϋπάλληλος

- Σουλιώτης Παύλος, δημοτικός υπάλληλος

- Χούκλη Ιωάννα, οικιακά

- Σουβλερός Μανώλης, εκπαιδευτικός

- Μαρλαφέκας Δημήτρης, οικοδόμος

- Παδαρνίτσα Ρένα, ιδιωτική υπάλληλος

- Παδαρνίτσας Δημήτρης, δημόσιος υπάλληλος

- Δημουλά Μαρία, οικιακά

- Βαβανέλος Κώστας, συνταξιούχος

- Ορφανός Σταύρος, βιβλιοπώλης

- Μαρκοπούλου Κατερίνα, δημόσιος υπάλληλος

- Λάβαρης Κώστας, εκπαιδευτικός

- Μεραβελιωτάκη Χρυσούλα, εκπαιδευτικός

- Καλαμούκης Θύμιος, δημοσιογράφος

- Καγεώργης Πάτροκλος, οικοδόμος

- Αποστολός Βασίλης, ηλεκτρολόγος - μηχανολόγος, δημόσιος υπάλληλος

- Αράπη Φανή, συνταξιούχος ασφαλίστρια

- Αλιφραγκή Σμαράγδα, έμπορος

- Κερασιώτης Νίκος, δημοτικός υπάλληλος

- Γιαλαμάς Γιάννης, χημικός μηχανικός

- Μαλιός Νίκος, εκπαιδευτικός

- Κουτσοχέρας Γιώργος, έμπορος

- Αθανασόπουλος Γιώργος, εκπαιδευτικός

- Σελληνιωτάκης Ανδρέας, εκπαιδευτικός

- Κυβέλου Μαρία, εκπαιδευτικός

- Χήρα Αγαθή, εκπαιδευτικός

- Κυριακόπουλος Ανδρέας, ελεύθερος επαγγελματίας

- Κορδάκης Θανάσης, δημοτικός υπάλληλος

- Ξηρόκωστας Διονύσης, δημοτικός υπάλληλος

- Καλπάκης Αρης, συνταξιούχος

- Μιχαλακάκος Παναγιώτης, δημοτικός υπάλληλος

- Χασιώτης Γιάννης, δημοτικός υπάλληλος

- Μυρωδιά Μαρία, εκπαιδευτικός

- Πέππας Δημήτρης, σερβιτόρος

- Ελευθεριάδης Σταύρος, έμπορος

- Αντωνάκος Γιώργος, ηλεκτρολόγος

- Αντωναροπούλου Νόπη, επαγγελματίας

- Αντωναρόπουλος Γιώργος, δημοτικός υπάλληλος

- Τσιμογιάννης Στέλιος, δημοσιογράφος

- Σοφιανοπούλου Αμαλία, μοντελίστ

- Τσιμογιάννης Νίκος, φοιτητής


ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Συνεργάτες στην κατεδάφιση

Η επίθεση κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων την τελευταία 30ετία δίνει την καλύτερη απόδειξη της συνενοχής των συνεταίρων του δικομματισμού. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έχουν επιδοθεί σε μια σκυταλοδρομία με στόχο την κατεδάφιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη πρόκληση. Εργοδότες και κυβερνήσεις έβαλαν μπροστά τις μηχανές ενός οδοστρωτήρα που απειλεί να ισοπεδώσει τα στοιχειωδέστερα δικαιώματα, κατακτήσεις δεκαετιών του εργατικού κινήματος. Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, ιδιωτικοποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, είναι στην ημερήσια διάταξη στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα.

Το «μίνι ασφαλιστικό», που ψηφίστηκε επί της αρχής, προχτές στη Βουλή, συμπληρώνει το αντιασφαλιστικό πλαίσιο του νόμου που ψηφίστηκε τον Ιούνη του 2002. Ετσι, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη «χαριστική βολή» που είναι έτοιμοι να δώσουν οι συνεταίροι του δικομματισμού, όποιος και αν είναι στην κυβέρνηση, μετά τις εκλογές της 7ης του Μάρτη.

Το ξεθεμέλιωμα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης άρχισε το 1992, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, με τον περιβόητο «νόμο Σιούφα». Με το νόμο εκείνο, μεταξύ άλλων, αποδεσμευόταν το ύψος της σύνταξης από τα 20 ημερομίσθια, ενώ αυξάνονταν τα ηλικιακά όρια κατοχύρωσης δικαιώματος σύνταξης για τις γυναίκες.

Στις 30 του Αυγούστου 1992, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, δήλωνε: «Πρώτη ενέργειά μας όταν θα γίνουμε κυβέρνηση θα είναι η κατάργηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο αυτό είναι στο σύνολό του απαράδεκτο. Δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για οποιαδήποτε συζήτηση».

Από τότε πέρασαν χρόνια, το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση, αλλά όχι μόνο δεν κατάργησε το «νόμο Σιούφα», αντίθετα στήριξε σ' αυτόν τις δικές του αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις. Μέχρι που, το Νοέμβρη του 2003, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, δήλωσε στη Βουλή: «Λέμε "ναι" για ένα νόμο που είχε ψηφιστεί από τη Νέα Δημοκρατία και σωστά τον έκανε»...!

Τη σκυτάλη της δικομματικής συναίνεσης πήρε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλής, ο οποίος δήλωσε τον Ιούνη του 2002 στη Βουλή ότι το κόμμα του, αν έρθει στην κυβέρνηση, δεν πρόκειται να καταργήσει τον αντιασφαλιστικό νόμο του ΠΑΣΟΚ.

Ομως, η πλήρης ταύτιση απόψεων των δύο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αποτυπώνεται και στη συμφωνία τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι ευρωβουλευτές τους ψήφισαν και ψηφίζουν όλες τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανατροπή των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ