Σάββατο 22 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 23 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
«Καλπάζει» η πανδημία, εντείνεται ο ανταγωνισμός για το εμβόλιο

«Καλπάζει» η εξάπλωση της παγκόσμιας πανδημίας, ενώ σε πολλές χώρες της Ευρώπης αναζωπυρώνονται οι «εστίες» μόλυνσης από το νέο κορονοϊό. Σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι την Παρασκευή οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι από Covid-19 προσέγγιζαν τις 800.000 και τα κρούσματα τα 23 εκατ.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη θέση με σχεδόν 177.000 νεκρούς και πάνω από 5,7 εκατ. κρούσματα, στη Βραζιλία οι νεκροί ξεπερνούν τις 111.000 και τα κρούσματα τα 3,4 εκατ., στην Ινδία η εξάπλωση είναι ραγδαία με σχεδόν 55.000 νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα τη μέρα, αλλά και στο Μεξικό οι θάνατοι έφτασαν τις 58.500 και τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 537.000.

Αλλά η κατάσταση και στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, με τα περισσότερα κρούσματα να συνδέονται με τους επιχειρηματικούς ομίλους στον Τουρισμό και τους χώρους δουλειάς. Ενδεικτικά, στις χώρες της ΕΕ καταγράφηκαν την Πέμπτη 26.000 νέα κρούσματα, σε ένα 24ωρο. Χιλιάδες κρούσματα σε μια μέρα καταγράφονται πλέον σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία. Στην Αυστραλία, σε ελληνικό γηροκομείο της Μελβούρνης έχουν ήδη πεθάνει 34 ηλικιωμένοι.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι ανταγωνισμοί για την παραγωγή και έγκαιρη εξασφάλιση από τα καπιταλιστικά κράτη ενός πιθανού εμβολίου τους επόμενους μήνες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη πως εξασφάλισε 225 εκατ. δόσεις του υποψήφιου εμβολίου της γερμανικής εταιρείας «CureVac». Η Κομισιόν έχει ήδη προπαραγγείλει 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσεται από τη γαλλική «Sanofi», 400 εκατ. δόσεις της αμερικανικής «Johnson & Johnson» και 300 εκατ. δόσεις από τον σουηδο-βρετανικό όμιλο «AstraZeneca», ανεξάρτητα αν κάποια από αυτά δεν αποδειχτούν ασφαλή και αποτελεσματικά και δεν κυκλοφορήσουν ποτέ στην αγορά.

Στο μεταξύ, το ρωσικό Ερευνητικό Κέντρο «Γκαμαλέγια» δήλωσε πως οι κλινικές δοκιμές ευρείας κλίμακας του ρωσικού εμβολίου θα αρχίσουν την επόμενη βδομάδα και θα συμμετάσχουν 40.000 άνθρωποι σε Ρωσία και άλλες χώρες (ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Φιλιππίνες, Ινδία, Βραζιλία). Παράλληλα, θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των Ρώσων υγειονομικών.

Η Ρωσία διαπραγματεύεται με εταιρείες στην Ινδία για τη μαζική παραγωγή του εμβολίου, ενώ η κυβέρνηση της Ινδίας δείχνει ενδιαφέρον να το προμηθευτεί, εξετάζοντας και άλλα εμβόλια, όπως της σουηδο-βρετανικής «AstraZeneca» και της αμερικανικής «Moderna».

Επίσης, η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία «Sinopharm» ανακοίνωσε πως το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στην αγορά το Δεκέμβρη και θα κοστίζει περίπου 150 δολάρια, αν ολοκληρωθεί επιτυχώς το τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Τέλος, η Αυστραλία υπέγραψε συμφωνία με την «AstraZeneca» για το υποψήφιο εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ