Σάββατο 22 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 23 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανακοίνωσε την ανακάλυψη μεγάλου ενεργειακού κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα

Την ίδια ώρα συνεχίζει τις προκλήσεις, ως κομμάτι του ιμπεριαλιστικού «παζαριού»

Την προεξαγγελθείσα αυτή τη βδομάδα ανακοίνωση για ανακάλυψη μεγάλου ενεργειακού κοιτάσματος, στη Μαύρη Θάλασσα, έκανε την Παρασκευή ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στη ζώνη της Μαύρης Θάλασσας «Τούνα 1», έξω από τις εκβολές του Δούναβη, κοντά στα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Υποσχέθηκε πως το κοίτασμα θα είναι λειτουργικό μέχρι το 2023 και πρόσθεσε: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να γίνουμε εξαγωγείς Ενέργειας. Η Τουρκία δεν θα βρίσκεται πλέον στη σκιά κανενός». Κλείνοντας είπε ότι αναμένονται «καλά νέα» και από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, μέσω του εκπροσώπου του, Χαμί Ακσόι, σχολιάζοντας την τηλεδιάσκεψη, μέσα στη βδομάδα, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που στην πραγματικότητα «χαϊδεύει» την Τουρκία με το γνωστό ευχολόγιο, σημείωσε πως «οι εκκλήσεις για ψυχραιμία δεν θα πρέπει να απευθύνονται στην Τουρκία, η οποία είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας, αλλά στην Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, οι οποίες είναι ουσιαστικά οι πλευρές που εκμεταλλεύονται την αλληλεγγύη των μελών της ΕΕ, πλήττουν τα συμφέροντα της ΕΕ και κλιμακώνουν την ένταση». Πρόσθεσε πως «η Τουρκία, η οποία εξαρχής τονίζει ότι για τη μόνιμη επίλυση των προβλημάτων αυτά θα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου, θα συνεχίσει να ανταποδίδει τα θετικά βήματα που θα γίνουν προς εκείνη, χωρίς να εγκαταλείπει τα δικαιώματά της».

Τζαμί κι άλλο βυζαντινό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

Στο μεταξύ, η τουρκική ηγεσία συνεχίζει τις προκλήσεις, ως κομμάτι και του ιμπεριαλιστικού «παζαριού». Ετσι, η κυβέρνηση Ερντογάν, μετά την Αγία Σοφία, αποφάσισε να μετατρέψει σε τζαμί κι άλλο ένα βυζαντινό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, τη Μονή του Αγίου Σωτήρος στη Χώρα, ή Μονή Χώρας, επίσης στην Κωνσταντινούπολη. Η σχετική απόφαση του δικαστηρίου είχε ληφθεί από τον προηγούμενο Νοέμβρη και τώρα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η Μονή της Χώρας, που χτίστηκε το 534, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί, υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά τον 16ο αιώνα και από το 1958 λειτουργούσε ως μουσείο.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ, καταδικάζοντας τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος, σημειώνει ότι «παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της». Καταλήγει καλώντας την Τουρκία «να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», «να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών».

Σχόλιο του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του σχετικά με τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τζαμί, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας, μετά την Αγιά Σοφιά, να μετατρέψει σε τζαμί ένα ακόμη μουσείο, τη Μονή της Χώρας, αποτελεί στοιχείο συνέχειας της τουρκικής προκλητικότητας.

Η ενέργεια είναι ενταγμένη στη συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης, που υποθάλπεται από τη στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στην περιοχή. Τέτοιες αποφάσεις είναι φως φανάρι πως οξύνουν τους θρησκευτικούς και εθνικιστικούς ανταγωνισμούς, που τελικά τους πληρώνουν πάντα οι λαοί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ