ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Αποτυπώνει τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ

O ιμπεριαλιστικός και επιθετικός χαρακτήρας της ΕΕ εκφράζεται, για ακόμα μια φορά, μέσα και από το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφορικά με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας (ΕΠΑΑ).

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε την πλήρη ταύτιση της στρατηγικής της ΕΕ με αυτήν των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που στηρίζεται στο δόγμα του προληπτικού πολέμου και προωθεί ακόμη περισσότερο τη στρατιωτικοποίηση της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΑΑ) με τη δημιουργία δυνάμεων ταχείας επέμβασης, ευρωπαϊκής δύναμης χωροφυλακής και ακτοφυλακής και πεδίο δράσης εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής, αναφερόμενη στο ψήφισμα, «η Εκθεση για την εφαρμογή της Στρατηγικής Ασφάλειας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας αποτυπώνει με τον πιο σαφή και αποκαλυπτικό τρόπο το χαρακτήρα της ΕΕ ως ιμπεριαλιστικής ένωσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων».

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της Δ. Μανωλάκου, «η λεγόμενη Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας δεν έχει σχέση με καμία Στρατηγική Ασφάλειας για τους λαούς, αλλά πρόκειται για απροκάλυπτα επιθετική ιμπεριαλιστική πολιτική που κινείται σε δύο κατευθύνσεις: α) Στην πλήρη σύμπλευση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην εγκληματική δράση κατά των λαών και β) στην οικοδόμηση μηχανισμών της ίδιας της ΕΕ, ώστε να δυναμώνει η στρατιωτική της ισχύς για να είναι σε θέση να αναλαμβάνει στρατιωτική και επεμβατική δράση και μόνη της. Στόχος της, η εξασφάλιση καλύτερου μεριδίου στο μοίρασμα των αγορών».

Πολιτική, η οποία όπως επισήμανε η ευρωβουλευτής, «στηρίζεται στην αρχή του προληπτικού πολέμου. Στην υιοθέτηση ουσιαστικά του νέου στρατιωτικού δόγματος του ΝΑΤΟ, για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σ' όλο τον κόσμο, κάτω από τα προσχήματα της αντιμετώπισης των "παγκόσμιων απειλών" της τρομοκρατίας και της διακοπής ροής φυσικών πόρων, της "επιβολής της δημοκρατίας", της "διαχείρισης κρίσεων" και στην αρχή του προληπτικού χτυπήματος.

Διακηρύσσει ότι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ δεν έχουν πλέον όρια δράσης, πεδίο τους γίνεται ολόκληρος ο κόσμος. Υιοθετεί έμμεσα το μοντέλο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Δηλαδή, ιμπεριαλιστικός πόλεμος, με διάφορα άλλοθι, όπως στο Ιράκ για όπλα μαζικής καταστροφής που δε βρέθηκαν ποτέ, στη συνέχεια κατοχή, και μετά "ανασυγκρότηση". Ετσι πλουτίζουν οι ιμπεριαλιστές ληστεύοντας τον πλούτο των λαών. Προωθεί ακόμα τη δημιουργία δυνάμεων ταχείας επέμβασης - battle groups - της ΕΕ και συνδέει εσκεμμένα τις στρατιωτικές με τις πολιτικές αποστολές, βαφτίζοντας τις στρατιωτικές επεμβάσεις ανθρωπιστικές.

Συνδέει, επίσης, την "εξωτερική ασφάλεια" της ΕΕ με τη δημιουργία "ευρωπαϊκής δύναμης χωροφυλακής" και ακτοφυλακής, με τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων και τη στρατιωτική αντιμετώπιση των μεταναστών και των προσφύγων. Αυξάνει τη χρηματοδότηση για στρατιωτικούς σκοπούς, ακόμη και με κρυφούς προϋπολογισμούς. Για τους εργαζόμενους όμως έχουν μισθούς πείνας και διαρκή λιτότητα.

Με την προώθηση της στρατηγικής αυτής εντείνεται και κλιμακώνεται η επιθετικότητα της ΕΕ τόσο απέναντι στις τρίτες χώρες, όσο και στο εσωτερικό της, εχθρός είναι ο λαός».

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «οι προσπάθειες ενδυνάμωσης της στρατιωτικής ισχύος της ΕΕ συνδέονται με την επιδίωξη ενίσχυσης της θέσης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, αλλά και ενίσχυσής της στα πλαίσια των ανταγωνισμών των πολεμικών βιομηχανιών».

«Αποτελεί, όπως είπε, θρασύτατο εμπαιγμό για τους λαούς η προσπάθεια να εμφανιστεί ότι δήθεν η ΕΕ αποστασιοποιείται από την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράν. Είναι υποκριτικές οι κορόνες για το Γκουαντάναμο και τις πτήσεις και απαγωγές της CIA σε ευρωπαϊκό έδαφος, αφού ακολουθεί την ίδια ιμπεριαλιστική πολιτική και την ίδια στιγμή ενισχύει την οργανική συνεργασία της με το ΝΑΤΟ».

Κλείνοντας την παρέμβασή της, η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι «οι λαοί πρέπει να ανησυχήσουν και να δράσουν ενάντια στους εξοπλισμούς, τη στρατιωτικοποίηση και την τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών. Οι αγώνες των λαών μπορούν και πρέπει να τους τρομοκρατήσουν και να τους σταματήσουν».

ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ
Κανένα «αδιέξοδο» δε βλέπει η Αγκυρα

Επίδειξη αδιαλλαξίας πραγματοποιεί η κυβέρνηση της Τουρκίας, ενθαρρημένη από τη στάση των περισσότερων κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ.

«Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ένταξης, χωρίς καμία διακοπή», δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλί Μπαμπατζάν. Ο ίδιος δε διακρίνει ότι η Αγκυρα βρίσκεται μπροστά σε «αδιέξοδο», υπογραμμίζοντας ότι κανείς στην Ευρωπαϊκή Ενωση δε θέλει να οδηγήσουν σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν, δήλωσε ότι δεν έχει κάποιο «νέο στοιχείο να ανακοινώσει στον Τύπο σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών που συνεχίζονται στο πλαίσιο της φινλανδικής πρωτοβουλίας». Ο Τούρκος εκπρόσωπος τόνισε ότι οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές τις προσεχείς μέρες. Αρνήθηκε όμως ότι η φινλανδική Προεδρία την έθεσε ενώπιον «τελεσιγράφου», όπως θεώρησαν ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης.

Ηδη ο πρέσβης Ερτεγκρούλ Απακάν βρίσκεται στο Τάμπερε της Φινλανδίας, όπου προετοιμάζει τη συνάντηση που θα έχει την Κυριακή εκεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Στη Λευκωσία, ο Φινλανδός πρέσβης Ρίστο Πιπόνεν δήλωσε ότι δεν είναι θετική η αντίδραση της Τουρκίας στη διορία, που έδωσε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ μέχρι τις 6 Δεκέμβρη. Η φινλανδική πρόταση, είπε, παραμένει η ίδια και η προεδρία εξακολουθεί να έχει διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές. Ο Φινλανδός πρέσβης εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρωτοβουλία θα αποδώσει καρπούς. Εάν γίνει αυτό, είπε, θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, αν όχι, και οι δύο πλευρές θα χάσουν.

Η αρνητική αντίδραση της Τουρκίας και η ενδεχόμενη άρνησή της να μην προχωρήσει σε θετικά βήματα, επισήμανε, θα επηρεάσει το κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τα κράτη - μέλη στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη, δίχως όμως να διευκρινίσει πώς θα γίνει αυτό.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της, όπως φάνηκε από την «ταύτιση θέσεων» μεταξύ του Κ. Καραμανλή με τον Τ. Μπλερ στο Λονδίνο. «Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Τουρκία έχει αναλάβει μια σειρά από υποχρεώσεις τις οποίες και πρέπει να εκπληρώσει, προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή της προοπτική», περιορίστηκε να επαναλάβει χτες ο Θ. Ρουσόπουλος.

Εκδήλωση μνήμης

Η Αχτίδα Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, τιμώντας τη μνήμη του Αντώνη Αντύπα, που «έφυγε» ξαφνικά και απρόσμενα από κοντά μας πριν από ένα χρόνο, πραγματοποιεί εκδήλωση σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΑΤΕ, Αμερικής 10.

Προς ... εκσυγχρονισμό και οι Ενοπλες Δυνάμεις

Το υπουργείο Αμυνας επισκέφθηκε χτες ο πρωθυπουργός

Χαρακτήρα υποστήριξης των χειρισμών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και ιδιαίτερα του υπουργού Ε. Μεϊμαράκη, στα θέματα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και έμμεσων προεκλογικών εξαγγελιών για τα μισθολογικά ζητήματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, είχε η χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, έγιναν δύο συσκέψεις συνολικής διάρκειας 2,5 ωρών, η πρώτη σε ευρύ κύκλο στελεχών του υπουργείου που είχε χαρακτήρα επιχειρησιακής ενημέρωσης και η δεύτερη επί θεμάτων λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, που έγινε σε κλειστό κύκλο με τη συμμετοχή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και των γενικών διευθυντών.

Ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση προωθεί τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, βάσει της αξιοκρατίας, της ορθολογικής χρήσης των διατιθέμενων πόρων και της διαφάνειας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος». Ενώ δήλωσε ότι «η πολιτεία θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά τους για τη διατήρηση του φρονήματος και της ετοιμότητας σε υψηλό επίπεδο».

Αν και δεν έγινε γνωστό το ακριβές περιεχόμενο των ενημερώσεων που έλαβαν χώρα, ωστόσο από κύκλους του υπουργείου Αμυνας αναδείχτηκαν ορισμένα ζητήματα, υπό τη μορφή πληροφοριών, από τα οποία προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός υποστηρίζει τις επιλογές της ηγεσίας του υπουργείου. Συγκεκριμένα, αναφορικά με το θέμα της παραλαβής του υποβρυχίου που παρουσιάζει προβλήματα από τα γερμανικά ναυπηγεία, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, ο αρχηγός του ΓΕΝ Δ. Γούσης είπε: «Θέλουμε το υποβρύχιο, αλλά το θέλουμε όπως πρέπει», για να τον διακόψει ο πρωθυπουργός, λέγοντας «συμφωνώ απόλυτα μαζί σας».

Ο πρωθυπουργός, επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «άφησε να φανεί ότι στο προσεχές διάστημα με καλή συνεννόηση μεταξύ των υπουργείων Οικονομίας και Αμυνας μπορεί σταδιακά να υπάρξει ρύθμιση των οικονομικών αιτημάτων στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων». Οσον αφορά στα Ελληνοτουρκικά, αναφέρεται ότι δεν έγινε ειδική συζήτηση, παρά μόνο κάποιες αναφορές, όπως η διαπίστωση ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν μειωθεί οι τουρκικές παραβιάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ