ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Συνήθης διαδικασία» η επιστολή

Ως «συνήθη διαδικασία» χαρακτήρισε χτες το ΠΑΣΟΚ και ο Δ. Ρέππας την επιστολή του πρωθυπουργού προς τα μέλη του ΕΓ, που είδε το φως της δημοσιότητας, με την οποία καλούνται να συμμετάσχουν σε κομματικές δραστηριότητες προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Χαρ. Τρικούπη, η επιστολή δεν υποκρύπτει διάθεση του Κ. Σημίτη να «δεσμεύσει» τους υφισταμένους του, ούτε ανάγεται στη φιλολογία περί «δυσαρέσκειας» του πρωθυπουργού λόγω της σιωπής που τηρούν κορυφαία στελέχη.

Στο μεταξύ χτες ο Δ. Ρέππας σχολιάζοντας τη δημοσίευση του «πόθεν έσχες» των βουλευτών, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μέτρα για τη χρηματοδότηση των κομμάτων κλπ.

Αναφερόμενος δε, στο θέμα Τσουκάτου, δήλωσε ότι «βεβαίως οι πολιτικοί πρέπει να κρίνονται και για τις επιλογές τους στην ιδιωτική ζωή τους», ενώ συμπλήρωσε σχετικά με τις αιτιάσεις κατά της συζύγου του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού ότι «έχουν δοθεί απαντήσεις σε όλα αυτά, τέτοιου είδους μομφές καλό είναι να αποφεύγονται, όταν δεν είναι τεκμηριωμένες».

Απαντώντας σε ερώτημα για το αν υπάρχει θέμα ηθικής τάξης με την επιχειρηματική δραστηριότητα μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή συγγενών βουλευτών, απάντησε ότι «οι πολίτες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους». Συμπλήρωσε, πάντως, πως «είναι πρόωρο να πει κανείς ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη αρχή ή ότι πρέπει να αναλάβουν αμιγώς δικαστικά όργανα ή κάποιοι άλλοι φορείς» τον έλεγχο αυτών των υποθέσεων, αν και όπως είπε, αποτελεί ένα «θέμα» που πρέπει να αντιμετωπιστεί η δυνατότητα ελέγχου της αλήθειας των στοιχείων τα οποία δηλώνονται.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κριτική στους «χειρισμούς»

Τη συγκρότηση ενιαίας εθνικής στρατηγικής προτείνει, ακόμα μια φορά, ο πρόεδρος της ΝΔ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως αυτά αναδείχτηκαν από την πρόσφατη ΝΑΤΟική άσκηση «Destined Glory».

Ο Κ. Καραμανλής, σε δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη χθεσινή σύσκεψη των τομεαρχών, άφησε στο απυρόβλητο τις ευθύνες του ΝΑΤΟ, ενώ άσκησε κριτική στους χειρισμούς, χωρίς να μπορεί να διαφοροποιηθεί επί της ουσίας από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Διαπίστωσε ότι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι «οι μονομερείς υποχωρήσεις, η απουσία καθαρής φωνής και η εγκατάλειψη ακόμη και της βασικής αρχής της αμοιβαιότητας στις διεθνείς σχέσεις». Αυτά, πρόσθεσε, στέλνουν λανθασμένα μηνύματα σε φίλους και εχθρούς και η στάση της χώρας εκλαμβάνεται ως αδυναμία της.

Επισήμανε, ακόμη, ότι οι απροκάλυπτες τουρκικές προκλήσεις σημειώθηκαν σε μια στιγμή, που, υποτίθεται, ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας ομαλοποιούνται και γίνεται λόγος για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Στο «διά ταύτα», περιορίστηκε να επαναλάβει την πρότασή του για εθνική στρατηγική, με βασικούς άξονες «τη σύνεση, ταυτόχρονα, όμως, την τόλμη και την αποφασιστικότητα».

Στην εισήγησή του στη χθεσινή σύσκεψη, ο Κ. Καραμανλής έκανε λόγο για «παρωδία της διπλωματίας των σεισμών» και εκτίμησε ότι η εξωτερική πολιτική έχει οδηγηθεί σε ναυάγιο από τις υποχωρήσεις. Επίσης, διαπίστωσε ότι «υπάρχει σοβαρό ζήτημα συμπεριφοράς των συμμάχων», αλλά αυτό δεν το έβγαλε προς τα έξω, κάνοντας επίδειξη συμμόρφωσης στα ΝΑΤΟικά αφεντικά.

Ο βασικός εισηγητής Σπ. Σπηλιωτόπουλος εκτίμησε ότι η ΝΑΤΟική άσκηση ήταν μια πρόβα τζενεράλε για τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου. Ο Ν. Κακλαμάνης ζήτησε να αναδείξει η ΝΔ τα εθνικά θέματα και πρότεινε να γίνει συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου εκτίμησε ότι «αυτό που ζητείται ουσιαστικά από την Ελλάδα είναι να αγοράσει 30 χρόνια ειρήνης, παραδίδοντας ένα κομμάτι του Αιγαίου»(!). Για θεαματική αποτυχία της πολιτικής του κατευνασμού και των μονομερών υποχωρήσεων, έκανε λόγο ο Β. Πολύδωρας.

Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, στην οποία αναδεικνύει το πρόβλημα, που, όπως υποστηρίζει, προκύπτει από τις ουσιαστικές διαφωνίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας.

Σήμερα το μεσημέρι, ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί, μετά από αίτημά του, με τον Κ. Στεφανόπουλο.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μόνο στην «αγκαλιά» της ΕΕ θα δουν «άσπρη μέρα» τα Βαλκάνια!

Ξεκινώντας τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, ενόψει της Διαβαλκανικής Διάσκεψης, που αρχίζει σήμερα στην Οχρίδα της ΠΓΔΜ, κατήγγειλε τις «επικίνδυνες αδυναμίες» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και συμπλήρωσε πως δεν είναι δυνατόν οι ευρωπαϊκές και βαλκανικές εξελίξεις «να μην αποτελούν μόνιμα την πρώτη προτεραιότητα όλων μας». Οσον αφορά δε στις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, ο Ν. Κωνσταντόπουλος τις προσέγγισε κάπως έτσι: Ναι μεν «δημιουργούνται νέες δυνατότητες με την πολιτική αλλαγή», αλλά... «εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι αποσταθεροποίησης, εθνικιστικών και αποσχιστικών σχεδίων»!

Αναφερόμενος στη Διαβαλκανική Διάσκεψη εξέφρασε την επιθυμία αυτή «να συμβάλει στην παραπέρα εκτόνωση των εντάσεων και την εξεύρεση λύσεων στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες, αλλά και συνολικά η περιοχή». Στα προβλήματα αυτά ο πρόεδρος του ΣΥΝ ενέταξε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας και αυτές με την ΠΓΔΜ.

Αναφορικά με τις πρώτες, ο Ν. Κωνσταντόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια της ΝΑΤΟικής άσκησης και να ζητήσει επανεξέταση της νέας δομής διοίκησης της συμμαχίας. Ακόμα κατήγγειλε την Τουρκία για τις συνεχείς προκλήσεις της στην Κύπρο, στο Αιγαίο κ.α. Σε ό,τι αφορά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις εξέφρασε την ανησυχία του για την «έξαρση εθνικισμού από παράγοντες της γειτονικής χώρας», αλλά και για το ότι δεν αποτελεί συστατικό στοιχείο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών η διασφάλιση των δικαιωμάτων της μειονότητας.

Τέλος, για την ΠΓΔΜ ανέφερε πως θέση του ΣΥΝ είναι λύση στη βάση σύνθετης ονομασίας, συμπληρώνοντας πως «αυτή η λύση δεν προωθήθηκε, όταν ήταν πολύ ρεαλιστική εξαιτίας του κλίματος που διαμορφώθηκε στην εσωτερική πολιτική ζωή. Χάσαμε έτσι ευνοϊκές συνθήκες και χρόνο. Τώρα πια έχει αποδειχτεί το λάθος εκείνης της πολιτικής». Να θυμίσουμε πως εκείνη η πολιτική είχε βρει φανατικούς υποστηρικτές στο ΣΥΝ, που λοιδορούσαν το ΚΚΕ για τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, καταλήγοντας, πρότεινε μια «ολοκληρωμένη βαλκανική πολιτική», η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει πιέσεις στην ΕΕ για ένταξη σε αυτήν της Γιουγκοσλαβίας και άλλων βαλκανικών χωρών! Διαμόρφωση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για οικονομική ανόρθωση και ανάπτυξη των χωρών της περιοχής, σεβασμός των θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της εμβάθυνσης του εκδημοκρατισμού χωρίς ξένες επεμβάσεις που «μπορεί να λειτουργήσουν ανασταλτικά ή και αποσταθεροποιητικά»! Ασκηση ενεργητικών πολιτικών για τη διασφάλιση της ειρήνης ανάμεσα στους γειτονικούς λαούς της Βαλκανικής, ώστε να μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες και να εξοικονομηθούν κονδύλια για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων!

Κατέθεσε στον εισαγγελέα ο Παν. Καμμένος

Τετράωρη κατάθεση έδωσε χτες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας Δημ. Παπαγγελόπουλο ο βουλευτής της ΝΔ Παν. Καμμένος, στα πλαίσια της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται, μετά τις πρόσφατες καταγγελίες του για «χρηματισμό πρώην και νυν στελεχών του ΟΤΕ από τον επιχειρηματία Σωκρ. Κόκκαλη». Ο εν λόγω βουλευτής είχε, μάλιστα, κατονομάσει τον μακαρίτη Θ. Τόμπρα, γενικό διευθυντή του ΟΤΕ την περίοδο του «σκανδάλου Κοσκωτά», καθώς και τον σημερινό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Νικ. Μανασή.

Ο Παν. Καμμένος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «κατέθεσε στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και στην Ελβετία, σχετικά με θέματα που ανάγονται στα αρχεία της "ΣΤΑΖΙ"». Πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό που άρχισε η δικαστική έρευνα και προχωρεί με γοργούς ρυθμούς, ώστε να αποδοθούν ευθύνες σ' εκείνους που μένουν χρόνια ατιμώρητοι», ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι κατέθεσε στον εισαγγελέα «στοιχεία και ονόματα», αλλά δεν μπορεί να αποκαλύψει τίποτα περισσότερο από όσα έχει ήδη καταγγείλει.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδηλώσεις για την ίδρυση του ΕΑΜ και την απελευθέρωση της πόλης

Μεγάλη πανθεσσαλονίκεια εκδήλωση προς τιμήν των 59 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και των 56 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, διοργανώνει η ομοσπονδία αντιστασιακών οργανώσεων ΠΕΑΕΑ, ΠΕΕΠΠ και ΠΕΑΤΑΘ την Κυριακή 5 Νοέμβρη, 10.30 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ», στο χώρο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Παύλος Πετρίδης.

Στις 30 Οκτώβρη 2000, επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, κάτω από τα χτυπήματα τμημάτων του ΕΛΑΣ, θα κατατεθούν στεφάνια στους χώρους όπου εκτελέστηκαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από τους χιτλερικούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Οι χώροι αυτοί είναι:

1. Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», απέναντι από το Δημαρχείο της Σταυρούπολης, στις 11 το πρωί.

2. Επταπύργιο, στις 12 το μεσημέρι.

3. «Κόκκινο Σπίτι», στις 11 το πρωί.

4. Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, στη Νέα Παραλία, στις 11 το πρωί.

Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί και οι δημοκράτες, οι νέοι και οι νέες να προσέλθουν μαζικά στην κεντρική εκδήλωση και στις καταθέσεις στεφάνων, για να τιμήσουμε επάξια τις δυο αυτές σημαντικές επετείους. Στην κεντρική εκδήλωση θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Τετάρτη:

  • Στις 18.10 «Ματιές στον κόσμο», με θέμα: «Η ενίσχυση του αμερικάνικου εμπάργκο στην Κούβα - Συνάντηση αλληλεγγύης στην Αβάνα». Επιμέλεια - παρουσίαση: Αννα Μπαλλή.
  • Στις 22.00, στα πλαίσια του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και στην εκπομπή «Προεκτάσεις», μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα: «Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα». Ο Κ. Καραχάλιος συνομιλεί με τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος του Κόμματος.
  • Στις 23.00 «Στους δρόμους της λογοτεχνίας» με τον Βαγγέλη Κούτα. Ενα ταξίδι στο βιβλίο «Η μύηση της επανάστασης, της μοναξιάς και της λαγνείας», με οδηγό τον συγγραφέα του Γιώργο Μιχαηλίδη. Ενα βιβλίο, που παρουσιάζει τη διαδρομή ενός έρωτα από τη Μικρασιατική καταστροφή ως τη μεταπολίτευση. Ενας συγγραφέας πολυτάλαντος, μια και, ακόμα, είναι σκηνοθέτης, ζωγράφος και φωτογράφος. Ενας Γιώργος Μιχαηλίδης, χείμαρρος στο λόγο, όπως πάντα, να μας μιλάει για τη ζωή του και για τη σημερινή πραγματικότητα στη χώρα μας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ