ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΣΟΚ
Ανακοινώθηκαν οι, ήδη, γνωστοί υποψήφιοι

Στην προσθήκη 21 νέων ονομάτων στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, προχώρησε το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, μετά από συνεδρίαση που πραγματοποίησε χτες.

Πλέον, κενές θέσεις στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος έχουν μείνει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα καταρτιστεί από το νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ επίσης υπάρχουν δυο κενές θέσεις στην Α` Περιφέρεια της Αθήνας και άλλη μια στην Α` Θεσσαλονίκης.

Στις νέες υποψηφιότητες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται εκείνες των Αλέκου Παπαδόπουλου και Σταύρου Μπένου, του Γιάννη Γρανίτσα και του δημοσιογράφου Νίκου Μεγγρέλη στη Β` Αθηνών, καθώς και της Αντζελας Γκερέκου στην Κέρκυρα, ενώ αποκλείστηκε από το ψηφοδέλτιο της Β` Αθήνας ο Θόδωρος Κατσανέβας.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το σκεπτικό της απόφασης του ΕΓ να μη συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Κατσανέβας, ανέφερε: «Τα όργανα του κινήματος που κάνουν τις σχετικές επιλογές έχουν δεδομένη δυνατότητα και δικά τους κριτήρια να επιλέγουν ή να μην επιλέγουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποδίδεται μομφή σε κάποιον». Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, για την Α` Περιφέρεια Θεσσαλονίκης γίνεται προσπάθεια να πειστεί να είναι υποψήφιος ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Γιώργος Κούδας.

Ανοιχτή η αλλαγή ονόματος στο ΠΑΣΟΚ

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου βρέθηκε χτες στο Λονδίνο, όπου και συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τ. Μπλερ, με τον οποίο συζήτησε για το Κυπριακό και την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ανέφερε: «Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, και να συζητήσω κατ' αρχήν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά από την επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου, Τάσου Παπαδόπουλου. Οπωσδήποτε, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τη βρετανική κυβέρνηση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Συνεργαζόμαστε στενά για το ζήτημα αυτό και αναλύσαμε τις εξελίξεις και τις παραμέτρους».

Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου, για το θέμα των Μαρμάρων, δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω κουβέντες μαζί του για το ζήτημα, για την άποψή μας και τόνισα ότι είναι σημαντική η επίσκεψη και η συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού, κ. Βενιζέλου, με την ομόλογό του εδώ στη Βρετανία, τις επόμενες βδομάδες».

Εξάλλου ο Γ. Παπανδρέου, με δηλώσεις του από το Λονδίνο χτες, άφησε ανοιχτό το θέμα της αλλαγής του ονόματος του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε: «Δεν έχουμε μιλήσει για την αλλαγή του ονόματος, αλλά για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας, των θεσμικών λειτουργιών, του τρόπου συμμετοχής, το πώς θα ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις, τους μηχανισμούς, τα μικροκατεστημένα και τις γραφειοκρατίες. Ολα αυτά είναι πολύ πιο ουσιαστικά από την αλλαγή του ονόματος». Βέβαια, ο ίδιος φρόντισε να σημειώσει: «Αν η βάση το ζητήσει, αν τεθεί συμμετοχικά θα το δούμε, δεν υπάρχει όμως στην ατζέντα».

Σεβόμαστε τους θεσμούς

Εξάλλου, να συντηρήσουν το κλίμα της πόλωσης και της ανούσιας αντιπαράθεσης επιχείρησαν και χτες κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2005 και αν αυτή μπορεί να οδηγήσει εκ νέου στις κάλπες. Η προχτεσινή δήλωση του Α. Τσοχατζόπουλου ότι «σε ένα χρόνο θα έχουμε πάλι εκλογές», έδωσε εκ νέου «τροφή».

Πάντως, χτες, ο Χρ. Πρωτόπαππας, επιχειρώντας να δώσει διευκρινίσεις για τη δήλωση του Α. Τσοχατζόπουλου, δήλωσε: «Ο Α. Τσοχατζόπουλος δε μίλησε για πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, πως δηλαδή το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει βουλευτικές εκλογές», και πρόσθεσε «πως στο θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας το ΠΑΣΟΚ σέβεται τους θεσμούς και ανέκαθεν προέβαινε σε όλες τις συνεννοήσεις για την εκλογή ενός κατάλληλου Προέδρου».

ΔΗΚΚΙ
Την Κυριακή οι αποφάσεις

Αποχώρησε ο Μ. Δασκαλάκης

Την αποχώρησή του από το ΔΗΚΚΙ ανακοίνωσε χτες το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Μ. Δασκαλάκης, ο οποίος διαφώνησε «με την πολιτική που ακολουθεί το κόμμα ενόψει των εκλογών».

Συγκεκριμένα, ο Μ. Δασκαλάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, διαφώνησε με την πρόταση του Δ. Τσοβόλα για αυτόνομη κάθοδο του ΔΗΚΚΙ στις εκλογές και σύμφωνα με πληροφορίες πρότεινε τη συμπαράταξη του κόμματος με το ΠΑΣΟΚ. Τις αμέσως επόμενες μέρες ο Μ. Δασκαλάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ενταχθεί εκ νέου στο ΠΑΣΟΚ, από το οποίο είχε αποχωρήσει το 1999, όταν και ήταν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κυβερνώντος κόμματος.

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ, σχολιάζοντας την απόφαση του Μ. Δασκαλάκη, αναφέρει: «Η αποχώρηση του Μανώλη Δασκαλάκη αποτελεί προσωπική του επιλογή και θα κριθεί από τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της χώρας».

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση με νόημα σημειώνεται: «Το ΔΗΚΚΙ, προωθώντας την άλλη άποψη στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του δικομματικού συστήματος, δημιουργεί προβλήματα στις διαπλεκόμενες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Γι' αυτό και τα εμπόδια που προσπαθούν να παρεμβάλουν είναι αναμενόμενα. Η συνέχιση του αταλάντευτου αγώνα του ΔΗΚΚΙ, μακριά από διαπλοκές, ενοχλεί τους μηχανισμούς της διαπλοκής, οι οποίοι προσπαθούν με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και εκμαυλισμό συνειδήσεων να αξιοποιήσουν και τις προσωπικές αδυναμίες των ανθρώπων».

Εξάλλου, την Κυριακή συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του κόμματος, στην οποία θα οριστικοποιηθούν οι συνδυασμοί των υποψηφίων βουλευτών σε διάφορους νομούς της χώρας.

Παράλληλα, στελέχη του ΔΗΚΚΙ συνεχίζουν τις επαφές με τον Στ. Παπαθεμελή, προκειμένου να πετύχουν συνεργασία με το κόμμα του, τη «Δημοκρατική Αναγέννηση». Πρέπει να σημειώσουμε ότι παραμονή της συνεδρίασης της ΚΠΕ θα συνεδριάσει εκ νέου η ΠΓ, προκειμένου να καταλήξει στην πρόταση που θα κατεβάσει για ψήφιση στα μέλη της για την πορεία που θα ακολουθήσει το κόμμα μέχρι τις εκλογές. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αναμένεται να συζητηθούν διάφορες απόψεις και να γίνουν διαφορετικές προτάσεις για τις κινήσεις και τις συμμαχίες που πρέπει να κάνει και να επιδιώξει το ΔΗΚΚΙ στο προεκλογικό πεδίο.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Νέος ρομαντισμός

Ενας νέος ρομαντισμός κατακλύζει το κίνημα. Τον ονομάζω «νέο», γιατί καταστρέφει τη διαδεδομένη ιδέα του ρομαντισμού, που έχει ξεπέσει σε μελό. Είναι αυτός που χτυπά την κατάσταση του παθητικού θεατή και τον καθιστά πολίτη ζωντανό και ενεργό. Μακριά από το κρεβάτι του καημένου (όπως σοφά αποκαλούν τον ψυχαναλυτή), μακριά απ' όσους προσπαθούν να μετατρέψουν την Αριστερά σε μνημόσυνο, ο νέος ρομαντισμός αρχίζει να μας χαρίζει εικόνες.

Η πρώτη εικόνα είναι επίκαιρη. Το σωματείο των οικοδόμων, που διαμαρτυρόταν έξω από το υπουργείο Εργασίας με αφορμή το θάνατο ενός εργάτη, δέχτηκε επίθεση από τα ΜΑΤ. Οι οικοδόμοι πίεσαν με τη σειρά τους, ζητώντας να εμφανιστεί ο δυσεβής και δυστυχής Ρέππας, υπουργός και ζωάκι οικόσιτο της Χαριλάου Τρικούπη. Την πίεση αυτή προς το άδειο κέντρο ενός απρόσωπου υπουργείου, τη θεωρώ προοίμιο της άνοιξης που θα εισβάλει, και τους οικοδόμους εκφραστές του νέου ρομαντισμού.

Τη δεύτερη εικόνα συνθέτουν οι σπουδαστές του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Αθήνας. Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι τα παιδιά, με περίσσευμα ψυχής, δεν είναι στραμμένα προς τον εαυτό τους αλλά έχουν μια πείνα και μια δίψα να συναντηθούν με τον άλλον. Τα μέλη της Πανσπουδαστικής στα ΤΕΙ είναι φορείς του νέου ρομαντισμού. Είναι αλήθεια πως η κυρίαρχη ιδεολογία έχει σκεπάσει ένα κομμάτι της νεολαίας, αλλά, όταν τολμά να πλησιάσει αυτά τα παιδιά, παίρνει την απάντηση που έδωσε ο Αμλετ στο φίλο του: «Μπορείς να με εξαπατήσεις, αλλά ποτέ μα ποτέ δε θα μπορέσεις να με παίξεις».

Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα νέοι που δεν μπορείς να παίξεις μαζί τους!


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ