ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 23 Αυγούστου 2020
Σελ. /32
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Κυβέρνηση και «σύμμαχοι» δρομολογούν επικίνδυνες εξελίξεις

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - ΗΠΑ την Παρασκευή 14/8

Eurokinissi

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - ΗΠΑ την Παρασκευή 14/8
Οι διεργασίες που πύκνωσαν τις τελευταίες μέρες γύρω από τα Ελληνοτουρκικά, και συνολικότερα για τα ζητήματα της Ανατ. Μεσογείου, είναι ένα ακόμα σημάδι ότι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ προετοιμάζουν το έδαφος για επικίνδυνες διευθετήσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας - Τουρκίας και προωθούν τη συνεκμετάλλευση, στρώνοντας τραπέζι διαλόγου για συνολικότερες «τακτοποιήσεις» στην περιοχή, που συνδέονται με τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής και την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου.

Επιβεβαιώθηκε όμως ξανά και το γεγονός ότι οι λεγόμενες «ισχυρές συμμαχίες», που διαφημίζει η κυβέρνηση, δεν είναι η λύση αλλά η πηγή του προβλήματος, μεγαλώνουν την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, δίνουν «αέρα στα πανιά» της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης.

Στη μέγγενη των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Καταρχάς, την Παρασκευή 14/8, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, συναντήθηκε στη Βιέννη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μ. Πομπέο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην ανακοίνωση που ακολούθησε, απέφυγε και πάλι οποιαδήποτε αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα και τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις, μιλώντας γενικώς για την «επείγουσα ανάγκη για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», επί της ουσίας εξισώνοντας τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, στη λογική των «διαφιλονικούμενων υδάτων», προκειμένου να μη διαρραγεί η λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην περιοχή.

Ο Ν. Δένδιας πήρε μέρος, εκείνη την Παρασκευή, και στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο παρά τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης δεν πήρε καμία απόφαση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εξαιτίας των προκλητικών ενεργειών της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ.

Αργότερα μόνο εκδόθηκε ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, όπου οι Ευρωενωσιακοί δεν παρέλειψαν να επισημάνουν τη σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις με την Τουρκία («Ministers recalled the importance they attach to relations with Turkey»), καταρρίπτοντας για ακόμα μία φορά το κυβερνητικό αφήγημα περί «διπλωματικής απομόνωσης» της Αγκυρας.

Εξάλλου, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και την εκμετάλλευση των πόρων τους μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο «μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων», που θα γίνει βέβαια με την εποπτεία του ευρωατλαντικού παράγοντα και θα αποτυπώνει τον γενικότερο «πόλεμο» συμφερόντων στην περιοχή.

Αποκαλυπτικά ήταν και όσα έγιναν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνήλθε σε τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη, εκδίδοντας κατόπιν Συμπεράσματα που αφορούσαν κατά βάση τη Λευκορωσία και το Μάλι της Αφρικής, ενώ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αφιερώθηκαν όλες κι όλες δύο παράγραφοι, όπου αναφέρεται πως «η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις με την Τουρκία τέθηκαν από ορισμένα κράτη - μέλη. Ανησυχούμε ολοένα και περισσότερο για τις αυξανόμενες εντάσεις και υπογραμμίζουμε την επείγουσα ανάγκη να αποκλιμακωθούν». Το γνωστό και επαναλαμβανόμενο ευρωενωσιακό ευχολόγιο, προδίδει τα ισχυρά νήματα συμφερόντων που συνδέουν την Τουρκία με την ΕΕ.

Κλοτσώντας δε το «τενεκεδάκι» παρακάτω, όρισαν ότι θα επανέλθουν «σε αυτά τα θέματα κατά τη συνάντησή μας τον Σεπτέμβριο», στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατ. Μεσόγειο που όρισαν για τις 24 - 25/9, εκεί όπου και τα κυριαρχικά δικαιώματα θα μπουν στο «ζύγι» του συνολικού ιμπεριαλιστικού παζαριού της ΕΕ με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία, του περιλάλητου «ευρω-τουρκικού διαλόγου», που θα πιάνει όλα τα ζητήματα, από το Μεταναστευτικό έως τις μπίζνες.

«Στρωμένο» το τραπέζι

Ενδεικτικά είναι όσα είπε, άλλωστε, με το πέρας της τηλεδιάσκεψης, η Α. Μέρκελ, τονίζοντας ότι τάσσεται «υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου για τα διαφιλονικούμενα ζητήματα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων», δίνοντας και τη βάση του παζαριού, όπου ως «διαφιλονικούμενα ζητήματα» (όρος που χρησιμοποιούν γενικά οι Ευρωενωσιακοί, όπως και οι Αμερικανοί) εξισώνονται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με τις απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης. Σε αυτό το πλαίσιο, έστειλε μήνυμα ότι ο διάλογος αυτός «πρέπει, ιδιαίτερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, να ξαναρχίσει», παραπέμποντας ουσιαστικά σε επανάληψη των «διερευνητικών επαφών».

Παίρνοντας την πάσα, το ίδιο βράδυ, ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωνε (στο CNN) για την προθυμία της ντόπιας αστικής τάξης να καθίσει στο τραπέζι του «διαλόγου» που «στρώνουν» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, παρουσιάζοντας μάλιστα ως διαπραγματευτικό «ατού» τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου, «που θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες συμφωνίες στην περιοχή».

Ενδεικτικό της «πρεμούρας» είναι και το γεγονός ότι στο τραπέζι διατηρείται το σενάριο περί έναρξης των «διερευνητικών επαφών» ακόμα και μέσα στη βδομάδα που ξεκινά, αν στο μεταξύ το τουρκικό ερευνητικό αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα στις 23/8, μέρα που λήγει η παράνομη τουρκική NAVTEX.

Εξάλλου την Τρίτη επισκέπτεται ξανά την Ελλάδα ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χ. Μάας, προκειμένου να συζητήσει με τον Ν. Δένδια την «κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», τις «σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας» και την «κατάσταση στη Λιβύη». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα πάει στην Τουρκία.

Αυτά και ενόψει του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στις 27 - 28/8 στο Βερολίνο, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υποτίθεται θα «συζητήσουν» για τον κατάλογο πιθανών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, αξίζει να σημειωθεί πως πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής μόνο Ελλάδα και Κύπρος έχουν καταθέσει τέτοιες προτάσεις. Αλλωστε, όπως τόνισε και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ν. Χριστοδουλίδης, μιλώντας μεσοβδόμαδα στον τ/σ «Open», «η ΕΕ δεν είναι μια κοινωνία αγγέλων. Στις όποιες αποφάσεις για κυρώσεις στην Τουρκία, το κάθε κράτος - μέλος θα λάβει υπόψη τα δικά του συμφέροντα»...

Στο μεταξύ, ενδεικτική των διεργασιών είναι και η παραίτηση από τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού του Αλ. Διακόπουλου, μέσα στη βδομάδα, μετά τις δηλώσεις του πως το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» όντως κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και υπάρχει έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, σε αντίθεση με διαφορετικούς ισχυρισμούς άλλων στελεχών της κυβέρνησης.

Στη Βουλή οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο

Την ίδια ώρα, η συμφωνία με την Αίγυπτο, που επικαλείται ως «υπόδειγμα» η κυβέρνηση και για τις υπόλοιπες «διευθετήσεις», και η αντίστοιχη με την Ιταλία εισάγονται τη Δευτέρα προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με προοπτική κύρωσής τους από την Ολομέλεια την Τετάρτη. Θυμίζουμε πως η συμφωνία - την οποία τη βδομάδα που πέρασε κύρωσε το Κοινοβούλιο της Αιγύπτου - αφορά τμηματική οριοθέτηση, φτάνει μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό που τέμνει εγκάρσια τη Ρόδο, αφήνοντας όλη την υπόλοιπη χάραξη ανατολικότερα, μέχρι το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης για ...αργότερα, στο τέτοιο παζάρι με την Τουρκία. Αμφότερες εξάλλου οι συμφωνίες προβλέπουν μειωμένη επήρεια για ελληνικά νησιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το «διάλογο» με την Αγκυρα.

Στο μεταξύ τη Δευτέρα, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση λίγο μετά την ανακοίνωση του μεγάλου κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα από την πλευρά της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει με τον Βούλγαρο ομόλογο του στην τελετή υπογραφής για τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανακοίνωσε την ανακάλυψη μεγάλου ενεργειακού κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα

Την ίδια ώρα συνεχίζει τις προκλήσεις, ως κομμάτι του ιμπεριαλιστικού «παζαριού»

Την προεξαγγελθείσα αυτή τη βδομάδα ανακοίνωση για ανακάλυψη μεγάλου ενεργειακού κοιτάσματος, στη Μαύρη Θάλασσα, έκανε την Παρασκευή ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στη ζώνη της Μαύρης Θάλασσας «Τούνα 1», έξω από τις εκβολές του Δούναβη, κοντά στα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Υποσχέθηκε πως το κοίτασμα θα είναι λειτουργικό μέχρι το 2023 και πρόσθεσε: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να γίνουμε εξαγωγείς Ενέργειας. Η Τουρκία δεν θα βρίσκεται πλέον στη σκιά κανενός». Κλείνοντας είπε ότι αναμένονται «καλά νέα» και από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, μέσω του εκπροσώπου του, Χαμί Ακσόι, σχολιάζοντας την τηλεδιάσκεψη, μέσα στη βδομάδα, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που στην πραγματικότητα «χαϊδεύει» την Τουρκία με το γνωστό ευχολόγιο, σημείωσε πως «οι εκκλήσεις για ψυχραιμία δεν θα πρέπει να απευθύνονται στην Τουρκία, η οποία είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας, αλλά στην Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, οι οποίες είναι ουσιαστικά οι πλευρές που εκμεταλλεύονται την αλληλεγγύη των μελών της ΕΕ, πλήττουν τα συμφέροντα της ΕΕ και κλιμακώνουν την ένταση». Πρόσθεσε πως «η Τουρκία, η οποία εξαρχής τονίζει ότι για τη μόνιμη επίλυση των προβλημάτων αυτά θα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου, θα συνεχίσει να ανταποδίδει τα θετικά βήματα που θα γίνουν προς εκείνη, χωρίς να εγκαταλείπει τα δικαιώματά της».

Τζαμί κι άλλο βυζαντινό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

Στο μεταξύ, η τουρκική ηγεσία συνεχίζει τις προκλήσεις, ως κομμάτι και του ιμπεριαλιστικού «παζαριού». Ετσι, η κυβέρνηση Ερντογάν, μετά την Αγία Σοφία, αποφάσισε να μετατρέψει σε τζαμί κι άλλο ένα βυζαντινό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, τη Μονή του Αγίου Σωτήρος στη Χώρα, ή Μονή Χώρας, επίσης στην Κωνσταντινούπολη. Η σχετική απόφαση του δικαστηρίου είχε ληφθεί από τον προηγούμενο Νοέμβρη και τώρα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η Μονή της Χώρας, που χτίστηκε το 534, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί, υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά τον 16ο αιώνα και από το 1958 λειτουργούσε ως μουσείο.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ, καταδικάζοντας τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος, σημειώνει ότι «παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της». Καταλήγει καλώντας την Τουρκία «να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», «να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών».

Σχόλιο του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του σχετικά με τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τζαμί, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας, μετά την Αγιά Σοφιά, να μετατρέψει σε τζαμί ένα ακόμη μουσείο, τη Μονή της Χώρας, αποτελεί στοιχείο συνέχειας της τουρκικής προκλητικότητας.

Η ενέργεια είναι ενταγμένη στη συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης, που υποθάλπεται από τη στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στην περιοχή. Τέτοιες αποφάσεις είναι φως φανάρι πως οξύνουν τους θρησκευτικούς και εθνικιστικούς ανταγωνισμούς, που τελικά τους πληρώνουν πάντα οι λαοί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ