Σάββατο 23 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ανασφάλεια» στο Κόσσοβο

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου

Το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσσόβου ήταν το βασικό αντικείμενο της συζήτησης που είχαν χτες ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης και ο Β. Τσίζοφ, αξιωματούχος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, εντεταλμένος στην ομάδα επαφής των χωρών που συζητούν για το τελικό καθεστώς του Κοσσόβου.

Ο Ρώσος διπλωμάτης έφτασε στην Αθήνα μετά από επισκέψεις στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. Ο Β. Τσίζοφ εξήγησε ότι η κατάσταση παραμένει τεταμένη και ότι η όποια πρόοδος έχει σημειωθεί αφορά κυρίως τους Αλβανοφώνους.

«Η σερβική αλλά και οι άλλες μειονότητες εξακολουθούν να αισθάνονται ανασφαλείς», τόνισε, για να προσθέσει ότι πρέπει να διευθετηθούν τα θέματα επιστροφής των προσφύγων και αποκατάστασης των δικαιωμάτων τους.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Β. Τσίζοφ υποστήριξε ότι το Βελιγράδι είναι διατεθειμένο να αποδεχτεί για το Κόσσοβο, «κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία, κάτι περισσότερο από αυτονομία».. Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε επίσης ότι από τις τελικές συζητήσεις για το καθεστώς του Κοσσόβου δεν πρέπει να αποκλειστεί ο σερβικός παράγοντας της περιοχής και το Βελιγράδι.

Για Κυπριακό - ΠΓΔΜ

Σχετικά με το Κυπριακό ο Β. Τζίσοφ σημείωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί δίκαιη λύση στο Κυπριακό που να στηρίζεται αποκλειστικά στη βούληση των δύο μερών, ενώ αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, επανέλαβε ότι η Μόσχα στηρίζει κοινά αποδεκτή λύση.

Ο Β. Τσίζοφ υπενθύμισε ότι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τάσσεται υπέρ της λύσης του προβλήματος, ωστόσο, διευκρίνισε: «Οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να συμφωνηθεί εθελοντικά και από τις δύο πλευρές και όχι να τους επιβληθεί, καθώς μόνον έτσι θα είναι βιώσιμη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ