ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Εσπευσμένη άφιξη Μομπούτου στην Κινσάσα

... ενώ ο ηγέτης των ανταρτών, Λόρεντ Καμπίλα, έφθανε στο Κισανγκάνι με τιμές απελευθερωτή

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Ο ηγέτης των Ζαϊρινών ανταρτών Λόρεντ Καμπίλα επισκέφτηκε χτες για πρώτη φορά την πόλη Κισανγκάνι, όπου έγινε δεκτός ως απελευθερωτής από 10.000 Ζαϊρινούς. Νωρίτερα, ο Ζαϊρινός δικτάτορας, Μομπούτου Σεσεσέκο, κατέφθανε στο αεροδρόμιο της Κινσάσα με το ιδιωτικό του αεροσκάφος, κάνοντας προηγουμένως δήλωση - πρόταση για εκεχειρία. Στο αεροδρόμιο τον περίμεναν ελάχιστοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι με πρώτο τον πρωθυπουργό Κένγκο Ουά Ντόντο.

Τι θα μπορούσε να προσφέρει στην πολιτική κρίση της Κινσάσα η εμφάνιση του Μομπούτου; Σύμβουλοί του υποστήριζαν ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι ο τερματισμός του εμφύλιου πολέμου και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ήδη διαιρεμένη και καταρρακωμένη κυβέρνηση και το στρατό της χώρας του.

Παρά το γεγονός ότι και κάτι τέτοιο φαντάζει μάλλον απίθανο με δεδομένες τις σαρωτικές νίκες των ανταρτών στο ανατολικό Ζαϊρ, ο Πρόεδρος Μομπούτου επιχείρησε να πείσει για τα παραπάνω, στέλνοντας πριν την αναχώρησή του από τη Γαλλική Ριβιέρα φαξ στο "Ασοσιέιτεντ Πρες", με το οποίο επαναλάμβανε έμμεσα την έκκλησή του για τη σύναψη εκεχειρίας με τους αντάρτες και ξεκάθαρα ανανέωνε τις υποσχέσεις του για τη διεξαγωγή εκλογών. Το μοναδικό καινούριο στη συγκεκριμένη δήλωση Μομπούτου ήταν η συγκρότηση ενός εθνικού συμβουλίου για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας... "Το συμβούλιο θα πρέπει να απαρτίζεται από όλα τα αδέλφια μας, μηδενός εξαιρουμένου", υπογράμμιζε χαρακτηριστικά στη συγκεκριμένη γραπτή δήλωση προς το "Ασοσιέιτεντ Πρες". Ποιος μπορεί άραγε να τον πιστέψει μετά τις τόσες υποσχέσεις - χωρίς αντίκρισμα - για την ειρηνική αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα του;

Τελικά, ο Μομπούτου αναχώρησε από το νοσοκομείο "Πριγκίπισσα Γκρέις" του Μονακό νωρίς χτες το πρωί. Ανταποκριτές ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, με ανάμεικτη δόση ειρωνείας και έκπληξης, έδιναν την είδηση της αναχώρησης του δικτάτορα από τη Γαλλική Ριβιέρα, μεταδίδοντας ότι "ο Πρόεδρος Μομπούτου ανέβηκε από το αεροσκάφος, στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις"! Η έκπληξη πρέπει να θεωρείται δεδομένη, εξαιτίας των τελευταίων έντονων φημών για δραματική επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του.

Η απάντηση των ανταρτών

"Πρώτα οι διαπραγματεύσεις. Πρώτα θα μιλήσουμε", δήλωνε βιαστικά στους δημοσιογράφους ο ηγέτης των ανταρτών Λόρεντ Καμπίλα, επισκεπτόμενος για πρώτη φορά την - προσφάτως καταληφθείσα από τις δυνάμεις του - πόλη Κισανγκάνι.

Η υποδοχή του Καμπίλα από το πλήθος, που κατά πολλούς ξεπερνούσε τους 10.000, ήταν τόσο θερμή, που πολλοί από τους συγκεντρωμένους τον χαρακτήρισαν απεσταλμένο του Θεού. "Ο Θεός μας έστειλε τον Καμπιλά... είναι ο Μωυσής μας", δήλωνε ο 23χρονος σπουδαστής, Αλφα Καγκούντι.

Ο Λόρεντ Καμπίλα, ηγέτης της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ" είχε δηλώσει στο παρελθόν πως θα συμφωνούσε με την προοπτική επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας, μόνο στην περίπτωση που είχε πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Μομπούτου Σεσεσέκο. Λίγες ώρες μετά, στους δρόμους της πρωτεύουσας, κάτοικοι ρωτιούνταν από τους δημοσιογράφους εάν θα υποδεχτούν τον Μομπούτου. Ενας άνεργος λογιστής, ο Σαμουέλ Λούκτα, υπογράμμιζε: "Μας έχει ταπεινώσει ως λαό... Μας συμπεριφέρεται σαν ζώα. Για ποιο λόγο να τον υποδεχτούμε;".

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν για ΝΑΤΟ

ΕΛΣΙΝΚΙ.-

Με τη συμφωνία ότι οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας Μπιλ Κλίντον και Μπορίς Γιέλτσιν "εξακολουθούν να διαφωνούν" στο κύριο ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ολοκληρώθηκε η διήμερη Συνάντηση Κορυφής στο Ελσίνκι. Σχετικά μ' αυτό, στην κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρεται: "Σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από τη διαφωνία στο θέμα αυτό, οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν ότι θα δουλέψουν από κοινού για τη σύνταξη ενός εγγράφου, το οποίο θα ορίζει τη συνεργασία ΝΑΤΟ - Ρωσίας ως ένα σημαντικό στοιχείο του ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας". Ο Κλίντον κατέστησε σαφές ότι η πορεία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί, όπως έχει προγραμματιστεί, παρά τις αντιθέσεις της Ρωσίας και πως η Ατλαντική Συμμαχία θα καλέσει ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στους κόλπους της. Από τη μεριά του, ο Γιέλτσιν υπογράμμισε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς είναι ένα "λάθος". Ο χάρτης που διαπραγματεύονται το ΝΑΤΟ και η Ρωσία θα είναι "μια δέσμευση μεγάλης διάρκειας" και θα υπογραφεί από τα 16 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και από τη Ρωσία "σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο", τονίζεται στην ανακοίνωση. Επίσης, ο Κλίντον για να δελεάσει κάπως τον Γιέλτσιν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και οι έξι εταίροι τους στο "G7" δέχτηκαν να "αυξήσουν ουσιαστικά" το ρόλο της Ρωσίας στους κόλπους της ομάδας των πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου, που θα γίνει από τον προσεχή Ιούνη στο Ντένβερ "η διάσκεψη των οκτώ".

Από την άλλη μεριά, ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστζέμπσκι επισήμανε ότι οι Κλίντον και Γιέλστιν υιοθέτησαν πέντε κοινές δηλώσεις, η μια από τις οποίες αφορά την ασφάλεια της Ευρώπης, όπου και διατυπώνονται οι διαφωνίες για την επέκταση του ΝΑΤΟ. Οι υπόλοιπες αφορούν τις "παραμέτρους της μελλοντικής μείωσης των πυρηνικών όπλων", τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους, τα χημικά όπλα και την αμερικανική "οικονομική πρωτοβουλία" απέναντι στη Ρωσία.

Ενας από τους ηγέτες των ανταρτών ο Λ. Καμπιλά ενώ τον υποδέχονται οι

Ενας από τους ηγέτες των ανταρτών, ο Λ. Καμπιλά, ενώ τον υποδέχονται οι οπαδοί του

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Δραματική μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων νερού!

ΓΕΝΕΥΗ.-

Η λειψυδρία, που επηρεάζει ήδη το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, αναμένεται να μετατραπεί σε χρόνιο μείζον πρόβλημα μέσα στον ερχόμενο αιώνα, εξαιτίας της υπερ-χρήσης και κατάχρησης των υδάτινων αποθεμάτων, εκτιμά έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε λόγω της σημερινής Παγκόσμιας Μέρας Νερού, αναφέρει ότι η λειψυδρία θα γίνει κρίσιμο ζήτημα μέχρι το 2030, εξαιτίας του συνδυασμού δύο παραγόντων: Της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και της ρύπανσης και καταστροφής του περιβάλλοντος.

Μέχρι σήμερα, 80 χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μείωσης των υδάτινων αποθεμάτων τους. Περίπου το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό και το 50% αυτού του αριθμού δε χρησιμοποιεί νερό για την καθημερινή υγιεινή λόγω έλλειψης...

Ακόμη και στις χώρες της Ευρώπης, περίπου 110.000.000 άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Ασθένειες που σχετίζονται με την κακή ποιότητα πόσιμου νερού όπως η χολέρα επανεμφανίζονται σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Πάνω από 20.000.000 οι πρόσφυγες στον κόσμο!

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Δραματική έκκληση προς τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου, προκειμένου να εξασφαλίσουν την προστασία των εκατομμυρίων ανά τον κόσμο προσφύγων, απεύθυνε χτες η "Διεθνής Αμνηστία".

Δεκαπέντε εκατομμύρια είναι κατά την παγκόσμια οργάνωση οι πρόσφυγες που κατάφεραν να διαφύγουν στο εξωτερικό και άλλα 20.000.000 είναι οι εκείνοι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, αλλά δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα της χώρας τους.

"Εκπληρώστε τις διεθνείς υποχρεώσεις σας, παρέχοντας στους πρόσφυγες προστασία", σημείωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης απευθυνόμενος στις κυβερνήσεις των χωρών της υφηλίου. Η έκκληση αυτή έγινε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο, όπου ανακοινώθηκε η έναρξη της εκστρατείας της "Διεθνούς Αμνηστίας" για τους πρόσφυγες.

Η ίδια οργάνωση υπογράμμισε ότι οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους είναι γυναίκες και παιδιά και ότι αναφέρονται όλο και περισσότερα κρούσματα βιασμών σε συρράξεις, όπως στο Αφγανιστάν και τη Ρουάντα... Κατήγγειλε, δε, την πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων της αξιοπρέπειας και της ασφάλειας των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που επαναπατρίστηκαν στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών και τη στάση των ΗΠΑ έναντι χιλιάδων Αϊτινών, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα τους στη διάρκεια της πολυετούς δικτατορίας, χωρίς να εξετάσουν τα αιτήματά τους για πολιτικό άσυλο.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Δημοσιογράφος πλήρωσε τις "αποκαλύψεις" με τη ζωή του

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Τόλμησε να κάνει εκστρατεία κατά της διεφθαρμένης κυβέρνησης του Προέδρου της Κολομβίας, Ερνέστο Σάμπερ. Τη μάχη την έδωσε και από τη θέση του Κογκρέσου και με τη δημοσιογραφική πένα. Τελικά, οι αποκαλύψεις του για τις διασυνδέσεις των ανθρώπων του ...Προέδρου και του ίδιου του Σάμπερ με τα καρτέλ των ναρκωτικών του στοίχισαν τη ζωή.

Ο λόγος για τον επιφανή Κολομβιανό δημοσιογράφο, Γκεράρντο Μπεντόγια Μπορέρο, διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας "Ελ Παϊς" της πόλης Κάλι, που δολοφονήθηκε χτες από άγνωστο οπλοφόρο. Ο δράστης πυροβόλησε εναντίον του Μπεντόγια έξι φορές, την ώρα που έβγαινε από κτίριο στο κέντρο της πόλης. Ο δημοσιογράφος πέθανε ακαριαία και ο άνθρωπος που τον πυροβόλησε εξαφανίστηκε με μια μοτοσικλέτα.

Ο Μπεντόγια, πριν πάρει τη θέση αυτή στην "Ελ Παϊς", είχε διατελέσει μέλος του Κογκρέσου, αντιπρόσωπος της Κολομβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για μια περίοδο διευθυντής της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας που εκδίδεται στην Μπογκοτά, "Ελ Νουέβο Σίγκλο".

Ο Μπεντόγια είχε ξεκινήσει εκστρατεία μέσω της εφημερίδας "Ελ Παϊς" ενάντια στην κυβέρνηση του Προέδρου Ερνέστο Σαμπέρ, που έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα, όπως επίσης και ενάντια στην επιρροή που ασκεί το λαθρεμπόριο ναρκωτικών σε όλους τους τομείς της ζωής στην Κολομβία.

Η δολοφονία του Μπεντόγια έγινε μόλις μια μέρα μετά τη δολοφονία του φωτογράφου Φρέντι Ελες, που εργαζόταν στην εφημερίδα "Ελ Εσπεκταντόρ" και στην "Ελ Χεράλντο ντε Μπαρανκίλα". Ο Ελες βρέθηκε δεμένος με χειροπέδες και μαχαιρωμένος σε όλο του το σώμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ