ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΞ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Με συνοπτικές διαδικασίες το «ευρωπαϊκό Σύνταγμα»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες υπό ιταλική προεδρία, με κύριο θέμα τη Διακυβερνητική Διάσκεψη (ΔΔ) για το «ευρωπαϊκό Σύνταγμα» και την πολιτική αναθεώρηση, που θα ξεκινήσει στις 4 Οκτώβρη 2003 στη Ρώμη, με έκτακτη σύνοδο κορυφής, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Μάη 2004, με ελάχιστες προβλεπόμενες συνεδριάσεις «διαπραγμάτευσης» και συνοπτικές διαδικασίες, στη «βάση εκκίνησης» της «προσυντακτικής» εργασίας που έχει τελεστεί από τη «Συνέλευση» υπό την προεδρία του Β. Ζισκάρ ντ' Εστέν.

Στην πρώτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ, η Ιταλική Προεδρία παρουσίασε το εξάμηνο «πρόγραμμά» της, που εκτός από τη ΔΔ, προσανατολίζεται προς την ανάληψη πρωτοβουλιών για την «Ευρώπη της οικονομίας» με ιδιωτική χρηματοδότηση «μεγάλων έργων» στους τομείς μεταφορών, έρευνας και τεχνολογίας, τη συνέχιση της διαδικασίας προσχώρησης με τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, την ενίσχυση των «διατλαντικών δεσμών» και «την ανάκτηση των προνομιακών σχέσεων με την Ουάσιγκτον», καθώς και τη συνέχιση της «αντι-τρομοκρατικής ασφάλειας» της Ευρώπης στα πλαίσια του «αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».

Η δεδομένη φιλο-αμερικανική πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης του Σ. Μπερλουσκόνι αλλά και η σκληρή, αντιλαϊκή ιδεολογία του ακρο-δεξιού συνασπισμού που κυβερνά τη χώρα που αναλαμβάνει την εξάμηνη Προεδρία της ΕΕ, έχουν γίνει ήδη εμφανείς και στις Βρυξέλλες.

Κατά τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων η Ιταλική Προεδρία έθεσε μια σειρά θεμάτων εξωτερικής πολιτικής που άπτονται όλα των αμερικανικών συμφερόντων.

-- Οσον αφορά στο Ιράκ, έγινε μια πρώτη προσπάθεια άρσης των διατλαντικών διαφορών, η οποία σκόνταψε και πάλι στη Γαλλία, που αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή της ΕΕ χωρίς τη «νομιμοποίηση» του ΟΗΕ.

-- Οσον αφορά στο Ιράν, εντείνονται οι «πιέσεις» της ΕΕ για «υπογραφή πρόσθετου πρωτοκόλλου» που θα αφορά τα πυρηνικά, στη βάση της απειλής που διατύπωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης (19/20 Ιούνη 2003), ότι «η δημιουργία της πολυπόθητης εμπιστοσύνης» θα καθορίσει και θα «αλληλοενισχύσει» και τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ - Ιράν.

-- Οσον αφορά στη Μ. Ανατολή, στο χτεσινό συμβούλιο συμμετείχαν και οι ΥΠΕΞ του Ισραήλ Σ. Σαλόμ και της Παλαιστινιακής Αρχής Ν. Σάαφ. Σύμφωνα με τον Ελληνα Αναπλ. ΥΠΕΞ Τ. Γιαννίτση ήταν μια «ενδιαφέρουσα» συνάντηση, η οποία κατέδειξε ότι «οι δύο πλευρές έχουν έρθει κοντά», εκτός από ένα «ευαίσθητο σημείο που είναι ο Γ. Αραφάτ». Σύμφωνα με τον Τ. Γιαννίτση «ο Γ. Αραφάτ είναι μέρος της λύσης και δεν μπορεί να αγνοηθεί». Η ΕΕ επιμένει στη «σημασία του ρόλου της Τετραμερούς (κουαρτέτο)» και του «Οδικού Χάρτη», ο οποίος «δεν πρέπει να παγιδευτεί από εξτρεμισμούς» (Τ. Γιαννίτσης) ενώ εκτιμά ότι «η εμπλοκή των ΗΠΑ είναι ένας σημαντικός παράγοντας» και η ΕΕ θα πρέπει να 'χει «ένα διακριτό, αλλά όχι αντιθετικό ρόλο». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Ισραήλ επιμένει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία παρά μόνο με την προϋπόθεση της εξόντωσης της «Χαμάς» από (...) τους ίδιους τους Παλαιστίνιους. Ο Ν. Σάαφ αντέκρουσε ότι αυτή δεν είναι «προϋπόθεση» έναρξης διαλόγου, αλλά έναρξης εμφυλίου μεταξύ των Παλαιστινίων. Δεν έγινε συζήτηση για την πολιτική εποικισμού του Ισραήλ. Από παλαιστινιακής πλευράς τέθηκε το ζήτημα του ισραηλινού «τείχους» που κατακερματίζει τα παλαιστινιακά εδάφη και δημιουργεί τεράστια «ηθικά και οικονομικά προβλήματα».

-- Οσον αφορά στην Τουρκία, η Ιταλική Προεδρία δήλωσε ότι «θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή της προενταξιακής στρατηγικής, ενθαρρύνοντας τη δέσμευση της Τουρκικής κυβέρνησης για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την περαιτέρω προσέγγιση της Τουρκίας στην Ευρώπη, ενόψει του ελέγχου ο οποίος προβλέπεται να διενεργηθεί το προσεχές έτος και ο οποίος ευχόμαστε να αποτελέσει την απαρχή μιας αληθινής και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με στόχο την προσχώρηση».

«Διακυβερνητικές» ανησυχίες

Το χρονοδιάγραμμα και η «μεθοδολογία» ολοκλήρωσης των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης με στόχο «ένα Σύνταγμα για την Ευρώπη» αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ιταλικής Προεδρίας. Στο χτεσινό Συμβούλιο ανακοινώθηκε ότι η ΔΔ θα αρχίσει, στις 4 Οκτώβρη 2003 με έκτακτη σύνοδο κορυφής της διευρυμένης ΕΕ, στη Ρώμη. Παρά τις «φιλοδοξίες» της Ιταλικής Προεδρίας, η ΔΔ δε φαίνεται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Θα πρέπει να έχουν τελειώσει οι εργασίες και να έχει ληφθεί οριστική απόφαση πριν την 1η Μάη 2004, έτσι ώστε «να έχει υπογραφεί από τα κράτη - μέλη της διευρυμένης Ευρώπης το ταχύτερο δυνατό», ενδεχομένως πριν τις ευρωεκλογές του Ιούνη 2004. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Θεσσαλονίκης, στη ΔΔ θα λάβουν μέρος ως «πλήρη μέλη» με δικαίωμα ψήφου και τα δέκα νέα κράτη - μέλη. Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος και οι άλλες εννιά νέες χώρες θα συμμετάσχουν εξαρχής στις «διακυβερνητικές» διαδικασίες, παρόλο που θα γίνουν «πλήρη» κράτη - μέλη της ΕΕ μετά την 1η Μάη 2004. Οι τρεις «υποψήφιες» χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία) θα συμμετάσχουν σ' όλες τις συνεδριάσεις της ΔΔ «ως παρατηρητές», χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Οσον αφορά στη «μεθοδολογία», σύμφωνα με τις αποφάσεις της Θεσσαλονίκης, «τη ΔΔ θα διευθύνουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, επικουρούμενοι από τα μέλη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων (ΥΠΕΞ)». Οπως ανακοίνωσε χτες η Ιταλική Προεδρία δε θα υπάρξει «διαπραγμάτευση» σε συνεχές επίπεδο μεταξύ «εκπροσώπων» των κυβερνήσεων, όπως γινόταν σ' όλες τις μέχρι τώρα «διακυβερνητικές» (!!!) Αυτό σημαίνει ότι οι σχετικές «προτάσεις» θα έρχονται εκ των άνω έτοιμες και θα αποφασίζονται με συνοπτικές διαδικασίες στα ελάχιστα προβλεπόμενα Συμβούλια ΥΠΕΞ και αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Ουσιαστικά δεν πρόκειται για «διακυβερνητική» διαπραγμάτευση, αλλά για επιβολή αποφάσεων εκ μέρους των ευρωπαϊκών «μεγάλων δυνάμεων». Οι μικρές χώρες δε θα 'χουν καν την «πολυτέλεια» να ενημερώνονται για τις πολυσέλιδες προτάσεις, επί των οποίων θα καλούνται αμέσως να ψηφίζουν. Τα κείμενα θα φέρνει η εκάστοτε Προεδρία του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Θεσσαλονίκης «η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου θα παρέχει τη γραμματειακή υποστήριξη για τη ΔΔ». Δηλαδή ο ανεξέλεγκτος μηχανισμός του στρατοκράτη της ΕΕ Χ. Σολάνα, που είναι και ΓΓ του Συμβουλίου, θα ελέγχει περισσότερο τη «διακυβερνητική» απ' ό,τι τα ίδια τα κράτη - μέλη (!!!) Γίνεται φανερό ότι η ΔΔ που θα αποφασίσει την πολιτική αναθεώρηση της ΕΕ και το «ευρωπαϊκό Σύνταγμα» θα 'ναι μια «νομιμοποιητική διαδικασία» προαποφασισμένων κειμένων, που θα εγκρίνονται με πολιτικές συνοπτικές διαδικασίες σε ελάχιστες συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Το περιβόητο «μέλλον της Ευρώπης» θα αποφασιστεί χωρίς «διακυβερνητική» διαπραγμάτευση των κρατών - μελών της ΕΕ. Για τους λαούς της Ευρώπης δεν υπάρχει καν πρόβλεψη οποιασδήποτε «συμμετοχής». Υπενθυμίζεται ότι το «ευρωπαϊκό Σύνταγμα» θα υπερισχύει των «εθνικών» Συνταγμάτων.

Η «νέα» Ευρώπη συντάσσεται έξω και κατά στους ευρωπαϊκούς λαούς...

ΣΦΕΑ 1967 - 1974
Εκδήλωση για τα 29 χρόνια της δημοκρατίας

Εκδήλωση μνήμης διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, για την επέτειο της συμπλήρωσης 29 χρόνων, από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, με την πτώση της δικτατορίας, αύριο, Τετάρτη, 23 Ιούλη, στις 8μ.μ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο Ελευθερίας, στον ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου της ΕΑΤ- ΕΣΑ.

Ο ΣΦΕΑ 1967 - 1974 προσκαλεί τους πολίτες σε μία γιορτή, φόρο τιμής στους αγωνιστές της δημοκρατίας, που θα ξεκινήσει με κατάθεση στεφάνων, απαγγελία ποιημάτων, θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Β. Λέκκα και θα κλείσει με μια μικρή δεξίωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ