ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ανασφάλεια» στο Κόσσοβο

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου

Το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσσόβου ήταν το βασικό αντικείμενο της συζήτησης που είχαν χτες ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης και ο Β. Τσίζοφ, αξιωματούχος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, εντεταλμένος στην ομάδα επαφής των χωρών που συζητούν για το τελικό καθεστώς του Κοσσόβου.

Ο Ρώσος διπλωμάτης έφτασε στην Αθήνα μετά από επισκέψεις στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. Ο Β. Τσίζοφ εξήγησε ότι η κατάσταση παραμένει τεταμένη και ότι η όποια πρόοδος έχει σημειωθεί αφορά κυρίως τους Αλβανοφώνους.

«Η σερβική αλλά και οι άλλες μειονότητες εξακολουθούν να αισθάνονται ανασφαλείς», τόνισε, για να προσθέσει ότι πρέπει να διευθετηθούν τα θέματα επιστροφής των προσφύγων και αποκατάστασης των δικαιωμάτων τους.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Β. Τσίζοφ υποστήριξε ότι το Βελιγράδι είναι διατεθειμένο να αποδεχτεί για το Κόσσοβο, «κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία, κάτι περισσότερο από αυτονομία».. Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε επίσης ότι από τις τελικές συζητήσεις για το καθεστώς του Κοσσόβου δεν πρέπει να αποκλειστεί ο σερβικός παράγοντας της περιοχής και το Βελιγράδι.

Για Κυπριακό - ΠΓΔΜ

Σχετικά με το Κυπριακό ο Β. Τζίσοφ σημείωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί δίκαιη λύση στο Κυπριακό που να στηρίζεται αποκλειστικά στη βούληση των δύο μερών, ενώ αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, επανέλαβε ότι η Μόσχα στηρίζει κοινά αποδεκτή λύση.

Ο Β. Τσίζοφ υπενθύμισε ότι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τάσσεται υπέρ της λύσης του προβλήματος, ωστόσο, διευκρίνισε: «Οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να συμφωνηθεί εθελοντικά και από τις δύο πλευρές και όχι να τους επιβληθεί, καθώς μόνον έτσι θα είναι βιώσιμη».

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ικανοποίηση για την απόφαση του Συμβουλίου Σύνδεσης

Ικανοποίηση εξέφρασε η Λευκωσία από την «απόφαση» στην οποία κατέληξε προχθές το Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΚΟΡΕΠΕΡ), για το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε υπογραφή και εφαρμογή του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ. Χαρακτήρισε σημαντικό και το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε ομαλοποίηση σχέσεων και ζητείται η συμβολή της Αγκυρας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Επισήμανε, παράλληλα, ότι γίνεται αναφορά σε ταχεία συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ζητείται αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας για παρεμπόδιση συμμετοχής της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε πολύ καλό το κείμενο που υιοθέτησε το ΚΟΡΕΠΕΡ. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία κατηγόρησε την ΕΕ ότι υιοθετεί θέσεις που οδηγούν σε διαμελισμό της χώρας του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως η τουρκική πολιτική παραμένει η ίδια. «Μπορεί λεκτικά να υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις, όμως οι βασικές θέσεις της Αγκυρας παραμένουν αμετάβλητες», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι η θέση που υιοθέτησε το ΚΟΡΕΠΕΡ είναι ευρωπαϊκή, δεν είναι θέση της Κύπρου και γι' αυτό ήταν πολύ δύσκολο για τους εταίρους να επιχειρηματολογήσουν εναντίον των κυπριακών επιχειρημάτων. «Κανένας δεν είπε ότι αιτιολογείται η τουρκική στάση, διότι αποτελεί παραβίαση του ευρύτερου διεθνούς δικαίου», είπε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, χαρακτήρισε την απόφαση θετικό βήμα προς τα εμπρός. Είπε ότι η απόφαση είναι πολύ ικανοποιητική και το κείμενο είναι πολύ πιο προχωρημένο, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ακόμα και από εκείνο της 17ης Δεκέμβρη 2004, όταν παραχωρήθηκε στην Αγκυρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η απόφαση της ΚΟΡΕΠΕΡ, είπε, ξεκαθαρίζει ότι πέραν από την υπογραφή του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης, η Τουρκία έχει υποχρέωση να υλοποιήσει το πρωτόκολλο, ενώ κάνει λόγο για ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κύπρο. Ο Κυπριανού χαρακτήρισε, επίσης, ικανοποιητικό ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση για λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και να άρει τους περιορισμούς στα αεροδρόμια και τα λιμάνια της.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας αποτελεί ένδειξη τού τι μπορείς να πετύχεις όταν επιμένεις σε κάποια ζητήματα αρχών, όταν έχεις τεκμηρίωση και όταν εργάζεσαι οργανωμένα και προγραμματισμένα». Και αυτό, είπε, «αποδεικνύει ότι δε θα πρέπει στις πρώτες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε να υποχωρούμε, είτε μπροστά στις οποιεσδήποτε πιέσεις, είτε μπροστά στις οποιεσδήποτε πιέσεις της Τουρκίας».

Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους της, να στηρίξουν αποφασιστικά τη λαχειοφόρο αγορά, που γίνεται στα πλαίσια της οικονομικής της ενίσχυσης, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων δράσης της για την υπεράσπιση της ειρήνης.

Η λαχειοφόρος αγορά πραγματοποιείται την περίοδο Απρίλης - Μάης 2005.

Θα κληρωθούν:

1) 1 home cinema

2) computer

3) 1 κλιματιστικό

Τυχεροί θα είναι οι λαχνοί, που θα συμπέσουν με τον 1ο, 2ο, 3ο αριθμό του Λαϊκού Λαχείου της κλήρωσης που θα γίνει στις 14 Ιούνη 2005. Η τιμή του λαχνού είναι 3 ευρώ.

Οι λαχνοί θα διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα. Επίσης, στην Αθήνα θα διατίθενται από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 210.3844.853) και από τα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 210.3827.303).

Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ
Δε ... φεύγω

Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν απομακρύνεται από το ΥΠΕΞ

«Τέλος» στα σενάρια, που τον θέλουν να απομακρύνεται από το υπουργείο Εξωτερικών έβαλε ο Πέτρος Μολυβιάτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

Τις προηγούμενες βδομάδες, με αφορμή το θόρυβο που προκάλεσαν οι διαρροές σε απόρρητα έγγραφα (πρόταση Νίμιτς για ΠΓΔΜ) και το επεισόδιο στα Ιμια κατά την επίσκεψη του υπουργού στην Αγκυρα, είχαν πυροδοτήσει φήμες ότι ο Π. Μολυβιάτης ζητά να αποσυρθεί από το υπουργείο Εξωτερικών. Τις φήμες αυτές, διέψευσε ο Π. Μολυβιάτης χτες, όταν ρωτήθηκε αν θα παραμείνει στο ΥΠΕΞ: «Θέλετε να φύγω; Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού», δήλωσε ο Πέτρος Μολυβιάτης.

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις της ΕΕ την περασμένη Πέμπτη, σχετικά με το θέμα της έναρξης διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά και για τη σχέση της Τουρκίας με την Κύπρο.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Τουρκία, ο Π. Μολυβιάτης είπε ότι όλα αυτά θα συζητηθούν διά της διπλωματικής οδού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ